NIEUWS

Wijsheid - publicatie week 15

Marc Brekelmans | 12 april 2007

Bij het kopen van een nieuwe installatie rijst altijd de vraag hoe het beschikbare budget het best verdeeld kan worden. Vraag het honderd mensen en je krijgt honderd verschillende antwoorden.

Met de introductie van de Linn LP12 draaitafel in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond de gedachte dat de bron allesbepalend is, onder het motto garbage in, garbage out. Typische sets uit die periode konden dan ook behoorlijk topzwaar zijn. Een 2000 euro draaitafel in combinatie met een set luidsprekers van 500 euro was niet ongewoon.
Tegenwoordig zal de verdeling van een budget (gemiddeld) eerder in de richting 30-30-30-10 liggen. Dertig procent van het budget naar de bron, dertig procent naar de versterker, dertig procent naar de luidsprekers en tien procent naar de bekabeling.
Er zijn ook zeer goede sets te bedenken met een compleet andere verdeling, maar bij het bepalen van het budget is dit een zeer werkzame richtlijn. Dit voorkomt in ieder geval, zoals ik in mijn ‘winkelperiode’ meemaakte dat een klant een interconnect wilde kopen van 1000 gulden om daarmee zijn cd-speler en versterker van samen 600 gulden te verbinden: deze klant had namelijk een zeer lovende recensie van deze kabel gelezen en was daardoor in de overtuiging geraakt dat de investering in deze kabel zinniger was dan de aanschaf van een betere cd-speler of versterker.



Bij het kopen van een complete set of het opwaarderen van een bestaande set is het raadzaam even uw wensen op een rijtje te zetten. Het kopen van een, voor uw huidige set, extreem dure draaitafel kan bijvoorbeeld een goede optie zijn, mits u van plan bent in de toekomst uw volledige set naar eenzelfde niveau te brengen. Behoort u tot de gelukkigen die in een keer iets goeds willen kopen om er daarna jarenlang en zonder er verder bij na te denken van te genieten, koop dan meteen het beste wat u zich kunt (en wilt) veroorloven. Laat u daarbij adviseren door een goede hifiwinkel. Een goede winkel weet namelijk welke combinaties van apparatuur goed werken en wat goede, bijpassende, kabels zijn. En u daarmee voor miskopen behoeden.

Wilt u eens vrijblijvend naar echte topinstallaties luisteren? Breng de komende week dan een bezoekje aan de shows van Polectro Plaza (de KEF Reference Show)  in Amsterdam of Alpha High End (de Cost No Object- Show) in Antwerpen.

Ik wens u weer veel lees-, kijk en luisterplezier (en wijsheid) toe,
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Audiovector K3 Super  
Ruim een jaar geleden mocht ik kennis maken met het merk Audiovector, toen nog een vrij onbekend merk in Nederland. Inmiddels heeft importeur “Top Hifi” behoorlijk aan de weg getimmerd en staan er bij een aantal gerenommeerde dealers, verspreid over het hele land, Audiovector speakers speelklaar opgesteld.


Achtergrondartikelen – columns

Xanadu
Bij aankomst trof ik Age in de grote werk/luisterruimte aan, waar hij aandachtig zat te luisteren naar zijn nieuwste creatie. Age (49 jaar) kan met dezelfde bevlogenheid praten over muziek als over techniek maar weet die twee werelden ook heel goed te scheiden, wat volgens hem mede komt door het regelmatig bezoeken van concerten.

Kleine oren  
Yvonne straalt terwijl de echoscopist van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht stevig haar buik beroert met de echomicrofoon. Vol enthousiasme vertelt hij ons over hetgeen hij op het beeldscherm ziet.

Software recensies

Zucchero – Fly (Vinyl) 
Al vijfendertig jaar is Adelmo Fornaciari - beter bekend onder zijn bijnaam ‘Zucchero’ die hij dankt aan een schoolmeester van vroeger - het grote uithangbord van de Italiaanse popwereld.

Creedence Clearwater Revival (Vinyl)  
In het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd in El Cerrito, California, USA een band genaamd The Blue Velvets gevormd. De leden - John Fogerty, Doug Clifford en Stu Cook - vormden een instrumentaal trio voordat zij begonnen met het begeleiden van John’s oudere broer Tom Fogerty.

Vladimír Godár – Mater (CD)  
De Slowaakse componist voegde een aantal van zijn werken samen tot een grote cantate over het archetype van de vrouw of de moeder. Het is verstilde muziek op meest religieuze teksten, waarin die een sterke invloed van oude muziek, met name Monteverdi, gecombineerd wordt met volksmuziek. Het effect is overrompelend, mede dankzij de geweldige stem van Iva Bittová.

Atrium Musicae de Madrid – Villancicos (Vinyl) 
In Italië kende men in de zestiende eeuw een uit Napels afkomstige vorm van volkse vocale muziek genaamd villanella of canzone villanesca die zich zowel qua tekst als qua muzikale stijl sterk onderscheidde van het meer verfijnde madrigaal.

The Saddest Music in the World (DVD-film) 
Een komedie over triestheid van de Canadese filmmaker Guy Maddin, die er een sport van maakt zijn films er uit te laten zien alsof ze rond 1930 gemaakt zijn. Zijn meest toegankelijke tot nu toe is nog steeds behoorlijk vreemd. Centraal staat een soort songfestival, uitgeschreven door bierbarones Lady Port-Huntly. Winnaar is degene die het meest trieste lied ten gehore brengt.


EDITORS' CHOICE