Software om beter muziek te beluisteren (Windows)


Jamie Biesemans | 02 april 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl

Er is niets mis met een computer als muziekbron. Maar gebruik dan wel de juiste app om je muziek te beheren en beluisteren. Lees hier onze selectie van beste audiofiele apps voor Windows!

Windows is het populairste besturingssysteem ter wereld. Het is dus niet gek dat er behoorlijk wat audiosoftware beschikbaar is voor dit OS. Sommige apps zijn uiteraard multiplatform beschikbaar, zowel voor Mac, Windows en soms zelfs Windows, maar heel wat apps zijn er enkel voor Windows.

Heb je een Mac? Niet getreurd, want in een ander deel komen macOS-toepassingen aan bod. Gebruik je jouw computer nog niet als muziekbron? Lees dan hier onze introductie tot pc-audio voor hifi-liefhebbers.

Als je een Windows-pc als muziekbron gebruikt, moet je als muziekliefhebber even de mouwen opstropen. Het besturingssysteem heeft als voordeel dat de ondersteuning voor muziekformaten niet echt een probleem is, maar bepaalde hi-resaudio is wel problematisch als je het via een USB-uitgang naar een DAC of DAC/hoofdtelefoonversterker wil streamen. De standaard stuurprogramma’s van Windows kunnen enkel 96 kHz / 24-bit naar buiten sturen via USB. Wil je hogere hi-res afspelen, dan moet je eerst de driver van de DAC-fabrikant installeren.

Als je de keuze krijgt in een mediaspeler, selecteer je ook best voor het geselecteerde uitvoerapparaat ASIO of WASAPI als transportmiddel, niet DirectSound (de standaard Windows-driver). Kernel streaming is een derde, oudere optie die nu nog interessant kan zijn om te proberen omdat dan het signaalpad beperkt is.

Windows Media Player 12 (gratis)

WMP zit bij Windows en doet precies wat je zou verwachten van een weggevertje. Het is een basale speler die lokale en netwerkenbestanden kan afspelen. Als het moet, kan het zelfs dubbele als DLNA-server, wat handig kan zijn als je muziekbestanden over het netwerk wil afspelen op een DLNA-compatibele netwerkspeler. De ondersteuning voor hi-resaudio is echter karig. 

foobar 2000 (gratis, foobar2000.org)

Geeks die graag spelen met veel instellingen kennen foobar wellicht al. Het is weer een app die heel misleidend overkomt: ogenschijnlijk heel simpel, maar zodra je onder de motorkap kijkt blijkt er toch veel mogelijk. Staat de interface je bijvoorbeeld niet echt aan? Geen probleem, foobar is volledig aanpasbaar met andere skins. Je merkt op dat moment dat deze speler omringd wordt door een stevige community.

Via de DSP-settings valt er wel wat in te stellen, al gaat foobar uit de doos niet extreem ver. Je hebt echter aardig wat uitbreidingsmogelijkheden via plug-ins die door de community worden verspreid, onder meer om deze applicatie compatibel te maken met de meest obscure muziekformaten dat je kunt bedenken. Maar er zitten ook heel aparte zaken bij. MathAudio Headphone EQ is bijvoorbeeld een unieke plugin waarmee je high-end hoofdtelefoons kunt testen op resonantieproblemen.

iTunes (gratis, apple.com/itunes)

iTunes is gratis te downloaden bij Apple. Voor macOS is iTunes een redelijke keuze, onder Windows is het echter een beduidend slechtere app. Dat merk je vooral bij grote bibliotheken. Net zoals de Mac-versie beschikt de Windows-iTunes over de handige Airplay-functie. Enkel vanuit iTunes kun je via Airplay een audiostream naar meerdere speakers sturen. De integratie van Apple Music zou beter mogen, maar is wel handig.

Voor audiofiele muziekliefhebbers zijn er echter serieuze nadelen verbonden aan iTunes. Het ondersteunt niet alle formaten en vooral het gebrek aan FLAC-compatibiliteit is een probleem. Ook DSD beluisteren is onmogelijk. iTunes kan hi-res bestanden laten horen, zolang ze maar verpakt zijn als Apple Lossless (ALAC)-bestanden. 

JPlay (99 euro, jplay.eu)

JPlay presenteert zich als een muziekspeler, maar je moet dat niet verstaan als een app die je helpt allerlei exotische muziekbestanden af te spelen. De ontwikkelaars stellen dat JPlay je computer ombouwt tot een hoogwaardig digitaal transport. Net zoals bij een cd-transport de elektronische onderdelen een minimale impact moeten hebben op de weergave, streeft JPlay naar hetzelfde, door onderbrekingen en storingen van andere toepassingen te minimaliseren. Het achterliggende idee is dat bitperfect afspelen niet voldoende is, ook de stream naar de DAC moet qua timing altijd goed zitten.

JPlay installeert zich als een soort virtuele ASIO-geluidskaart die je dan kunt selecteren in je favoriete muziekspeler, zoals foobar. Je gaat dan wel nog vaak instellingen in die toepassing moeten veranderen of een extra component installeren. Via een settingspaneel verbind je JPlay dan weer aan je geluidskaart of DAC. In ditzelfde venster kun je allerlei instellingen manipuleren die je zelden bij andere audiosoftware tegenkomt. Zo kun je streammotors uitproberen (waaronder voor kernelstreaming) of ingrijpen op de bitstream. 

Software voor Windows: nog meer opties

Roon (119 dollar/jaar of 499 dollar voor een levenslange licentie, roonlabs.com)

Roon is een enorme hype in hifi-wereld, wat niet helemaal onterecht is. Ja, het prijskaartje is stevig. Maar Roon overstijgt zonder twijfel de gemiddelde muziekbeheerder. Dat bewees de recente 1.3-update opnieuw. Roon is wel een complexer verhaal waar je wat tijd voor moet nemen - maar dat is eigenlijk waar voor de meeste toepassingen in deze artikelenreeks. 

De basis is Roon, draaiend op je Mac of Windows-pc. Het presenteert zich als een zeer mooie muziekbeheerder die naadloos kan integreren met Tidal om je een hele diepe muziekervaring te geven. Heel veel aandacht is besteed aan het perfect afspelen van hi-res. Sinds kort heb je in Roon waanzinnig veel DSP-tools tot je beschikking, waardoor je bijvoorbeeld de audio kunt aanpassen om beter te klinken op hoofdtelefoons of zelfs kamercorrecties kunt uitvoeren. Het schakelen tussen audioapparaten is een fluitje van een cent en je kunt zelfs meerdere aangesloten DAC’s koppelen tot één zone.

Daarnaast zijn er Roon Ready hifi-apparaten (zoals Bluesound-speakers) en computers die Roon Bridge draaien. Ook naar deze kun je vanuit Roon muziek streamen en kun je ze in zones samenvoegen. Sinds versie 1.3 streamt Roon naar Sonos-apparaten (incluis multiroom-sturing). Ten slotte kun je Roon volledig bedienen via een Android- of iPhone-app die gratis beschikbaar is.

Jriver Mediacenter  (70 euro euro, jriver.com)

De website van Jriver geeft je het gevoel al enkele jaren stil te staan. Maar dat is maar een indruk, want Jriver Mediacenter (ook geschikt voor video en foto) heeft nog veel fans. En dat heeft te maken met de vele dieptechnische opties die Jriver biedt. Het speelt hi-resaudio bitperfect af en kan ook DSD aan. 

Duik in de instellingen en je ontdekt waanzinnig veel mogelijkheden op DSP-vlak, incluis hoofdtelefooncrossfeeds, speakercorrectie en convolution-filters. Je kunt Jriver ook gebruiken om je muziekbibliotheek te converteren en synchroniseren met een muziekspeler of geheugenkaart (handig voor in-carsystemen). Kortom, het is zeer functierijk maar het vereist wel doorzettingsvermogen.

HQPlayer  (143 euro euro, signalyst.com)

Dit is een vrij bijzondere app. HQPlayer zet geavanceerde algoritmen in om audiostreams aan de hoogste kwaliteit af te spelen. Zo heb je de keuze uit een hele collectie resampling filters en noise-shapers, waardoor je beschikt over meer tools dan je op een doorsnee DAC zou tegenkomen. De app lust alle formaten en kan ook multichannel-streams tot 7.1 aan. 

Ondanks de ‘player’ in zijn naam is HQPlayer niet altijd echt vlot te gebruiken als mediaspeler. Maar zijn geavanceerde functies kun je ook aanspreken vanuit een aantal andere applicaties, zoals Roon of Alchemy Desktop (dat ontworpen werd net om de interface van HQPlayer te verbeteren). Bij de innovatieve functies van HQPlayer zitten unieke zaken als DSP-processing te laten afhandelen door de grafische kaart (moet eentje van nVidia zijn) en hoogwaardig streamen over het netwerk.

HPEX (9,15 euro, xivero.com)

HPEX richt zich specifiek op hoofdtelefoongebruikers. Het is geen speler, maar een conversieprogramma dat je bestaande muziekbestanden neemt en ze aanpast zodat ze beter klinken op een hoofdtelefoon. Muziek wordt immer gemixt om via luidsprekers beluisterd te worden. Via luidsprekers hoor je beide kanalen via beide oren, waardoor je een soundstage krijgt.

Luister je door een koptelefoon, dan hoor je echter links enkel het linkerkanaal en rechts enkel het rechterkanaal, wat muziek voor sommige bijna lijkt te deconstrueren. HPEX introduceert een zekere mate van crosstalk en lichte echo om die luidsprekerervaring te simuleren. Het is een best omslachtige app, omdat je de bestanden pas kunt beluisteren na een conversie. Maar het simuleert vrij goed het effect van een luidsprekersessie.

Tomahawk Player (gratis, tomahawk-player.org)

Stoute tongen noemen Tomahawk Player de 'poor man's Roon', omdat het op dezelfde manier je lokale bestanden combineert met muziek van streamingdiensten. Tomahawk is echter minder gesofistikeerd (een nadeel), maar ondersteunt via plugins wel veel meer diensten dan Roon (een pluspunt). Zo kun je het koppelen aan Spotify, Soundcloud, YouTube, Deezer, Grooveshark en nog wat diensten. Verwacht je ook niet aan allerlei audiofiele instellingen, zoals selecteerbare DAC's of DSP-settings. Maar het werkt prettig en is gratis.