Review: Samsung Cinematic Q-series HW-Q950T ThuisTesters


Redactie Hifi.nl | 26 maart 2021 | Samsung

Daags voor kerst publiceerden we een uitgebreide review van de Samsung HW-Q950T soundbar, het jongste model uit de Cinematic Q-series. We waren er vroeg bij, want deze home cinema-set (de Q950T komt met subwoofer en achterkanalen) lag op dat moment nog niet eens in de winkels. In de loop van januari kwam die eerste levering wel beschikbaar, waarop we in februari een oproep deden om ook een aantal lezers met deze apparaat aan de slag te zetten. Nu (nog net) in maart delen we op de volgende pagina's graag hun bevindingen!

SAMSUNG Cinematic Q-series soundbar HW-Q950T

De Samsung HW-Q950T is een 9.1.4-kanaals soundbar met kamervullend geluid, die dankzij een speciale subwoofer en 4 up-firing speakers serieus audiogeweld levert. De set biedt een vermogen van 546 Watt uit 20 speakerunits. De twee draadloze achterluidsprekers creëren een surround-geluid voor de echte home cinema ervaring, terwijl er aan boord van de HW-Q950T ondersteuning is voor zowel Dolby Atmos- als DTS: X-technologie. De HW-Q950T ondersteunt HDR10-inhoud en kan inhoud draadloos afspelen via WLAN of Bluetooth. Het eenvoudige ontwerp is tijdloos en past in elke inrichting. De Samsung soundbar en TV bedien je met de One Remote afstandsbediening. Lees meer over alle mogelijkheden op de website van Samsung.

 

Samsung HW-Q950T lezerspanel

We zochten drie lezers die de volledige set van Samsung – de '950' bestaat uit een soundbar, een subwoofer en twee achterkanalen – zelf eens een paar weken aan de tand wilden voelen en daar een user review over willen schrijven. Dat werden Maryjan, Reinder en John. Op de volgende pagina's lees je hun ervaringen.

Lezerspanel: Maryjan

Een tijdje geleden zag ik de aanmeldingskans voor deze test voorbijkomen, en als Samsung-liefhebber probeerde ik uiteraard mee te doen. Wat leuk om vervolgens geselecteerd te worden, met bovendien vriendelijk contact van begin tot eind! En toen werd het pakket bezorgd...

Uitpakparty

Nou, ik voelde me als een kind in de snoepwinkel toen de Samsung-set in de gang verscheen. Wat een gevaarte! Mijn Sonos mocht meteen plaatsmaken, de installatie van de HW-Q950T kon beginnen!

Dat was overigens vrij simpel, want alles was erg overzichtelijk ingepakt netjes apart in zakjes met beschermend piepschuim  en heel gemakkelijk aan te sluiten. Nu zijn we net verhuisd, en zijn nog niet alle meubels binnen, dus: hoe gaan we het neerzetten? 

De soundbar werd uiteraard voor de televisie gelegd, terwijl de subwoofer zich gemakkelijk naast het tv-meubel liet plaatsen. De kleine speakers voor de achterkanalen op hun beurt kwamen aan weerszijde van de bank.

De verschillende losse componenten van de Samsung-set zien er mooi en sjiek uit. Een goeie vormgeving, met een degelijke uitstraling. De stoffe bekleding zorgt voor een fraaie uitstraling, al is een minpunt daarvan wel het aantrekken van haren, wat mij betreft wel echt een dingetje.

Aan de slag

Naast het plaatsen was ook het aansluiten en gebruiksklaar maken erg eenvoudig. Had alles al in de aanslag; Google, het boekje, m'n telefoon... Maar wat een verademing, Zo gemakkelijk. Hoefde eigenlijk bijna niks te doen.

Datzelfde geldt voor het koppelen aan een streamingdienst. Ook dat ging redelijk simpel, al valt er voor mij persoonlijk als leek nog wel wat terrein te winen – zeker als ik kijk naar het gebruiksgemak van mijn Sonos(-app). Daarnaast hebben we een Loewe TV, dus het was even uitzoeken qua compatibiliteit. Voor de verdere installatie en bediening ben ik overgestapt op de SmartThings-app op mijn (Samsung) smartphone, wat prettig werkt. 

Verwend als ik ben met "Hé Google" wilde ik ook gebruik maken van "Hé Alexa", maar helaas is me dat niet gelukt en kan ik dat dus ook niet beoordelen. Sowieso is het inmiddels tijd voor...

Muziek!

Althans, om te beginnen dan toch, voor het totaalplaatje. De muziekweergave via Spotify en TuneIn beviel erg goed, al miste ik wel een beetje diepte zoals ik dat gewend ben met de eigen set. Maar daar zou ik een dergelijk systeem ook niet voor aanschaffen, ik kijk erg veel films en series en dat is ook de reden dat ik me aanmeldde...

Thuisbioscoop

...En niet voor niets! Vanaf de eerste filmbeleving kwam de echte fun. Dat begon met King Kong op Netflix. Wow! Wat een ervaring zeg, echt zo tof. Ik kreeg even het gevoel van een bioscoop – wat we nu toch wel erg missen. Er waren zelfs momenten dat we helemaal wegdoken omdat we dachten dat de grote insecten op het tv-scherm in de huiskamer waren beland, haha. Een dikke plus dus!

Na een aantal vergelijkbare ervaringen heb ik in de tussentijd ook een Switch gekocht, en al veel gespeeld. Wat een toffe ervaring met zo'n soundbar, zeker met Mario Kart Deluxe en het diepe geluid dat je tijdens het racen krijgt, alsof je echt in het spelletje zit en een deelnemer bent van dat spektakel. 

Conclusie

Samenvattend kan ik stellen dat het aansluiten echt erg simpel is. Daarnaast denk ik dat je met een tv die ook van Samsung is echt nog heel wat meer toffe extra's hebt.

Het ontwerp is mooi, dankzij de stoffen afwerking zelfs wat sjiek, met als minpuntje dat het haren aantrekt.

Voor de thuisbios-beleving is deze set echt een hele gave toevoeging. De Samsung-combinatie geeft echt diepgang aan films en series, en ook gaming met een spelcomputer is dankzij de soundbar nog leuker geworden. Voor het home cinema-effect zou ik deze set echt zeker aanraden!

Lezerspanel: Reinder

Mijn naam is Reinder Elema. Al sinds mijn zestiende ben ik gek van audio, en heb al veel sets in huis gehad. Op een gegeven moment heb ik gekozen voor Sonos, wat bij menig audiofiel de wenkbrauwen wellicht zal doen fronsen, maar we waren de luidsprekerkabels, snoeren en alle componenten zat en wilden eenvoudig muziek kunnen streamen, én goed geluid uit de televisie. Dat was ook de reden dat we ons voor deze ThuisTest aangemeld hebben. De Samsung HWQ-950T hebben we dan ook als gezin samen uitgeprobeerd.

We waren vooral benieuwd naar de Atmos-beleving, en naar hoe deze Samsung set zich positioneert ten opzichte van ons eigen Sonos-systeem. We hebben dus vooral veel films bekeken (en beluisterd!).

Samsung HWQ-950T: algemene indruk

Het hele pakket zit in één gigantische doos. Ik heb medelijden met de pakketbezorgers, want het is haast niet in je eentje aan te nemen qua gewicht en volume.

Nadat de doos de woonkamer in was geschoven kon het grote uitpakken beginnen. Alles zit keurig verpakt met piepschuim en plastic. Het was zo gepiept, en nadat alle onderdelen waren voorzien van een netsnoer kon er worden aangesloten.

Eerst de achterspeakers en de subwoofer inschakelen en dan de soundbar, zodat de onderdelen elkaar kunnen vinden en verbinden. Een blauw ledje aan de achterkant geeft aan dat de connectie is gemaakt. Snel geregeld.

Het systeem ziet er mooi afgewerkt uit en laat zich snel en simpel aansluiten. Alles voelt solide aan, de soundbar is groot en zwaar en ook de sub voelt degelijk aan.

De soundbar is verbonden met de optische uitgang van onze televisie. Via HDMI-Arc had ook gekund, maar dit is uit gemakzucht gedaan (anders moest de televisie van de muur).

Dagelijks gebruik

De soundbar laat zich bedienen met bijgeleverde afstandsbediening. Deze is lekker compact en overzichtelijk. Op de bovenkant van de soundbar zit een display dat je instellingen weergeeft. Om te kunnen zien wat je aanpast zul je naar de soundbar toe moeten lopen, want het schermpje is naar boven gericht en niet naar voren.

Daarnaast kan de soundbar worden bediend via de SmartThings app van Samsung. In deze app kun je exact hetzelfde als met de afstandsbediening. Jammer dat Samsung geen muziekservices laat integreren in deze app zoals bijvoorbeeld Sonos wel doet. Verder is de app functioneel zonder extra toeters en bellen.

Dan nog een verbeterpunt. Als je via bluetooth muziek hebt afgespeeld op de Samsung en je schakelt later de televisie in, dan gaat het geluid niet automatisch mee naar deze bronkeuze. Je moet dat dus handmatig instellen.

We hebben de Samsung-set in de basis gebruikt voor film en televisie, en in iets mindere mate voor muziek.

Audiokwaliteit

We beginnen met de film 1917, gestreamd vanaf de NAS. Deze film knettert van de spanning. Het geluid van de Samsung sleurt je helemaal mee. Mooi is de verplaatsing van het geluid van de dubbeldekker vliegtuigen die van achteren komen. Bij de scène waarin het bunkercomplex instort zaten we tegen het plafond door het geluid. Ook indrukwekkend was het slot met een artilleriebeschieting op de uit de loopgraven ten strijden trekkende Engelsen.

Daarna over op Netflix. Mad Max Fury Road dendert door de woonkamer. Het geluid is indrukwekkend zonder te vermoeien. En hetzelfde geldt voor U-571, want deze film moet je zien met het geluid snoeihard. Wanneer de U-boot wordt bestookt met dieptebommen (begint ver weg, maar komt snel naderbij) merk je goed de impact van de sub. Het laag blijft strak, hoe hard het ook staat. Lekker hoor.

Muziek in Dolby Atmos is een aparte ervaring. Op Spotify kun je aan aantal playlists vinden in Dolby Atmos. Bubbles van Yosi Horikawa laat goed horen wat dit systeem allemaal kan. Idem voor Time van Pink Floyd of Hotel California van The Eagles. Maar bij mij treedt na een kwartiertje luistervermoeidheid op en zet ik het systeem op 'standard', waarmee je de achterkanalen uitschakelt en het systeem overschakelt op normale stereoweergave.

Hoe klinkt dat dan? Verassend is het woord wat ik nu opschrijf. Het geluid is vele malen breder dan de soundbar zelf. En ook met de definitie zit het goed. Het geluid slibt niet dicht, maar is transparant. Ook op hogere volumes blijft het overeind. Geluisterd naar onder andere Sunrise van Norah Jones, Galvanize van The Chemical Brothers (vooral voor het laag), en Keith Don’t Go van Nils Lofgren.

Conclusie

We zijn aangenaam verrast door deze Samsung soundbar. Muziek klinkt gewoon goed, maar het is vooral bij films en series dat het systeem een duidelijke meerwaarde heeft.

De bediening is eenvoudig, via de app zijn er geen extra features op een equalizer na. Zoals eerder aangegeven is het jammer dat de display bovenop zit en niet zichtbaar is vanaf de luisterpositie. Maar als je de soundbar bedient via de SmartThings app kun je de instellingen zien in de app, waarmee je dat weer oplost. 

Dan de hamvraag: hoe verhoudt deze Samsung zich tot de Sonos Playbar? Qua muziekweergave wint de Sonos het op punten. Het geluid is wat meer laid-back en transparanter. Maar op gebied van geluidsweergave bij films wordt dit goedgemaakt en geeft Samsung de eigen Sonos-oplossing het nakijken. Er wordt een veel groter geluidsbeeld neergezet met verrassend veel diepte en felheid. 

Qua instellingen komt de Samsung er karig af in vergelijking met Sonos. Hierbij denk ik aan Trueplay (akoestiek aanpassen aan de kamer), automatisch afspelen van TV, nachtgeluid stand en integratie van services in de app zoals Spotify en TuneIn. Dan tot slot de bediening. Sonos laat zich alleen bedienen via een zeer uitgebreide app. Dat Sonos een multi-room systeem is zal hier ook meespelen. Samsung kiest voor een remote én een app.

Zoek je een systeem dat duidelijk iets toevoegt aan de filmbeleving en zich eenvoudig laat bedienen dan is dit je ding. Samsung biedt behoorlijk wat value for money (op moment van schrijven 925 euro voor de hele set). Daarmee heb je een compleet Dolby Atmos systeem met sub, soundbar en rearspeakers.

Lezerspanel: John

Daar kwam hij dan na twee dagen gespannen wachten, de Samsung Q950T soundbar. Een hele grote doos en zwaar ook, zo’n 25 kilo. Mooie foto’s erop van de apparatuur die er inzit. Meteen maar uitpakken dus.

Bovenin de doos zit de soundbar zelf, eronder de subwoofer en de kleine achterluidsprekers. Opvallend twee grote loze ruimtes in de doos. Er zal wel over nagedacht zijn, maar het lijkt me dat een meer uitgekiende doos mogelijk moet zijn. Alle apparatuur is afzonderlijk nog ingepakt in speciale folie. Al met al een verpakking die zeer deugdelijk aandoet en de apparatuur goed beschermt.

Samsung Q950T: uiterlijk

De soundbar zelf ziet er niet imponerend uit om eerlijk te zeggen, hij is zelfs een beetje saai. Dat komt vooral door het zwarte doek waaruit hij voornamelijk bestaat aan de buitenkant. Ik begrijp dat dit doek speciaal voor luidsprekers ontworpen is en het zal dus wel functioneel zijn, maar designtechnisch blinkt het niet uit. De soundbar is wel zwaar, veruit het zwaarste onderdeel van de in totaal 25 kg. Dan de subwoofer. Die ziet er uit als, nou ja, als een subwoofer. Het fraaist zijn de achterspeakertjes. Mooi afgewerkt, zoals trouwens de andere apparatuur ook. Voor de achterspeakers zijn mooie stands op de markt, maar die heeft Samsung jammer genoeg niet meegeleverd.

Aansluiten & instellen

Alles uitgepakt, dus de volgende stap alles aan de tv koppelen en synchroniseren. Ik heb een Samsung QLED tv dus dat was een eenvoudige opgave. Als je de zeer korte handleiding volgt gaat alles vanzelf. Bovendien was mijn zoon nieuwsgierig naar de soundbar, dus die kwam langs en dat maakte de koppeling tot een fluitje van een cent door al het werk te doen. Maar het is echt heel eenvoudig.

Mijn zoon bracht ook een paar oude stands voor de achterspeakers mee dus konden we de boel goed opzetten. Zie de foto recht voor de achterkanalen op hun standaards. 

Het hele spul is opgezet, nu de volgende fase, de speakers goed op elkaar instellen. We beginnen met kijken en luisteren met de basis instellingen. We zetten de tv aan en het geluid schalt de kamer in. De “normale” geluidsinstelling is veel te luid, het soundbar systeem geeft namelijk een veel harder en beter geluid. Wat een verschil! Wat ook meteen opvalt is dat de geluidssynchronisatie met het tv beeld niet goed is. Dat is aan te passen in het instellingenmenu, maar we hebben het nooit helemaal goed gekregen. Ik heb niet zo’n probleem ermee als het geluid en de lippen niet helemaal gelijk lopen, maar mijn vrouw vindt het uitermate irritant. Dat had als gevolg dat bij tv-uitzendingen meestal het tv geluid aanzetten, dus snel door naar films en series waarbij ik de soundbar echt wilde testen.

We gaan over naar Netflix en de serie waar ik al aan begonnen was, The Last Kingdom. Als je opstart en het Netflix logo komt op, dan hoor en voel je de subwoofer, BOEM, heel mooi en indrukwekkend. Verder weer de de enorme geluidsverbetering vergeleken met het tv geluid. De tv geeft aan dat de serie 5.1 surround geluid heeft. De soundbar kan echter 9.1 en Atmos weergeven, dus dat willen we hebben. Zoeken en zoeken in Netflix en Apple TV. Geen Atmos film of serie te vinden. Oh jee, een teleurstelling. Mijn Samsung QLED tv van nog geen twee jaar oud en toen het topmodel laat alleen 5.1 door en geen 9.1 en Atmos. Even slikken. Ja, dan maar 5.1 surround.

Terug naar The Last Kingdom. Nogmaals, het klinkt veel beter dan de tv speakertjes, maar ik was niet echt onder de indruk van het surround geluid. We gaan de speaker instellingen dus maar eens aanpassen. Met name de achterspeakers waren nauwelijks te horen. Ik zal niet ingaan welke instellingen allemaal mogelijk zijn, maar me beperken tot de conclusie: het is even een crime om de speakerinstellingen te veranderen. Het schermpje waarop de instellingen zichtbaar zijn zit bovenop de soundbar en dat schermpje zie je dus niet op je zitpositie. Dat betekent dat je steeds moet opstaan om de instelling te veranderen en steeds ook weer door het hele instellingenmenu van de soundbar moet lopen. Daar is niet goed over nagedacht.

Enfin, de instellingen op basis van The Last Kingdom aangepast. Het surround effect werd beter maar nog steeds niet geweldig. Een andere serie geprobeerd, La Revolution. De achterspeakers brulden het uit, ze stonden veel te hard. Aanpassen weer met hetzelfde moeilijke instellingenmenu van de soundbar. Het surround effect met deze serie was veel beter dan met The Last Kingdom.

Laten we eens een film proberen waarvan we weten dat de geluidseffecten heel goed zijn. Bijvoorbeeld het bommenwerperfragment aan het begin van de film Unbroken. Wauw, in één woord geweldig! Het afweergeschut en de Zero’s vliegen je om de oren. Dit is echt surround zoals je het horen wil.

Surround beleving

Uiteraard volgden ook andere films waarvan we weten dat de geluidseffecten heel goed zijn. Zoals The Old Guard en 6 Underground, een waanzinnige film maar het geluid is te gek. De Samsung soundbar maakt dit helemaal waar. De vliegtuigen, helicopters en auto’s scheren door de kamer. Je schrikt af en toe als er onverwacht een ontploffing achter je plaatsvindt. Als je een tijdje naar dit soort beeld- en geluidseffecten kijkt en luistert krijg je dat echte bioscoopgevoel, zeker na afsluiting van de film en je weer in de gewone wereld terug moet komen. Echt goed. Maar er zijn ook films en series waar je dat helemaal niet hebt. Het geluid is veel beter dan het tv geluid, maar niet echt bijzonder. Je bent dafhankelijk van de kwaliteit van het geluid van de film of serie. Dat is logisch natuurlijk, en dat kun je de Samsung soundbar niet kwalijk nemen. Wat er niet is kun je niet laten horen, en wat er wel is laat de soundbar heel goed horen.

Ik vond het toch wel jammer dat ik 9.1 en Atmos niet kon testen. Mijn zoon had net een nieuwe LG 65” gekocht en die had wel alle weergave mogelijkheden. Dus alle apparatuur weer in de grote doos gepakt en op naar mijn zoon’s huis. Wat een gevaarte die LG, 65” is echt heel groot. De apparatuur weer opgezet. Koppeling met de LG was net zo makkelijk als met de Samsung. Meteen naar 6 Underground. Wauw, wauw. Atmos vloog door de kamer. Helikopters kwamen uit het plafond en auto’s storten door de grond. Alleen de breedte van het geluidsbeeld viel tegen. De kamer van mijn zoon is heel breed en waarschijnlijk hebben de zijwaarts gerichte speakers een muur nodig om het geluid te reflecteren en die muur was er niet, maar Atmos maakt het geluidsbeeld nog completer en is een duidelijke verbetering van het surround gevoel.

De hele boel weer ingepakt en thuis weer opgezet. We beginnen aan het geluid te wennen en als we omschakelen naar tv om de stemsynchronisatie goed te hebben, is dat weer een vreemd geluid. Het zal hoe dan ook moeilijk worden om de soundbar straks weer terug te sturen, want de set is duidelijk onderdeel van de kamer geworden. Een ding vraag ik me nog wel af: hoe zou het geluid zijn met een écht goede subwoofer...?