Cambridge Audio EXA100 versterker en EXN100 netwerkspeler: de eerste twee leden van de nieuwe EX-productlijn

Het Britse Cambridge Audio heeft twee nieuwe producten gelanceerd. Geïntegreerde versterker EXA100 en netwerkspeler EXN100 zijn de eerste twee leden van de EX-productlijn. De fabrikant heeft circa drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling en de nieuwe EX-productlijn mag gezien worden als de opvolger van de Azur 851 reeks.

Cambridge Audio EXA100: geïntegreerde klasse AB versterker met analoge en digitale ingangen

De EXA100 mag volgens de ontwerpers worden gezien als het hart van de nieuwe EX-productlijn. De versterkingstechnologie heeft veel gemeen met die van de vlaggenschip mono eindversterker Edge M, waaronder de gebruikte transistors in de eindtrappen. Natuurlijk is het vermogen van de EXA100 wat bescheidener maar 100 Watt klasse AB is voor de meeste situaties ruimschoots voldoende. De basis van de voeding is een zware ringkerntransformator die grondig is afgeschermd. De koellichamen zijn slim geplaatst en de vierlaags printplaat heeft verschillende beveiligingscircuits om versterker en aangesloten luidsprekers te beschermen.

Over luidsprekers gesproken, de EXA100 heeft twee paar luidsprekeraansluitingen en op de voorkant is een hoofdtelefoonaansluiting gemonteerd (6,35 millimeter jackplug). Er is ook een aansluiting speciaal voor een subwoofer.

Muzieksignaal kan worden aangeleverd via de enkele XLR-ingang of via een viertal cinch-ingangen op lijnniveau. Aan digitale ingangen ook geen gebrek, d.w.z. twee stuks optisch, een coaxiale S/PDIF aansluiting, een USB-B aansluiting en een HDMI-aansluiting met ondersteuning van eARC. Draadloos muzieksignaal kan via Bluetooth worden aangeleverd, met ondersteuning van aptX HD.

De DA-converter is gebouwd rondom een DAC-chip van ESS Sabre Technologies type ES9018K2M. Dit is een moderne DAC-chip met een hoge S/R-verhouding en een lage vervorming.

Cambridge heeft van de EXA100 een flexibele versterker gemaakt want de EXA100 heeft een voorversterkeruitgang voor combinatie met een aparte eindversterker. De EXA100 heeft ook een ingang die rechtstreeks naar de eindtrappen wordt geleid. De gebruiker kan dan de EXA100 gebruiken als eindversterker samen met een andere voorversterker. Dit speelt met name een rol als de gebruiker ook de EXN100 zou bezitten want dit is een nieuwe netwerkspeler met volumeregeling en andere functies van een voorversterker.

Ten slotte, Cambridge levert een systeemafstandsbediening mee met de EXA100 die ook gebruikt kan worden voor andere toestellen, waaronder EXN100.

De Cambridge Audio EXA100 heeft een adviesprijs van net geen 2.200 euro.

Cambridge Audio EXN100: netwerkspeler met digitale ingangen en volumeregeling

De EXN100 is een netwerkspeler die is voorzien van digitale ingangen zodat hij eventueel ook gebruikt kan worden als DA-converter voor andere digitale bronnen, zoals bijvoorbeeld een CD-loopwerk.Verder is de EXN100 voorzien van volumeregeling en hij zou dus rechtsreeks op een eindversterker kunnen worden aangesloten. De EXN100 kan dus als voorversterker gebruikt worden, mits de gebruiker geen analoge bronnen wil aansluiten. De EXN100 heeft immers geen analoge ingangen. De volumeregeling kan overigens ook worden vastgezet en overgelaten aan de aangesloten (voor)versterker.

DA-conversie komt voor rekening van een DAC-chip van ESS Sabre Technologies type ES9028Q2M Sabre32. Muzieksignaal komt naar buiten via een cinch-uitgang en een XLR-uitgang. Cambridge heeft ook een tweetal digitale uitgangen gemonteerd voor wie een andere DA-converter zou willen gebruiken. PCM-sgnaal kan worden aangeleverd tot een resolutie van 32-bit/768 kHz en DSD tot een resolutie van DSD512.

Centraal op het front van de EXN100 is een helder kleurenscherm geplaatst met een resolutie van 1.280 x 720 pixels. Het scherm geeft informatie over de gekozen bron en geeft albumplaatjes weer van muziek die afkomstig is van een aangesloten USB-opslagmedium, NAS of streaming-dienst op internet. Ja, het scherm kan ook twee dansende VU-meters weergeven, of een klok. Liever totale rust? Zet dan het scherm uit.

Verbinding met een computernetwerk kan worden gelegd met een UTP-kabel of via WiFi. Natuurlijk heeft de EXN100 ook een Bluetooth-ontvanger aan boord. Cambridge heeft zijn eigen welbekende streaming-platform StreamMagic Gen4 ingebouwd waarmee alle functies van de EXN100 kunnen worden bediend. Alle gangbare streaming-diensten worden ondersteund, evenals internetradio, Chromecast en AirPlay 2.

De EXN100 krijgt geen afstandbediening meegeleverd, maar kan worden bediend met de systeemafstandsbediening die met de EXA100 wordt meegeleverd. Wie alleen de EXN100 zou bezitten en niet de EXA100, kan optioneel een systeemafstandsbediening aanschaffen.

De Cambridge Audio EXN100 gaat voor net geen 1.800 euro over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE