Musical Fidelity V-Dac


Anneke Ruys | 06 maart 2009 | Musical Fidelity

Na eerder aangenaam verrast te zijn door de Musical Fidelity V-Can is het nu de beurt aan de recent op de markt gebrachte V-Dac. Het concept is bekend, kwaliteitscomponenten in een eenvoudige behuizing en dito verpakking. Down-sizing in optima forma.

Jarenlang was het gebruik van een losse D/A Converter niet echt populair. Echter met de komst van meer en meer streaming digitale bronnen, met een relatief inferieure ingebouwde DAC, is er een revival ingezet. Diverse merken introduceren een betaalbaar exemplaar. De Musical Fidelity V-Dac, met een adviesprijs van 250 euro, is daar een goed voorbeeld van. Net als de eerder geteste V-Can hoofdtelefoonversterker is deze V-Dac ontdaan van alle opsmuk. Met een gewicht van slechts 350 gram en een formaat van 17 x 9,5 x 4 centimeter mag met recht het woord `Klein` gebruikt worden.

Ondanks het bescheiden formaat beschikt deze DAC over een hoge mate van functionaliteit. Zo is voorzien in een digitale coaxiale, optische en USB ingang. Met een schakelaar kan gekozen worden voor de coaxiale of USB input. Naast de ingangen zit in de uiterste hoek van het kastje ook de aansluiting voor de 12V Power Supply. Twee kleine LED’s laten de status van de V-Dac zien. Het blauwe ledje geeft aan dat de DAC aan staat. Een groene ledje brandt zodra een inkomend signaal gelockt is. Aan de andere zijde van het kastje is de analoge uitgang te vinden, in de vorm van stevige vergulde RCA connectoren. Behalve dat de V-Dac werkt als 24bit 192kHz upsampling D/A converter, wordt door de fabrikant verder geen informatie verstrekt over de gebruikte techniek. Het is logisch te veronderstellen dat bepaalde componenten ook gebruikt worden in de duurdere series van Musical Fidelity.

Aansluiten en opstellen

Omdat de V-Dac beschikt over diverse aansluitingen is het mogelijk de DAC op verschillende manieren in te zetten. Om een ijkpunt te hebben wordt de DAC met een Canare Digiflex 75Ohm digitale kabel gekoppeld aan mijn vM MA230 (sa)cd-speler, die daarna als loopwerk fungeert. Ook werd de V-Dac gebruikt om het geluid van de digitale UPC decoder en Panasonic DMP-BD30 Blu-ray speler op te waarderen . Hiervoor werd gebruik gemaakt van de coaxiale aansluiting, echter nu met een lange Inakustik Seventy Five kabel.

Om opgeslagen muziekbestanden via de audioset te beluisteren is mijn PC gekoppeld aan de V-Dac met een USB kabel. Via eens set Sharkwire SC-L03 zilveren interlinks is verbinding gemaakt met een vM MA240 versterker. Stroom krijgt de V-Dac uit het Inakustik stekkerblok, waarop uitsluitend “digitale” componenten aangesloten zijn. Luidsprekers zijn van Audiovector type S3 Signature die met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels aan de versterkers gekoppeld zijn. Met een minimale fysiek kan de V-Dac gemakkelijk een plaatsje vinden naast één van de versterkers in het Alphason rack. Laten we maar eens gaan luisteren waar de DAC toe in staat is.

Luisteren

Om te beoordelen op welk niveau deze Musical Fidelity V-Dac presteert wordt in eerste instantie een direct vergelijk gemaakt met mijn referentiespeler, een vM SA230. Die na modificatie door de fabrikant intern nagenoeg gelijkwaardig is aan de SA340 en zich posteert in de prijsklasse rond 2500 euro. Om het vergelijk `eerlijk` te houden wordt de speler met eenzelfde Sharkwire SC-L03 interlink aan de versterker gekoppeld als de V-Dac.
Gelukkig zijn bij de vM speler alle uitgangen gelijktijdig actief zodat vanaf de luisterpositie tijdens het spelen gewisseld kan worden tussen de speler en de DAC.

Ik trap af met twee albums die regelmatig de lade van de cd-speler weten te vinden. Pictures van Katie Melua en 19 van Adele, beide jeugdige dames uit Engeland die de muziekscene behoorlijk op zijn kop gezet hebben. Luisterend naar het nummer Perfect Circle van Katie laat direct verschillen horen. De Musical Fidelity V-Dac maakt het stereobeeld minder breed, het geluid blijft afgebakend tussen de speakers. Switchen naar de SA230 doet het beeld tot ruim buiten de speakers groeien. De laagweergave is ook wat softer en minder indringend. Omdat het laag op Pictures wat overgeproduceerd is werkt het in dit geval heilzaam voor de weergave. Bekkens hebben net iets minder shimmer en klinken minder uit. If You Were A Sailboat laat horen dat de stem van Katie wat mist aan body en echtheid, echter de essentie van het nummer blijft volledig overeind. Er wordt wel muziek gemaakt!

Oorspronkelijk geschreven en gezongen door Bob Dylan wordt het nummer Make You Feel My Love op grandioze wijze door Adele gecoverd. Haar interpretatie van het nummer weet me iedere keer weer recht in het hart te raken. Ondanks dat de V-Dac de piano wat minder impact geeft en aan de stem van Adele een snuifje scherpte toevoegt blijft het genieten.

Appels met appels vergelijken

Nu is het de beurt aan de V-Dac om zijn kunsten te vertonen binnen een logischer set-up. Wie beschikt over een middenklasse DVD- of Blu-ray speler zal niet altijd tevreden zijn over de weergave kwaliteit van cd’s. Het toevoegen van een V-Dac zou dan een heilzame werking kunnen hebben. Met een Panasonic DMP-BD30 Blu-ray speler als loopwerk mag de Musical Fidelity opnieuw aan de bak.

Stand alone klinkt de Panasonic wat mat en ongeïnspireerd, het is meer geluid dan muziek. Aangesloten met een coaxiale kabel op de V-Dac is de muzikaliteit terug. Er is weer diepte in het geluidsbeeld waar het eerst een plat vlak was. Ook klinkt het vloeiender waardoor het luisteren naar muziek weer een prettige ervaring wordt. Gedurende de recensieperiode wordt via deze combinatie regelmatig muziek beluisterd. Niet alleen een moderne betaalbare Blu-ray of DVD-speler wordt qua muziekweergave naar een hoger plan getild door het toevoegen van de V-Dac. Ook een wat oudere, degelijk gebouwde, cd-speler kan qua weergave weer een tijd mee wanneer gecombineerd met een Musical Fidelity V-Dac.

Digitale bronnen

Met het steeds grotere aanbod aan digitale televisie, en de daarbij behorende zaken als films en muziek `on demand`, wordt ook de roep om beter geluid bij deze programma’s groter. Via de analoge uitgangen van de door mij gebruikte UPC digitale decoder is de weergave teleurstellend. Een live concert van Michael Bublé klinkt plat, rommelig en schreeuwerig, jammer, zeker omdat de beeldkwaliteit prima te genieten is. Wanneer ik de V-Dac koppel aan de digitale coaxiale uitgang van de decoder en het concert opnieuw beluister/bekijk is er een groot verschil te horen. Het scherpe randje is verdwenen en in plaats van een brij van geluid zijn individuele instrumenten nu beter te volgen. Ook weet de V-Dac de weergave wat voller te maken en een vleugje warmte toe te voegen. Belangrijk en prettig is ook de verbeterde verstaanbaarheid van gesproken woord. Welkome verbeteringen die tv kijken een stuk aangenamer maken.

Blijft nog de mogelijkheid om de V-Dac te koppelen aan een PC met een USB kabel. Met deze optie kun je opgeslagen muziekbestanden, op basis van de kwaliteit natuurlijk niet gecomprimeerd tot MP3, op een uitstekende manier via de audioset afspelen. Ook deze optie blijkt in de praktijk prima en probleemloos te werken. Het omzetten van de gebruikte ingang op de DAC is voldoende om te switchen tussen de diverse bronnen. Met de V-Dac als `tussenschakel`, voor beide bronnen, klinkt muziek vanaf de harde schijf net zo goed als wanneer de originele cd gedraaid wordt van de Panasonic DMP-BD30. Wanneer de PC gecombineerd wordt met bijvoorbeeld een Squeezebox of een ander streaming device ontstaat een set die uitblinkt in kwaliteit en gebruiksgemak. Natuurlijk kun je met de combi PC en V-Dac als basis ook een uitstekende desktop set samenstellen.

Conclusie

Universeel, multifunctioneel en betaalbaar zijn een aantal criteria waaraan de Musical Fidelity V-Dac voldoet. Voor een relatief laag bedrag kun je de weergave van diverse bronnen opwaarderen. Er kunnen in totaal drie verschillende apparaten gelijktijdig worden aangesloten op de USB, optische en coaxiale ingangen, wat de functionaliteit en prijs-kwaliteitverhouding erg aantrekkelijk maakt. Niet alleen op de markt maar ook bij Musical Fidelity is uw gulden een daalder waard! Warm aanbevolen deze V-Dac.

Prijs:

Musical Fidelity V-Dac 250, - euro

Importeur:

Viertron
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Tel. 0180-618355
Fax. 0180-619967
www.viertron.nl
info@viertron.nl

 

Gebruikte apparatuur:

 

vM MA240 geïntegreerde versterkervM PA535 eindversterkervM PHM3 phonotrapvM SA230vM SACD spelerFunk Vector draaitafel met RB300 armShelter 301 elementPanasonic DMP-BD30 Blu-ray spelerAudiovector S3 Signature speakersAudiovector K-C Signature centerspeakerPolk FX3i surround speakersFocal Chorus 705V speakersPanasonic TH42PV45 plasmaschermMarantz SR5600 surround receiver Musical Fidelity V-CanAKG K272HD hoofdtelefoonBekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 ClassicSharkwire SC-L03 interlinksInakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabelsInakustik AC1502-6 stekkerblokInakustik HDMI kabelSupra Lorad netsnoerenAHP klankmoduleQuadraspire QX25 voetjesAlphason audio rack