Handleiding: deze vintage receivers zijn de moeite waard


Mick Harms | 29 juli 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl

Vintage audio-apparatuur wordt steeds populairder. Wellicht is het de hang naar vroeger of misschien was vroeger alles wel écht beter. Het geeft toch een extra dimensie om te spelen met audio-apparatuur uit je jeugd (of in het geval van de auteur: uit de jeugd van zijn vader). In dit artikel behandelen we geïntegreerde versterkers uit de jaren zeventig en tachtig. Welke vintage versterkers kunnen nog steeds mee in de huidige audiomarkt en zijn het geld dubbel en dwars waard? In deze handleiding lees je welke vintage receivers het bekijken en beluisteren waard zijn.

Populariteit vintage versterkers

Waarom klinkt een vintage receiver, volgens vele audioliefhebbers, beter dan moderne versterkers? Waarom speelt een vintage versterker met een tweedehandswaarde van vijfhonderd euro beter dan een nieuwe versterker van hetzelfde bedrag? Is het romantiek? Zoals platenspelers voor vele muziekliefhebbers beter klinken dan de beste DAC’s? Of schuilt er meer achter?

Voor ons is het simpel. Een versterker uit de jaren ’70 die toentertijd een prijskaartje had van vijfhonderd gulden zou nu minstens het vijfvoudige kosten.

Dat betekent ook dat een vintage versterker die je nu kunt kopen voor vijfhonderd euro een stuk meer waar voor je geld biedt dan een versterker die je in de hifizaken vindt voor vijfhonderd euro. Desondanks is vintage audio-apparatuur niet voor iedereen weggelegd. Het is immers apparatuur van vijftig jaar oud waarbij onderhoud nodig is. Bij falen kan je niet naar de winkel gaan, maar zul je of zelf aan de slag moeten of een goede restaurateur moeten zoeken die de juiste onderdelen in huis heeft.

Bekende vintage audiomerken Audiomerken die meteen binnenschieten wanneer je het hebt over vintage receivers zijn McIntosh, Pioneer, Marantz, Accuphase, Sansui, Yamaha en Luxman. Deze audiomerken zijn veelal bekend geworden in de jaren ’70 en een aantal zijn nog steeds bewierookte merken vandaag de dag. In deze handleiding behandelen we alleen geïntegreerde versterkers die nog te koop zijn, goed te restaureren of te servicen zijn en redelijk betaalbaar zijn.

Vintage audiomerken deel 1

Pioneer

Laten we beginnen met misschien wel het populairste vintage merk van het moment: Pioneer. Het Japanse bedrijf werd in 1938 opgericht en was oorspronkelijk een radioreparatiebedrijf. Pioneer heeft een aantal zeer fraaie versterkers gemaakt in de jaren ’70. De populairste is de Pioneer SX-1250 uit 1976. Dit monster pompt maar liefst 160 watt in 8ohm. Het klinkt ook nog eens bijzonder goed. Heb je niet zoveel watts nodig? Dan kan je ook kijken naar de lagere modellen in de serie zoals de SX-650, SX-750, SX-850, SX-950 of SX-1050.

Deze kosten ook een stuk minder. De Pioneer SX-1250 heeft een prijskaartje van rond de duizend tot vijftienhonderd euro afhankelijk van de conditie. Een SX-650 kan je al krijgen vanaf 100 euro. Andere goede opties zijn de Pioneer SX-1010, SX-980, SX-1080, SX-1280 en natuurlijk de SX-1980 (270 watt). Onze voorkeur gaat uit naar de 50-serie. Het grootste voordeel van de Pioneer vintage versterkers is dat ze eenvoudig zijn om te restaureren.

Luxman

Luxman beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren ’70. Het merk werd gezien als één van de beste audiomerken in die tijd. Na de overname van Alpine zakte het merk weg in de duisternis. Wat ons betreft is de Luxman R-117 het beste koopje én de best klinkende. Niet zo populair als zijn broers uit de jaren ’70 en daardoor ook betaalbaarder. Dat zal wellicht te maken met het uiterlijk. Hier geen prachtige houten kast, maar een simpele zwarte versterker.

Een R-117 kan je kopen voor ongeveer vijfhonderd euro in goede staat. Met 160watt per kanaal in 8ohm is de Luxman R-117 een zeer krachtige receiver. Omdat de Luxman uit de jaren ’80 komt heeft de R-117 een afstandsbediening. Daarnaast vind je ook bij de R-117 goede phono ingangen zoals bij de versterkers uit de jaren ’70. Heb je liever een Luxman met houten kast? Dan kan je kijken naar bijvoorbeeld de Luxman L-80V. Deze uitstekende versterker kost ongeveer vierhonderd tot vijfhonderd euro in goede staat.

Accuphase

Als je overtuigd bent dat je een vintage receiver voor het leven wilt dan komt Accuphase om de hoek kijken. Dit bedrijf maakt nog steeds geïntegreerde versterkers die tussen de vijfduizend en tienduizend euro kosten. Onze favoriete vintage Accuphase receiver is de E-202. Met 100 watt per kanaal in 8ohm ruim voldoende vermogen voor de meeste speakers en luisterruimtes.

Klankmatig is dit wellicht de beste vintage versterker die je kunt kopen voor rond de duizend euro als je van een warme en neutrale klank houdt. Of zoals eigenaars vaak zeggen: je hoort de versterker niet, maar de muziek. Helaas komt de Accuphase E-202, of andere vintage Accuphase versterkers, niet vaak te koop. Dat zegt genoeg over de kwaliteit van vintage Accuphase versterkers.

Yamaha

Yamaha is nog niet bijster populair op de tweedehandsmarkt. Ten onrechte, want Yamaha heeft een aantal zeer goede versterkers op de markt gebracht in de jaren ’70. Onze favoriet is de Yamaha CA-1000. Met 70watt per kanaal (A/B modus) voldoende power voor de meeste speakers. Interessant is dat de versterker een klasse A schakelaar heeft waarmee 15 schone watts wordt geleverd.

Klankmatig maakt het een bescheiden verschil. Zoals de meeste geïntegreerde versterkers uit de jaren ’70 heeft ook deze een uitstekende phono (zowel MC als MM) aan boord die net zo goed speelt als de hedendaagse phono preamps in het lagere segment. Als we het hebben over prijs-kwaliteitsverhouding scoort Yamaha erg hoog op onze lijst. Ook de Yamaha CA-1010 en Yamaha CA-800 zijn uitstekende receivers. Een Yamaha CA-1000 in goede staat kost rond de 300 euro en daar krijg je een hoop luisterplezier voor terug.

Vintage audiomerken deel 2

McIntosh

McIntosh is razendpopulair over de hele wereld. Dat maakt een vintage receiver duur en lastig verkrijgbaar. Eén van onze favorieten is de MAC 1500. Deze versterker komt uit 1965 en is een hybride receiver die toentertijd 500$ kostte. De geïntegreerde versterker werd alleen in de Verenigde Staten verkocht in een oplage van 2600 stuks. Dat maakt het tot een verzamelstuk. De MAC 1500 heeft 30watt per kanaal en beschikt ook over een uitstekende hoofdtelefooningang.

Tegenwoordig mag je van geluk spreken als je de MAC 1500 voor het drievoudige kunt kopen. Ook de opvolgers, de MAC1700 en MAC 1900, zijn erg gewild. Met een McIntosh kan je eigenlijk niet misgaan. Alle versterkers zijn van uitstekende kwaliteit en kan je met een nieuwe transistor beter laten klinken.

Marantz

Marantz staat tegenwoordig bekend om zijn uitstekende AV-receivers. Maar veertig jaar geleden maakte het Amerikaans-Japanse bedrijf uitstekende geïntegreerde versterkers. De 22xx serie klinkt goed en is betaalbaar. Het zijn warme en vol klinkende versterkers.

Onze favoriet is de Marantz 2385. Met 185watt in 8ohm is deze versterker enorm krachtig. Ook is deze versterker minder duur dan bijvoorbeeld de 2285 of 2330. Dat maakt de Marantz 2385 in onze ogen de beste koop. Goedkoop is de Marantz echter niet. Deze versterker is ongeveer vijftienhonderd euro waard.

 

Sansui

Sansui heeft een aantal zeer krachtige versterkers ontwikkeld in de jaren ’70 die erg populair waren. De Sansui G22000 heeft maar liefst 220 watt per kanaal. De Sansui G-9700 heeft 200 watt per kanaal en is onze favoriet. Als je een vintage receiver zoekt met veel vermogen is Sansui een merk die het overwegen waard is. Ook de Sansui 7000-serie is aan te raden, zeker voor de kleinere portemonnee.

De Sansui 9700 kost zo’n duizend tot vijftienhonderd euro. Heb je minder vermogen nodig dan is de Sansui G-7700 een aanrader. Deze uitstekende versterker doet het met 120watt per kanaal. Genoeg voor de meeste luidsprekers en luisterruimtes. Qua klank nagenoeg hetzelfde als zijn grote broer.

NAD

Een versterker die we moeten benoemen is de NAD-3020. Deze kleine en betaalbare versterker kwam uit in 1978 en is verworden tot één van de bestverkochte versterkers aller tijden. In mei 2013 volgde de opvolger die wij onder de loep namen. Voor rond de honderd tot honderdvijftig euro kan jij de trotse eigenaar worden van dit stukje audiogeschiedenis.

Vuistregel bij aanschaf vintage receiver

Waar je op moet letten bij aanschaf vintage receiver

Een vintage versterker koop je niet zomaar. Heb je zelf niet de technische kennis in huis neem dan een vriend of kennis mee die er wel verstand van heeft, of ga naar een erkende restaurateur of hifiwinkel. Er kan namelijk een hoop mis zijn aan een vintage receiver. Denk aan een slechte restauratie- of onderhoudsbeurt.

Om die reden kan je het beste in originele staat kopen. Een goede vuistregel is bij het aanschaffen van een vintage receiver is: bij twijfel niet doen. Omdat vintage audio-apparatuur steeds gewilder wordt, schiet de prijs ook omhoog. Dat maakt het bepalen van de waarde soms lastig. Op hifishark.com zie je aangeboden audio-apparatuur van over de hele wereld. Naast dat je kunt vinden wat je zoekt, kan je ook meteen de juiste waarde van het moment inschatten.