Arcam DV78 DVD-speler


Bjorn Mateijsen | 08 april 2004 | Arcam

Introductie

In de wondere wereld die home-cinema heet, is de trend op dit moment het fabriceren van een speler die zoveel mogelijk formaten kan weergeven. Naast het afspelen van DVD-video en eventueel CD, moeten er verder ook nog SACD, DVD-audio, MP3 en nog vele anderen soorten formaten kunnen worden afgespeeld. Vanuit een puristisch standpunt is het echter vrijwel onmogelijk om overal in uit te blinken.

De oorlog van multikanaals formaten is nog maar net gestart en wanneer iedereen denkt het Valhalla gevonden te hebben, wordt door de uitvinder alweer een nieuw formaat aangekondigd. Geef mij echter maar een speler die uitblinkt in de weergave van DVD-video, want wanneer ik kijk naar mijn eisen, worden deze voor 95% ingevuld door dit formaat.

Arcam heeft een uitstekende naam opgebouwd wanneer het gaat om 2 kanaals componenten. Een geschiedenis die terug gaat tot 1976, toen de eerste geïntegreerde stereo versterker, de A60, werd geïntroduceerd. Maar ook op het gebied van surroundweergave biedt deze fabrikant hoogwaardige producten.

Onlangs heeft Arcam een nieuwe instap DVD-speler geïntroduceerd, de DV78 DVD-speler. Geen multi-speler, maar een DVD-speler pur sang, gebouwd met kwaliteitscomponenten voor een hoge videoperformance, waarbij veel aandacht is besteed ook aan de geluidskwaliteit, zowel voor de surroundweergave als voor weergave van CD’s.

Technische specificaties

De Arcam DV78 DVD-speler is opgebouwd met zes 12 bit/ 54 MHz video-DAC’s en kan op verschillende manieren op uw weergever aangesloten worden; namelijk middels component, S-Video, SCART of composite video. Daarnaast is over de component video aansluiting tevens een progressive signaal mogelijk, indien uw weergever dit signaal accepteert. In de volgende paragraaf zal ik kort ingaan op wat progressive scan inhoudt.  De component- en scartaansluiting kunnen beiden een RGB signaal vervoeren. Wanneer de DVD-speler wordt aangesloten op een televisie, raad ik aan om het RGB signaal in het menu van de DVD-speler te selecteren en via SCART de speler aan te sluiten.

De DV78 DVD-speler heeft zowel een optische als een coaxiale aansluiting beschikbaar om het digitale geluid naar een AV-versterker of processor door te geven. Deze digitale uitgangen bieden 2-kanaals PCM en multi-kanaals Dolby Digital-, DTS- of MPEG-geluid, afhankelijk van het bronmateriaal. De Arcam biedt de mogelijkheid om alle geluidsformaten intern om te zetten naar twee-kanaals PCM. Tevens kan deze speler analoog in stereo aangesloten worde, waarbij de hoogwaardige D/A omzetters van de speler gebruikt worden. De speler heeft een IEC-lijnaansluiting, zodat er ook verschillende netsnoeren kunnen worden toegepast. Dat juich ik alleen maar toe, zoals u straks kunt lezen.

Arcam DV78 DVD-speler

Aansluiten en instellen

De Arcam DV78 wordt op de plek gezet van mijn huidige DVD-speler in het DHZ audiorek gemaakt naar het principe van een clamprack. De DVD-speler wordt middels een Van Den Hul 75 Ohm coaxiale interlink aangesloten op de Meridian 568.2 home-cinema processor, waarbij als eindversterker eerst de Denon AVC-A10se A/V versterker is gebruikt, welke later is vervangen door de Tag McLaren 5 x 100R. De processor en eindversterkers zijn aangesloten met 5 Eichmann Six interlinks. De DVD-speler is tevens analoog aansloten met een SQ-28 interlink uit de G3 serie van Siltech. De speakers in deze opstelling zijn van Boston Acoustics, waarbij de frontstage is voorzien van Siltech LS25 MXT luidsprekerkabel en de surroundkanalen met Oehlbach luidsprekerkabel.

Voor het beeld wordt de DVD-speler middels een component-video kabel aangesloten op de Immersive Holo 3D scaler/de-interlacer met Faroudja DCDi. De scaler wordt middels een analoge 5x BNC verbinding aangesloten op de Barco Data 808s CRT projector. Aangezien de Holo 3D scaler alleen een interlaced signaal accepteert, wordt de progressive scan optie in het setup menu niet geselecteerd. Tijdens de recensieperiode heb ik naast een Van Den Hul Mainsstream netsnoer, tevens een Eichmann Express Powercable met passieve A/C filtering ingezet.

Nadat de DVD-speler is aangesloten, wordt deze eerst ingesteld. Het setup menu van deze Arcam DV78 DVD-speler blinkt uit in eenvoud, waarbij middels tabbladen makkelijk door de instellingen gebladerd kan worden. De DVD-speler is standaard regiovrij. Voor de zwartinstelling kan het beste gekozen worden voor de 0 IRE optie. Het zwartniveau voor NTSC bevindt zich dan zo goed mogelijk op PAL-niveau.

De afstandsbediening die bij de Arcam DV78 speler wordt geleverd, heeft een eenvoudige layout, waarbij alle knoppen overzichtelijk aanwezig zijn. Wat ik alleen zo jammer vind, is het feit dat de afstandsbediening geen backlight functie bevat, wat in mijn verduisterde ruimte betekent dat wanneer ik een functie wil kiezen, ik eerst het licht aan moet doen, voordat ik werkelijk kan zien welke knoppen ingedrukt moeten worden. Normaal gebruik ik een Marantz RC5200 touchscreen afstandsbediening, met verlicht LCD display.

Uit pure gewoonte wordt de HT-Tune Up DVD als eerste in de DVD-speler gelegd en wordt met een analoge DB-meter eerst de audio-setup volledig gecontroleerd. Ondanks dat de speler al volledig ingespeeld werd afgegeven, heb ik de eerste 4 dagen een burn-in cd gebruikt en niet serieus geluisterd.

Progressive Scan

Voordat ik in ga op het gebruik en de voordelen van progressive scan, is het belangrijk om te begrijpen dat er twee manieren zijn om een videosignaal op te bouwen. De beeldtechniek waarvan gebruik wordt gemaakt bij vrijwel alle Europese (PAL) televisies is interlaced video. Bij interlaced video wordt 1 frame in twee keer opgebouwd: één frame bestaat namelijk uit twee fields, waarbij eerst de oneven beeldlijnen worden opgebouwd en hierna alle even beeldlijnen op het scherm worden ‘geschreven’. Het opbouwen van een interlaced videosignaal duurt per frame op die manier ongeveer 1/25ste seconde (1/50ste seconde per field).

De tweede manier is een progressive videosignaal (of een non-interlaced videosignaal). Hierbij wordt het beeld (1 frame) in 1x opgebouwd en worden de beeldlijnen dus in één keer op het scherm geschreven. Dit proces duurt ongeveer 1/50ste seconde. In feite worden er dus 2x zoveel beeldlijnen per ‘scan’ geschreven.

Nu kun je natuurlijk concluderen dat de DVD-speler die aangesloten is op jouw televisie, helemaal niet zo’n slecht beeld oplevert. En het interlaced beeld is dat ook helemaal niet. Echter, hoe groter de weergever wordt, hoe sneller de fouten van interlaced video zichtbaar zullen worden.

Progressive scan wordt daarom steeds belangrijker, aangezien in de huiskamers mensen ook veel meer op grotere schermen, danwel plasma of met een projector, gaan kijken. Meer over de voordelen van progressive scan maar vooral ook de nadelen van een interlaced videosignaal staan hieronder beschreven.

Arcam DV78 DVD-speler

De nadelen van interlaced vs Progressive

· Staircasing, oftewel jaggies: een effect dat veroorzaakt wordt door het opbouwen van een interlaced beeld. Schuine lijnen lopen met dit effect niet glad en vloeiend, maar trapsgewijs (N.B. dit effect kan ook veroorzaakt worden door andere elementen, zoals de pixelstructuur van een plasma-scherm of LCD-paneel).
· Beeldlijnen die zichtbaar worden. Hoe groter het beeld van de weergever, hoe groter de mogelijkheid dat beeldlijnen zichtbaar zullen worden.
· Line-flicker wordt veroorzaakt als de helderheid van een beeldlijn plots verandert ten opzichte van de bovenliggende beeldlijn. Een lichte flikkering is het gevolg hiervan, het beeld wordt hierdoor onrustiger.
· Lager niveau van helderheid

De voordelen van progressive scan worden meer zichtbaar wanneer het oppervlak van het beeld groter wordt en bovenstaande nadelen zullen door progressive scanning worden opgeheven. Het beeld zal naast meer rust en helderheid, ook veel meer vloeiende en gladde lijnen tonen.

Het proces van de-interlacing kan door middel van een ‘progressive scan’-chip in de DVD-speler worden gedaan of door een chip die geplaatst is in een weergever, bijvoorbeeld een DLP projector.

Er kleeft echter één groot nadeel aan deze techniek: niet alle weergevers kunnen op dit moment een non-interlaced videosignaal weergeven en dan doel ik speciaal op de televisie (50 Hz of 100 Hz maakt niet uit) die in de meeste huiskamers van Nederland staat. 

Moment suprème...

De importeur van Arcam, Audiac, vertelde mij vooraf al dat ik vooral eerst met CD moest beginnen. Een korte prikkel die mij nieuwsgierig maakte naar de prestaties van deze speler. Begonnen wordt met de CD van Christy Baron, gemixt door specialist David Chesky, uitgebracht door het Linn label. Christy heeft met haar laatste CD vanuit een traditionele jazzy sfeer moderne elementen toegevoegd, waaronder drumcomputers, etc. De CD blinkt uit in een bijna steriele plaatsing van instrumenten en zang, zonder teniet te doen aan de muzikaliteit.

Ik start met het prachtige nummer “Thieves in the Temple” en bij de eerste tonen laat de DV78 DVD-speler een dramatiek horen die zeer toepasselijk is voor dit nummer. Het geluidsbeeld wordt groots opgebouwd, zowel in de breedte als in de diepte, waarbij de Arcam de nadruk legt op de algemene muzikale beleving bij de luisteraar. Opvallend is dat de muziek heel gemakkelijk wordt weergegeven:  de dramatiek, afgewisseld met de bijzondere ritmes worden heel los weergegeven, zonder dat de speler zich vreselijk druk maakt over de allerfijnste details.

De muzikale sfeer geeft de associatie met een live performance en op dat moment grijp ik naar een CD van STS Digital, The Beets Brothers – live in concert. Gestart wordt met een nummer met Hans Dulfer. De tenorsaxofoon geeft een stevige act de présence, waarbij Dulfer de sax met een Webster-achtige lucht weergeeft. De DV78 DVD-speler geeft de live sfeer een vleugje energie mee, die opwindend wordt verspreid. Een energie die ik bij veel DVD-spelers gewoonweg mis. De analoge CD kwaliteit van de Arcam DV78 DVD-speler laat mij in geen geval hunkeren naar een standalone CD-speler.

DVD-video

Naar mijn bescheiden mening kan geen enkele reproductie een uniek live optreden evenaren. Wel is het mogelijk om een live-gevoel te krijgen bij een bepaalde weergave. DVD is een prachtig medium om het gevoel er bijna bij te zijn ook visueel te ondersteunen. Waarschijnlijk vraagt u zich af waarom ik met deze inleiding begin aan dit gedeelte. Ik zal dat uitleggen: iedere dag kijk ik vanuit het kantoor waar ik werk op de tenten van het reizende genootschap dat de prachtige naam Cirque du Soleil draagt. Hun show ‘Dralion’ speelt op dit momenteel in Amsterdam. De combinatie van visueel kunstzinnige acrobatische optredens met een vleug mystiek en humor, is werkelijk een aanrader voor iedereen die een avondvullende muziek- en acrobatiek-beleving wenst.

In de Verenigde Staten is een optreden in Montreal, Canada van ‘Dralion’ in een Superbit uitvoering door Columbia TriStar uitgebracht. Deze Superbit DVD, waarvan de gemiddelde bitrate boven de 7 Mbps ligt, blinkt uit in detail, sprekende kleuren en een diep gelaagd contrast, waardoor een natuurlijke diepte in het beeld ontstaat. De DV78 DVD-speler geeft pans van links naar rechts vloeiend weer, waar eerder mijn eigen Denon DVD-speler lichte stottering laat zien. ‘Dralion’ is een show waar Chinese Mystiek gebundeld is met de kracht van Cirque Du Soleil, waardoor in de muziek ook grote Chinese trommels worden gebruikt, gecombineerd met gitaar en betoverende zang. De bijgevoegde DTS track geeft op de DV78 DVD-speler een breed en diep beeld, waar de grote trommels dynamisch worden weergegeven. Details worden met precisie gebracht, wat het geluidsbeeld een vervolmaking geeft. Ook hier valt hetzelfde muzikale karakter op, dat ook tijdens de diverse CD’s opviel.

Tijdens de recensieperiode van de DV78 DVD-speler ontdekte ik een nieuwe referentie DVD: Underworld. Deze film neemt je mee in de donkere science fiction realiteit van de oorlog tussen vampieren en weerwolven. Het verhaal is van een popcorn-achtige niveau. Met andere woorden, over deze film dient niet te diep te worden nagedacht, gewoon genieten is hier meer op zijn plaats. De beeld- en geluidskwaliteit zijn van hoogstaand niveau, waarbij door de donkere blauw-achtige filters CGI elementen amper van normale filmbeelden te onderscheiden zijn. De diepte in Underworld lijkt bijna oneindig op de DV78 DVD-speler. De Dolby Digital soundtrack is van hoog niveau: er wordt j gebruik gemaakt van een energieke strakke sturing naar de verschillende kanalen. De openingscène in het metrostation geeft een holografisch geluidbeeld weer, waarin de kleine details de ruimte afbakenen.

Verschillende DVD’s, waaronder bovenstaanden, zijn ook afgespeeld op een Infocus X1 projector, waarbij de progressive scan module in de DVD-speler is gebruikt. In vergelijking met de DCDi chip van Faroudja in de projector, heeft de Arcam chip een kleine voorkeur, waarbij de vermindering van jaggies oftewel trappetjes, een duidelijke verbetering gaf.

In de paragraaf over het instellen en aansluiten van deze DVD-speler schreef ik dat ik de DVD-speler met verschillende netsnoeren heb aangesloten. Ik ben eerst gestart met het standaard netsnoer, waarbij eerst de polariteit is nagekeken. De Van Den Hul Mainsstream die daarna volgde, gaf een significante verbetering in de stabiliteit en rust van het videobeeld. Andere opvallende notitie die ik terug vind op mijn schrijfblok, is de mate van detail in de laagweergave. Daarnaast valt de algehele rust op. Als laatste werd de Mainsstream gewisseld voor de Eichmann Express Powercable. Hier valt op dat camerabewegingen nog vloeiender bewegen en details in zowel de CD van Christy Baron als de Beets Brothers duidelijker naar voren worden gebracht.

Arcam DV78 DVD-speler

Conclusie

De Arcam DV78 DVD-speler zet een performance neer die zijn prijsklasse simpelweg overstijgt. Het ontbreken van de additionele toevoegingen die een multi-speler bezit, hebben een positief effect op de absolute kwaliteit van deze speler. Vele muziekliefhebbers zijn teleurgesteld met de CD afspeelresultaten van ‘mid-price’ DVD-spelers. De CD-kwaliteit van deze Arcam DV78 DVD-speler levert echter niets in op een losse CD-speler en beschikt over een zeer muzikaal karakter.

DVD’s worden op een hoogwaardige manier gepresenteerd, waarbij het muzikale karakter van de Arcam het dynamische van home-cinema absoluut niet in de weg zit. Zowel de beeld- als geluidskwaliteit bevinden zich met DVD op een niveau dat boven de gevraagde adviesprijs ligt.

Het weglaten van meerkanaals audio (DVD-audio en SACD) geeft Arcam de mogelijkheid om met deze DVD-speler meer te focussen op het afspelen van DVD’s en CD’s. Arcam is van mening dat een audio-medium met hoge resolutie op een hoogwaardige manier moet worden geïmplementeerd. Om deze reden heeft Arcam ook de DV88 Plus, DV89 en DV27A in het programma, die allen de mogelijkheid hebben voor DVD-Audio weergave, maar met een verhoogd prijskaartje.

Wanneer u nog geen keuze wil maken tussen de hoge resolutie aanbieders, maar wel de kwaliteit van de performance op het gebied van DVD en CD zeer belangrijk vindt, zou in uw keuze de DV78 DVD-speler van Arcam zeker meegenomen moeten worden. Binnen het prijssegment waarin deze DVD-speler zich beweegt, zijn de prestaties van deze Arcam DV78 DVD-speler bovengemiddeld.

Meer informatie

Arcam DV 78 DVD-speler 1150,- euro
Importeur: Audiac - www.audiac.nl

Gebruikte software
Christy Baron – Steppin CD
Beets Brothers – Live in Concert CD
Cirque Du Soleil – Dralion Superbit – Columbia Tri-Star DVD Regio 1
Underworld – New Line Cinema – Regio 1

Gebruikte Hardware
Projector: Barco 808s Data
Scaler: Goliath Scaler met Immersive Holo3D
Projectiescherm: DHZ projectiescherm, 1.1 gain projectiedoek
A/V Processor Meridian 568.2
A/V Versterker: Denon AVC a10se
DVD speler: Denon DVD1500
Sony SACD 555ES
Analoge interlinks Eichmann Six
Referentie speakers: Boston Acoustics VR975 fronts, VR920 center en VRS Pro surrounds
Kabels: Siltech LS25 MXT luidsprekerkabel op de frontspeakers, voor de achterspeakers Oehlbach 4 mm.
DVD speler is coaxiaal aangesloten met een digitale kabel van Van den Hul 75 ohm met WBT pluggen
DVD speler is component aangesloten met een DHZ component kabel op de scaler, vanuit de scaler met analoog naar de CRT projector met 5 BNC kabels
DHZ Clamprack
Kemp Electronics netsnoeren, Van Den Hul Maintream netsnoer en Eichmann Express Power Cable