ARTIKEL

Vintage audiomerken deel 1

Pioneer

Laten we beginnen met misschien wel het populairste vintage merk van het moment: Pioneer. Het Japanse bedrijf werd in 1938 opgericht en was oorspronkelijk een radioreparatiebedrijf. Pioneer heeft een aantal zeer fraaie versterkers gemaakt in de jaren ’70. De populairste is de Pioneer SX-1250 uit 1976. Dit monster pompt maar liefst 160 watt in 8ohm. Het klinkt ook nog eens bijzonder goed. Heb je niet zoveel watts nodig? Dan kan je ook kijken naar de lagere modellen in de serie zoals de SX-650, SX-750, SX-850, SX-950 of SX-1050.

Deze kosten ook een stuk minder. De Pioneer SX-1250 heeft een prijskaartje van rond de duizend tot vijftienhonderd euro afhankelijk van de conditie. Een SX-650 kan je al krijgen vanaf 100 euro. Andere goede opties zijn de Pioneer SX-1010, SX-980, SX-1080, SX-1280 en natuurlijk de SX-1980 (270 watt). Onze voorkeur gaat uit naar de 50-serie. Het grootste voordeel van de Pioneer vintage versterkers is dat ze eenvoudig zijn om te restaureren.

Luxman

Luxman beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren ’70. Het merk werd gezien als één van de beste audiomerken in die tijd. Na de overname van Alpine zakte het merk weg in de duisternis. Wat ons betreft is de Luxman R-117 het beste koopje én de best klinkende. Niet zo populair als zijn broers uit de jaren ’70 en daardoor ook betaalbaarder. Dat zal wellicht te maken met het uiterlijk. Hier geen prachtige houten kast, maar een simpele zwarte versterker.

Een R-117 kan je kopen voor ongeveer vijfhonderd euro in goede staat. Met 160watt per kanaal in 8ohm is de Luxman R-117 een zeer krachtige receiver. Omdat de Luxman uit de jaren ’80 komt heeft de R-117 een afstandsbediening. Daarnaast vind je ook bij de R-117 goede phono ingangen zoals bij de versterkers uit de jaren ’70. Heb je liever een Luxman met houten kast? Dan kan je kijken naar bijvoorbeeld de Luxman L-80V. Deze uitstekende versterker kost ongeveer vierhonderd tot vijfhonderd euro in goede staat.

Accuphase

Als je overtuigd bent dat je een vintage receiver voor het leven wilt dan komt Accuphase om de hoek kijken. Dit bedrijf maakt nog steeds geïntegreerde versterkers die tussen de vijfduizend en tienduizend euro kosten. Onze favoriete vintage Accuphase receiver is de E-202. Met 100 watt per kanaal in 8ohm ruim voldoende vermogen voor de meeste speakers en luisterruimtes.

Klankmatig is dit wellicht de beste vintage versterker die je kunt kopen voor rond de duizend euro als je van een warme en neutrale klank houdt. Of zoals eigenaars vaak zeggen: je hoort de versterker niet, maar de muziek. Helaas komt de Accuphase E-202, of andere vintage Accuphase versterkers, niet vaak te koop. Dat zegt genoeg over de kwaliteit van vintage Accuphase versterkers.

Yamaha

Yamaha is nog niet bijster populair op de tweedehandsmarkt. Ten onrechte, want Yamaha heeft een aantal zeer goede versterkers op de markt gebracht in de jaren ’70. Onze favoriet is de Yamaha CA-1000. Met 70watt per kanaal (A/B modus) voldoende power voor de meeste speakers. Interessant is dat de versterker een klasse A schakelaar heeft waarmee 15 schone watts wordt geleverd.

Klankmatig maakt het een bescheiden verschil. Zoals de meeste geïntegreerde versterkers uit de jaren ’70 heeft ook deze een uitstekende phono (zowel MC als MM) aan boord die net zo goed speelt als de hedendaagse phono preamps in het lagere segment. Als we het hebben over prijs-kwaliteitsverhouding scoort Yamaha erg hoog op onze lijst. Ook de Yamaha CA-1010 en Yamaha CA-800 zijn uitstekende receivers. Een Yamaha CA-1000 in goede staat kost rond de 300 euro en daar krijg je een hoop luisterplezier voor terug.


EDITORS' CHOICE