Uw hersenen hebben een moeilijke taak, ze moeten alle informatie die ze binnenkrijgen vanuit de zintuigen vertalen naar een logisch geheel. Het brein heeft daarvoor een aantal “trucjes” die zorgen dat het één en ander soepel en snel verloopt.
Onze hersenen kunnen wat ze zien feilloos koppelen aan wat we zullen gaan horen. Er wordt als het ware vooruit gewerkt. Zo klinkt iemand die in een badkamer staat anders dan dezelfde persoon in het open veld. Onbewust wordt wat de ogen waarnemen (de badkamer) gekoppeld aan een te verwachten klank (echo). Met als gevolg dat we het heel normaal vinden dat iemand in een badkamer anders klinkt dan in het open veld. Bij het weergeven van muziek via luidsprekers zijn we echter de koppeling kwijt, de hersenen zullen op basis van de klank het beeld erbij moeten bedenken.
De hele gedachte achter High Fidelity - een hoge natuurgetrouwheid - is dat we met onze installatie weer kunnen geven wat er tijdens de opname op de band is gekomen. Ruimtelijkheid, klank, plaatsing, diepte…. en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar plaatsing in opnames is nagenoeg altijd kunstmatig, in de studio staan de muzikanten niet broederlijk in één hok een liedje te spelen. Nee, ze worden maar al te vaak apart opgenomen om pas in een later stadium samengevoegd te worden. Dat geldt alleen bij popmuziek? Euhh…nee.
Tijdens een bezoek aan een HiFi winkel vertelde de eigenaar, die voor zijn eigen platenlabel ook vaak opnames maakt, dat we nog zelden naar echte live opnames luisteren. Zelfs klassieke opnames bestaan uit een veelvoud aan edits en cuts, want opnames mogen geen fouten meer bevatten, niet van de uitvoerenden maar ook niet in de opname. Een uitvoering is dus niet één uitvoering, maar een samenvoegsel van meerdere takes van dezelfde uitvoering.
Kortom, misschien is de naam High Fidelity wel fout en moeten we gewoon accepteren dat we een geluid zoeken dat we mooi vinden, of dat nu waarheidsgetrouw is of niet. Voor de één warm en relaxt, voor de ander misschien puntig en snel. Het belangrijkst is dat u geniet van uw muziek!
Marc Brekelmans
Hoofdredacteur HiFi.nl
Nieuw op HiFi.nl
Hardware
ASR Audio Systeme Emitter I, door Philip van Deijck
Het uiterlijk, de filosofie en de bouwwijze van de ASR Emitter 1 schept bij het zien al meteen vertrouwen. De Emitter 1 is, ondanks dat hij met zijn “slechts” 2 x 150 watt de kleinste ASR versterker is, een dijk van een apparaat.
Achtergrondartikelen - column
iPod Hi-Fi - Hifi heruitgevonden??,
Begin maart 2006 plaatsten verschillende media (waaronder HiFi.nl) het bericht over de introductie van de Apple iPod Hi-Fi, volgens Apple`s grootste baas Steve Jobs een apparaat waarme Home Stereo "heruitgevonden" zou zijn.
Tot u spreekt de kamer 2/3, Een bijdrage van Transtec, geschreven door Peter Walker
In tegenstelling tot wat u waarschijnlijk altijd gedacht hebt zal in een modale huiskamer 90 % van de geluidsenergie die onze oren bereikt uit (vroege en latere) reflecties bestaan.
Nagalmbeheersing, door Toine Dingemans
De praktijk van nagalm- beheersing richt zich op het realiseren van een target – een ideale nagalmtijd voor de specifieke ruimte die men wil “dressen” of akoestisch aankleden.
Lust, door Rene van Es
Uit pure liefde voor muziek en muziekweergave ben ik ooit met de audio hobby gestart. Wat uiteindelijk resulteerde in het schrijven voor HiFi.nl. Zonder ooit uit het oog te verliezen waar het om gaat: muziek.
Software
Spyro Gyra - Wrapped in a dream (CD), door Jan de Jeu
Dertig jaar, 9 Grammy nominaties, en 11 miljoen verkochte platen na het uitkomen van ‘The Shaker Song’ zet deze roemruchte groep met ‘Wrapped in a dream’ hun vierentwintigste album op de markt.
Biosphere – Dropsonde (CD), door Jan Luijsterburg
Geir Jenssen maakt al jaren prachtig sfeervolle elektronische muziek, hoog in Noorwegen. Ambient, is het stempel waarmee zijn werk gebrandmerkt wordt. Waar zijn laatste albums in toenemende mate ijl en abstract werden, keert hij met Dropsonde als het ware terug op aarde.
Grieg - Holberg Suite (Music for Strings) (SA-CD), door Jan Luijsterburg
Het idee dat muziek het meest overtuigend vertolkt wordt door landgenoten van de componist komt altijd weer boven als je een hele mooie uitvoering hoort waarbij dit het geval is.
Strings (DVD-film), door Jan Luijsterburg
In het interview bij de marionetten-fantasy film Strings vertelt de Deense regisseur Anders Rønnow-Klarlund dat hij iets wilde maken over de toenemende spanning tussen het westen en het Moslim fundamentalisme.