Vintage audio-apparatuur wordt steeds populairder. Wellicht is het de hang naar vroeger of misschien was vroeger alles wel écht beter. Het geeft toch een extra dimensie om te spelen met audio-apparatuur uit je jeugd (of in het geval van de auteur: uit de jeugd van zijn vader). In dit artikel behandelen we geïntegreerde versterkers uit de jaren zeventig en tachtig. Welke vintage versterkers kunnen nog steeds mee in de huidige audiomarkt en zijn het geld dubbel en dwars waard? In deze handleiding lees je welke vintage receivers het bekijken en beluisteren waard zijn.
Populariteit vintage versterkers
Waarom klinkt een vintage receiver, volgens vele audioliefhebbers, beter dan moderne versterkers? Waarom speelt een vintage versterker met een tweedehandswaarde van vijfhonderd euro beter dan een nieuwe versterker van hetzelfde bedrag? Is het romantiek? Zoals platenspelers voor vele muziekliefhebbers beter klinken dan de beste DAC’s? Of schuilt er meer achter?
Dat betekent ook dat een vintage versterker die je nu kunt kopen voor vijfhonderd euro een stuk meer waar voor je geld biedt dan een versterker die je in de hifizaken vindt voor vijfhonderd euro. Desondanks is vintage audio-apparatuur niet voor iedereen weggelegd. Het is immers apparatuur van vijftig jaar oud waarbij onderhoud nodig is. Bij falen kan je niet naar de winkel gaan, maar zul je of zelf aan de slag moeten of een goede restaurateur moeten zoeken die de juiste onderdelen in huis heeft.
Bekende vintage audiomerken Audiomerken die meteen binnenschieten wanneer je het hebt over vintage receivers zijn McIntosh, Pioneer, Marantz, Accuphase, Sansui, Yamaha en Luxman. Deze audiomerken zijn veelal bekend geworden in de jaren ’70 en een aantal zijn nog steeds bewierookte merken vandaag de dag. In deze handleiding behandelen we alleen geïntegreerde versterkers die nog te koop zijn, goed te restaureren of te servicen zijn en redelijk betaalbaar zijn.