Review Atoll MS 120: veelzijdige goedklinkende streamer-DAC-pre-amp


Sinan Kökbugur | 21 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Atoll Electronique

SAMENVATTING

Atoll’s MS120 is ook te gebruiken en te bedienen zonder netwerkverbinding. De bediening is eenvoudig en intuïtief. De gebruiker kan door de mappenstructuur van zijn muziekbestanden bladeren op een usb-schijf of NAS, ook als de muziekbestanden niet voorzien zijn van meta-informatie. Het kleurendisplay is van enige meters afstand goed te lezen. De meegeleverde IR-afstandbediening maakt de installatie van een iOS of Android app facultatief. Als het gaat om de klank dan laat de MS120 zien dat de techniek van DA-conversie de laatste jaren weer de nodige stappen vooruit heeft gemaakt. De MS120 klinkt uitstekend voor de vraagprijs. Wie een betere klank wil, moet heel veel geld uit zijn zak trekken. De MS120 van Atoll heeft een high end klank en functies voor een redelijke prijs.

PLUSPUNTEN

  • Werkt direct vanuit de doos, ook zonder netwerkverbinding
  • Ruime bedieningsmogelijkheden, ook zonder netwerkverbinding
  • Gebruiker kan scrollen door een mappenstructuur
  • Aanwezigheid van meta-informatie niet noodzakelijk
  • Stabiele en stottervrije weergave
  • Uitstekende klank

MINPUNTEN

  • USB-schijf blijft draaien als MS120 standby wordt gezet

Het Franse Atoll Electronique bestaat sinds 1997 en bouwt versterkers en bronnen. De productie vindt plaats in Frankrijk. Atoll beweert high end geluid te kunnen leveren voor een niet-high end prijs en reikt daarmee de hand naar de budgetbewuste audiofiel en muziekliefhebber. Het bedrijf heeft een drietal streamers in het assortiment. Het nieuwste model genaamd MS120 is tevens het kleinste model. De MS120 is echter meer dan alleen een streamer want het apparaat heeft analoge en digitale ingangen en een analoge volumeregeling aan boord. De gebruiker kan de MS120 dus ook als voorversterker gebruiken. High end klank en functies voor een redelijke prijs? Dat gaan we onderzoeken.

Atoll Electronique: hificomponenten sinds 1997

Atoll Electronique Company werd in september 1997 opgericht door twee broers genaamd Stéphane en Emmanuel Dubreuil. Het bedrijf is gevestigd in de Franse plaats Brecey. Vanaf het begin was de filosofie van het bedrijf om een tekort in de markt aan te pakken. Volgens de oprichters was er immers een tekort aan redelijk geprijsde echte high-end audio-elektronica voor budgetbewuste audiofielen. Aldus begon Atoll met de bouw van versterkers. De eerste modellen waren de IN50, IN80, PR100, AM50 en AM80. Deze producten zijn nog steeds te koop, hoewel de toestellen door de jaren heen wel wat wijzigingen en verbeteringen hebben ondergaan. Eind 1998 gingen de eerste CD-spelers in productie en kwamen de modellen CD50, CD80 en CD100 op de markt. Ook deze apparaten zijn nog steeds te koop, in een gewijzigde en verbeterde vorm.

De productie groeide gestaag en Atoll heeft om die reden een nieuw fabrieksgebouw laten bouwen dat vanaf oktober 2001 in gebruik is genomen. Naar eigen zeggen werd de nieuwe productiefaciliteit, gelegen in de regio Normandië, een icoon dankzij het innovatieve en architectonisch verfijnde ontwerp.

Intussen werd het portfolio uitgebreid met nieuwe producten. In de herfst van 2004 lanceerde Atoll een meerkanaals voorversterker/DSP-processor, de PR5.1 waar circa drie jaar aan was gewerkt. Dit product was niet alleen gericht op liefhebbers van een thuisbioscoop Volgens de fabrikant stond de vlaggenschip voorversterker PR200 model voor de prestaties van de PR5.1. Atoll was toen naar eigen zeggen het eerste audiomerk in Frankrijk dat een licentie kreeg van DTS en DOLBY. Atoll’s portfolio bestaat nog steeds uit versterkers en CD-spelers. Eind 2009 werd de eerste DA-converter genaamd DAC100 uitgebracht. Ook heeft het bedrijf streamers aan het productenpallet toegevoegd.

Atoll Electronique: toegankelijke high-end elektronica

De rode draad in de bedrijfsfilosofie van Atoll is de bouw van toegankelijke en betaalbare hificomponenten. Productie vindt volledig plaats in Frankrijk en producten zijn handgemaakt met volgens Atoll de hoogste normen van kwaliteit en perfectionisme. Bijna alle belangrijke onderdelen zijn afkomstig van leveranciers in Frankrijk of in de EU.

Het doel van het bedrijf is om een zeer groot publiek in staat te stellen te luisteren naar high performance, high-definition of noem het echt “high-end” audiogeluid en te genieten van ultrarealistische high-fidelity muziek met aanwezigheid, diepte en een dynamisch geluidsbeeld; dit alles tegen redelijke prijzen, aldus het bedrijf. Ongeveer de helft van de producten heeft prijzen die in drie cijfers worden uitgedrukt. De andere helft heeft prijzen die bestaan uit vier cijfers. Het duurste apparaat is de CD400SE die 5.000 euro kost.

Atoll Electronique: ook streamers in het assortiment

Streaming vanaf lokaal geplaatste opslagruimte of vanaf een streamingdienst op internet is niet meer weg te denken en Atoll heeft zich dan ook op deze tak van sport gestort. De in de testruimte aanwezige MS120 is de nieuwste streamer van Atoll. Het apparaat is voorzien van een analoge volumeregeling en kan eventueel als voorversterker worden gebruikt. De MS120 is de opvolger van de MS100 en heeft een groter display dan zijn voorganger. Ook heeft de MS120 bluetooth-connectiviteit aan boord.

De MS120 is met een adviesprijs van 1.250 euro op dit moment de goedkoopste streamer van Atoll. Zowel de MS120 als voorganger MS100 zijn compacte apparaten. Atoll heeft ook nog de streamer-modellen ST100SE en ST200 Signature maar dit zijn audiocomponenten met de gebruikelijke breedte van circa 43 centimeter. Atoll heeft verder een tweetal streaming-versterkers in zijn assortiment genaamd SDA100 en SDA200 Signature. Dit zijn zogenaamde alles-in-één apparaten die alleen nog luidsprekers nodig hebben om muziek te maken. Wie geen versterker nodig heeft kan dus bij Atoll kiezen uit de fullsize modellen ST100 SE en ST200 Signature en het compacte model MS120.

Alle componenten van Atoll zijn verkrijgbaar in een aluminiumkleurige of zwarte uitvoering. Importeur Belram heeft ons een zwart exemplaar toegezonden. Voordat we de MS120 gaan bedienen en gaan luisteren naar muziek, kijken we even naar de technische gegevens en aspecten van de nieuwste streamer van Atoll.

Atoll Electronique MS120: functies, aansluitingen  en technische aspecten

De MS120 is een veelzijdig apparaat. De gebruiker kan de MS120 bedienen met de knopjes op het frontpaneel, met de meegeleverde IR-afstandbediening of met de gratis app van Atoll die beschikbaar is voor iOS of Android. De bediening zullen we zo dadelijk meer in detail bekijken.

De MS120 is niet alleen een streamer want de MS120 heeft ook digitale ingangen (2 x optisch, 2 x coaxiaal cinch) en digitale uitgangen (1 x optisch, 1 x coaxiaal cinch), analoge ingangen (2 x cinch) en een analoge volumeregeling aan boord. De volumeregeling werkt met geschakelde weerstanden en kan eventueel worden omzeild. Desgewenst kan de MS120 dan ook als voorversterker worden ingezet. De voorversterkertrappen zijn voorzien van discrete componenten zonder terugkoppeling en werken in klasse A. De analoge volumeregeling werkt niet op de digitale uitgangen van de MS120. Op het voorpaneel is een 3,5 mm jackplug-aansluiting t.b.v. een hoofdtelefoon geplaatst.

De MS120 heeft ook een tweetal usb-aansluitingen, één op het frontpaneel en een tweede aan de achterkant ter aansluiting van een usb-stick of usb-schijf of SSD. Verbinding met een LAN en internet kan bekabeld via een RJ45-aansluiting of via wifi. Wij hebben de MS120 alleen via de RJ45-aansluiting gebruikt, verbonden met een Gigabit-switch. De aanwezigheid van bluetooth-connectiviteit (versie 4.2) is steeds gebruikelijker en de MS120 blijft niet achter.

Er zijn aparte voedingen voor de analoge schakelingen en voor de Burr-Brown PCM1796 DA-converter, die PCM-signaal kan verwerken tot een resolutie van 24-bit/192 kHz alsmede DSD tot DSD128. De totale afvlakcapaciteit is 5.435 μF. De MS120 ondersteunt alle gangbare codecs.

Het centrale kleuren TFT-display is met een beelddiagonaal van vijf inch groter dan het display van voorganger MS100. Het display heeft een resolutie van 800 x 480 pixels en bleek afleesbaar tot een afstand van ongeveer vijf meter. NB: deze afstand is natuurlijk strikt persoonlijk en afhankelijk van de gezichtsscherpte van de gebruiker. Op het display worden de namen van de nummers en artiesten, de tags, de resoluties van de gekozen audioformaten en de covers van de albums of logo's van de radiostations weergegeven. Als meta-informatie ontbreekt, vertoont het display de bestandsnaam van het spelende muziekstuk en de naam van de bovenliggende map. Het volumeniveau wordt ook weergegeven en ook de status van de netwerkverbinding. De gebruiker kan het display dimmen of uitschakelen.

Atoll heeft de MS120 compatibel gemaakt met het RTSP-protocol, zodat de gebruiker de MS120 kan besturen met compatibele applicaties (Qobuz, Deezer, Tidal, Audirvana, etc.) via een smartphone of tablet. Natuurlijk kan ook naar internetradio worden geluisterd. De MS120 ondersteunt gapless playback. Streamers die dat niet ondersteunen zouden zo langzamerhand van de markt geweerd mogen worden.

Atoll geeft een frequentiebereik op van 5 Hz tot 20 kHz, een stijgtijd van 1,7 μs, een S/R-verhouding van 123 dB en een vervorming (THD) van 0,005% bij 1 kHz. De uitgangsimpedantie is 22 Ohm. In gewoon Nederlands, ruis en vervorming liggen buiten het voor mensen waarneembare bereik en de MS120 kan overweg met vrijwel iedere versterker.

Voordat we gaan luisteren naar de MS120, willen we de bediening van de MS120 bespreken. We kunnen vast verklappen dat wij zeer tevreden zijn over de bediening met de knopjes op het voorpaneel en de bediening met de meegeleverde IR-afstandbediening. Ook de klank is boven verwachting, maar nu eerst de bediening van de MS120.

MS120: Bediening en testomgeving

Zoals gezegd kan de MS120 op drie manieren worden bediend: 1. met de knopjes op het voorpaneel, 2. met de meegeleverde IR-afstandbediening, en 3. met de gratis app van Atoll voor iOS of Android. We lopen even langs alledrie de wijzen van bediening.

Atoll Electronique MS120: bediening met de knopjes op het voorpaneel

Veel streamers hebben geen of weinig bedieningselementen (bijv. Lumin, Moon, etc.) en vaak niet eens een display (Sonos, Bluesound, McIntosh, etc.). Voor de bediening van een apparaat van Lumin, Moon, Sonos, Bluesound en vele anderen zal de gebruiker een app moeten installeren. De MS120 hoort bij de soort die ook zonder app bediend kan worden en dat beschouwen wij als positief.

Ter illustratie, vijf minuten na het uitpakken en aansluiten van de MS120 stond hij al muziek te spelen vanaf een aangesloten usb-schijf van 1 TB. De MS120 was nog niet aangesloten op het LAN, ook was de afstandbediening nog niet uitgepakt. Met de knopjes rechts van het centrale display kan worden gebladerd door de mappenstructuur van de aangesloten usb-schijf, hetzij aangesloten op de achterzijde of op de voorzijde van de MS120. WAV-bestanden en DSD-bestanden zijn veelal niet voorzien van meta-informatie, maar dat is voor de MS120 geen enkel probleem. De gebruiker kan door een mappenstructuur bladeren, net als in Windows Verkenner.

Wie geen zin heeft om een app te installeren, hoeft dat dus niet te doen, of hoeft het in elk geval niet meteen te doen. De MS120 vraagt niet om een internetverbinding, vraagt niet om een firmware-update en vraagt niet om allerlei persoonlijke gegevens in te voeren. De gebruiker hoeft geen account bij Atoll te maken of een lap tekst genaamd “gebruikersvoorwaarden” te lezen en te accepteren. De MS120 werkt direct uit de doos, na aansluiting van een stroomkabel, cinch-kabel en usb-opslag.

Over het bladeren door een mappenstructuur gesproken, na aansluiting van een LAN-kabel werd de op het LAN aanwezige NAS direct gevonden. Net als de usb-schijf, had de NAS een geordende mappenstructuur, die kon worden doorgebladerd met de knopjes op het front. Ook hier is de gebruiker niet afhankelijk van de al dan niet aanwezigheid van meta-informatie.

Met de knopjes op de voorzijde kan niet alleen muziek worden geselecteerd, maar kan ook een andere (digitale of analoge) bron worden gekozen. Eventueel kunnen instellingen worden gewijzigd en kan een koppeling met een bluetooth-bron worden gelegd.

Atoll Electronique MS120: bediening met de meegeleverde IR-afstandbediening

De knopjes op het voorpaneel zijn een verademing, maar telkens opstaan van de luisterpositie is niet meer van deze tijd. Atoll levert dan ook een IR-afstandbediening mee waarmee de MS120 vrijwel volledig kan worden bediend. De gebruiker kan, mits hij niet te ver weg zit, op het centrale display op het front van de MS120 het indrukken van knopjes op de afstandbediening volgen. Muziek kiezen, bron kiezen en instellingen wijzigen werkt feitelijk op dezelfde manier als met de knopjes op het front.

Atoll Electronique MS120: bediening met de app van Atoll

Als derde mogelijkheid biedt de MS120 bediening met een gratis op te halen en zelf te installeren app voor naar keuze iOS en Android. Omdat bediening met de IR-afstandbediening zeer naar tevredenheid werkte, is de app pas enkele dagen later geïnstalleerd. Muziek luisteren is immers leuker dan apps installeren.

Ook met de app kan worden gebladerd door de mappenstructuur van een usb-schijf of NAS en kan muziek worden gekozen. De gebruiker kan met de app ook instellingen wijzigen of een andere bron kiezen. Het centrale display op het front laat niet zien wat de gebruiker met de app doet, tenzij muziek wordt gestart of een andere bron wordt gekozen. Dat is ook niet nodig, immers, wie door een mappenstructuur op een smartphone of tablet bladert, zal op dat moment niet naar het centrale display kijken.

Atoll Electronique MS120: schoonheidsfoutjes in de software en de bediening

De bediening van de MS120 werkt makkelijk en intuïtief en we hebben slechts enkele schoonheidsfoutjes in de software en de bediening aangetroffen. Wellicht is “onvolkomenheden” of “verbeterpunten”  een betere kreet dan “schoonheidsfoutjes” want gemiddeld genomen is de bediening van de MS120 een waar genoegen.

Windows Verkenner maakt geen onderscheidt tussen hoofdletters en kleine letters. De MS120 doet dat wel. Muziek van de Belgische band dEUS staat onder ZZ Top. De MS120 sorteert dus eerst de hoofdletters en daarna komen de kleine letters. Geen onoverkomelijk probleem, de gebruiker moet het even weten.

Wie met de knopjes op het front of de IR-afstandbediening naar een letter ergens halverwege het alfabet wil bladeren, moet enig geduld hebben. Scrollen gaat niet heel snel. Wie snel wil scrollen, zal de app moeten gebruiken. De mappenlijst kan natuurlijk korter gemaakt worden en sneller worden doorgebladerd als de gebruiker een andere mappenstructuur maakt, bijvoorbeeld 26 mappen genaamd A t/m Z en in iedere map submappen met artiestnamen en in iedere artiestmap submappen met albumnamen. Scrollen gaat dan veel sneller omdat de lijst veel korter is.

Het maken van een liedjesrij die bestaat uit nummers uit verschillende albums kan alleen met de app. Het manipuleren van de liedjesrij (een nummer toevoegen, verwijderen of verplaatsten) was ook wel wat omslachtig. Met de knopjes op het front of de IR-afstandbediening kan geen liedjesrij worden gemaakt of gemanipuleerd. Als de gebruiker een nummer heeft geselecteerd en gestart, worden alle volgende nummers in de map ook gespeeld, een beetje zoals een cd-speler waarbij de ingelegde cd bijvoorbeeld wordt gestart bij het vierde nummer.

Verder reageert de MS120 direct op de IR-afstandbediening en het starten van een ander album of een enkel nummer werkt heel vlot. Het niet kunnen samenstellen van een liedjesrij met de IR-afstandbediening werd dan ook niet echt gemist, maar dat is wellicht een vorm van persoonlijke voorkeur. De app werkte stabiel maar zo nu en dan werd niet direct gereageerd op vingerbewegingen op het aanraakscherm van de gebruikte Samsung Android-tablet. Dat zou ook aan de tablet kunnen liggen.

Als een album op een usb-schijf wordt gekozen, ziet de gebruiker de titel van het spelende nummer. Als dit nummer is afgelopen, vertoont het display de titel van het volgende spelende nummer. Als hetzelfde album van de NAS wordt gekozen, ziet de gebruiker geen tracktitels, maar alleen de naam van de hele map waarin het liedje zich bevindt. Ook dat is overkomelijk want de tijdaanduiding begint telkens bij ieder liedje opnieuw, hoewel de titel van het liedje niet wordt vertoond.

Voorts is opgevallen dat de MS120 een hoofdschakelaar aan de achterkant heeft die het apparaat stroomloos kan zetten. Normaal gesproken zal de gebruiker echter het knopje op het voorpaneel of het rode knopje op de IR-afstandbediening gebruiken om het apparaat na gebruik standby te zetten. Als de MS120 standby wordt gezet, blijft de aangesloten usb-schijf echter rondjes draaien. Het zou beter zijn als de usb-schijf bij het in standby zetten van de MS120 ook uit zou schakelen om samen met de MS120 weer op te starten als de MS120 uit standby wordt gehaald. Om de usb-schrijf uit te schakelen, moet de MS120 stroomloos worden gezet met de hoofdschakelaar, of de usb-schijf moet worden losgekoppeld. Overigens, SSD’s worden steeds goedkoper en hebben geen draaiende delen aan boord.

Atoll Electronique MS120: testomgeving

De MS120 heeft één analoge cinch-uitgang die is verbonden met een set versterkers van Pass Labs. De coaxiale digitale uitgang is verbonden met een Wadia 321 Dac, die is aangesloten op dezelfde voorversterker. Het volume van de MS120 staat op 100% en het volume van de Wadia 321 Dac is gelijk gemaakt aan het volume van de MS120. De voorversterker kan naadloos schakelen tussen aangesloten bronnen. In de testperiode zijn verschillende luidsprekers gebruikt, waaronder een paartje van het nieuwe model van Sonus faber genaamd Olympica Nova V, een vloerstaande luidspreker waar onlangs een recensie over is verschenen.

We hebben een usb-schijf van 1 TB (Western Digital, type My Passport) op de achterzijde aangesloten. De usb-schijf is gevuld met mp3-bestanden, WAV-bestanden en DSD-bestanden. De MS120 is met een LAN-kabel aangesloten op een Gigabit-switch en kan muziekbestanden op de aanwezige NAS benaderen. Op de NAS staan dezelfde bestanden als op de usb-schijf.

Genoeg over techniek. We gaan muziek luisteren.

MS120: klank, plaats in de markt en conclusie

Atoll Electronique MS120: hele goede klank

De klank van een hificomponent is wellicht het belangrijkste aspect en verdient om die reden wellicht de meeste aandacht, wellicht ook de meeste tekst. We kunnen echter over de MS120 relatief kort zijn. De MS120 heeft een uitstekende klank. Het verschil met de oudere maar drie keer zo dure Wadia is klein.

De MS120 is in de testruimte aan een blindtest onderworpen. Luisteraars werd gevraagd of zij de Wadia 321 konden onderscheiden van de MS120. Het antwoord was vrijwel alle keren negatief. Na lang luisteren kon wel een klein verschil worden waargenomen. De MS120 klinkt een heel klein vleugje warmer en de Wadia is wat meer analytisch. Welke van de twee het beste klinkt is een kwestie van smaak en is eigenlijk niet aan te geven. De MS120 heeft zonder voorbehoud een uitstekende klank en wie een betere klank wil horen, zal veel geld uit zijn zak moeten trekken. We hebben overigens geen verschil kunnen vaststellen tussen een muziekbestand vanaf een usb-schijf en datzelfde muziekbestand vanaf een NAS. Dat klinkt precies hetzelfde.

Het geluid van de MS120 is kamerbreed en is breder dan de afstand tussen de luidsprekers. Lage tonen zijn punchy. Zangers/zangeressen in meerstemmige zangpartijen zijn goed van elkaar te onderscheiden. Hoge tonen geven ruimtelijke informatie en worden niet weggedrukt door middentonen of lage tonen. De MS120 heeft geen voorkeur voor een muziekgenre. Gelukkig maar, want kieskeurige streamers of andere hificomponenten zijn niet meer van deze tijd. De weergave van muziek heeft gedurende de testperiode niet één keer gestotterd.

Feitelijk is de MS120 een voorbeeld van voortschrijdende DA-conversie techniek. DA-converters worden steeds beter, goedkoper en kleiner. De nieuwste DAC-chips zijn veel krachtiger dan de DAC-chips van vijf jaar of meer geleden. De prestaties van DA-converters kruipen steeds meer naar elkaar toe en DA-converters hoeven geen fullsize formaat (meer) te hebben om toch goed te klinken. DA-converters aan boord van (voor)versterkers en ook DA-converters die in een handtas of jaszak passen, presteren steeds beter en doen steeds minder onder voor de fullsize modellen. Overigens dient eenieder zich te realiseren dat de klank van een DA-converter slechts in een beperkte mate afhangt van de geplaatste DAC-chip(s). De analoge schakelingen die na de DAC-chip(s) komen en de voeding daarvan bepalen in sterke mate de klank. De prestaties van de duurste dac-chip kunnen teniet worden gedaan door een matige voeding of een matig analoog eindtrapje. De MS120 heeft een klasse A eindtrapje gebouwd van discrete componenten en dit zal in een belangrijke mate bijdragen aan de fijne klank.

We waren vergeten om bluetooth-connectiviteit en internetradio te testen. De 12-jarige zoon des huizes deelde echter tussen neus en lippen mede dat zowel bluetooth als internetradio prima werken, zonder gestotter. Dat had hij even getest. Een kind kan de MS120 gebruiken.

Atoll Electronique MS120: plaats in de markt

Als we de MS120 willen vergelijken met andere streamers, dan komen alleen streamers met een display en knopjes op het front in aanmerking als concurrenten. Apparaten van bijvoorbeeld Sonos of Bluesound zijn in deze zin geen concurrenten van Atoll’s MS120.

De eerste concurrent die opvalt is het model CXN van het Engelse Cambridge. De CXN valt een beetje in hetzelfde prijssegment als de MS120. De CXN van Cambridge heeft ook een groot centraal kleurendisplay, knopjes op het frontpaneel, een IR-afstandbediening en de mogelijkheid om het apparaat met een app te bedienen. Ook heeft de CXN een usb-ingang ter aansluiting van een computer. De MS120 heeft geen usb-ingang of uitgang voor audio. De usb-ingangen van de MS120 zijn louter ter aansluiting van usb-opslag. De CXN heeft bovendien XLR-aansluitingen. XLR klinkt niet noodzakelijkerwijs beter maar is wel minder gevoelig voor verstoringen, vooral bij het gebruik van lange kabels. Volgens de handleiding van de CXN kan echter niet door een mappenstructuur worden gebladerd. Het afspelen van WAV-bestanden, die niet voorzien zijn van meta-informatie (zoals albumnaam, artiestnaam, etc.), is dus mogelijk minder makkelijk of helemaal niet mogelijk. Het foutloos afspelen vanaf een usb-schijf en vanaf een NAS van bestanden die geen meta-informatie hebben, is een groot pluspunt van de MS120.

Verder zijn er nog de streamers van Aurender. Dit zijn fraai gebouwde apparaten met een groot centraal display en knopjes op de voorkant. De producten van Aurender zijn echter pure streamers en hebben op een enkele uitzondering na geen DA-converter aan boord. Veel streamers van Aurender hebben wel de mogelijkheid om een harde schijf in te bouwen. Dat kan handig zijn, maar wij vinden het niet hinderlijk om een usb-schijf op een streamer aan te sluiten en achter of naast het apparaat te leggen. De harde schijf kan uit het zicht worden gelegd en ook razendsnel aan een ander apparaat worden gekoppeld. Bovendien, Aurender beweegt zich in een veel hoger prijssegment en is daarom niet goed te vergelijken met de streamers van Atoll.

Een belangstellende zal voor zichzelf de afweging moeten maken welke eigenschappen en functies belangrijk zijn bij het gebruik van een streamer. En als het gaat om de klank? Zoek een behulpzame dealer waar de beoogde streamer rustig beluisterd en uitgeprobeerd kan worden. Neem een usb-schijf met muziek mee.

Atoll Electronique MS120: conclusie

Atoll’s MS120 is ook te gebruiken en te bedienen zonder netwerkverbinding. De bediening is eenvoudig en intuïtief. De gebruiker kan door de mappenstructuur van zijn muziekbestanden bladeren op een usb-schijf of NAS, ook als de muziekbestanden niet voorzien zijn van meta-informatie. Het kleurendisplay is van enige meters afstand goed te lezen. De meegeleverde IR-afstandbediening maakt de installatie van een iOS of Android app facultatief.

Als het gaat om de klank dan laat de MS120 zien dat de techniek van DA-conversie de laatste jaren weer de nodige stappen vooruit heeft gemaakt. De MS120 klinkt uitstekend voor de vraagprijs. Wie een betere klank wil, moet heel veel geld uit zijn zak trekken. De MS120 van Atoll heeft een high end klank en functies voor een redelijke prijs.