Review: Teufel Ultima 40 Active


Jamie Biesemans | 05 maart 2017 | Fotografie Fabrikant | Teufel

Teufel roept graag dat de Ultima 40 (499 euro/paar, review hier) de populairste luidspreker van Duitsland is. Het blijft wel een zeer klassiek product, een passieve 3-wegsspeaker waarbij je nog de nodige versterking moet voorzien. Maar consumenten zijn steeds meer geïntrigeerd door actieve speakers - luidsprekers met ingebouwde versterking die geen bijkomende apparaten vereisen. Alles zit in de luidsprekerkast. Ze vereisen minder kabels en randapparatuur, wat in een minimalistisch of modern interieur gewoonweg beter oogt. Bovendien vallen er zeker argumenten te geven waarom actieve speakers beter kunnen klinken. In theorie kan de fabrikant immers zorgen voor een ultieme match tussen luidsprekers en versterker, voor een optimale geluidskwaliteit.

De toegenomen interesse in actieve speakers is wellicht de drijfveer achter het verschijnen van de Ultima 40 Active, evenals de zoektocht van veel consumenten naar een oplossing voor beter tv-geluid. Net als KEF dat deed met zijn uitstekende LS50-boekenplankspeakers (lees hier de recensie), vertrok Teufel vanuit de bestaande luidsprekers en voegde er wat zaken aan toe.

Tegelijkertijd pakt Teufel het wel anders aan dan KEF. De 2.300 euro kostende LS50 Wireless is een set die eerder gericht is op audiofielen die naar muziek luisteren en over een groter budget beschikken, terwijl de Ultima 40 Active alles aan boord heeft om het geluid van je televisie danig te verbeteren en best redelijk geprijsd is. Je kunt met de Teufels uiteraard ook naar muziek luisteren. Aansluitmogelijkheden zijn er genoeg.

Hoe installeren?

De Ultima 40 Active installeren gaat bijzonder snel. De grootste uitdaging is wellicht de wat grotere vloerstaanders uit hun doos te bevrijden. Ze zijn niet enorm zwaar en er is geen kwetsbare laklaag aanwezig, maar met twee mensen gaat het sowieso vlotter. Wie Teufel-producten niet kent, wees gewaarschuwd: de verpakking is bij dit online merk altijd extreem no-nonsense. Maar dat zegt niets over wat er in de doos zit. Als je de speakers uitpakt, zal je zijn dat de kast vooraan en aan de zijkant voor deze prijsklasse goed is afgewerkt. Neen, een dure laklaag is er niet, maar de behuizing is vrij naadloos afgewerkt en oogt elegant met zijn afgeronde hoeken. De achterkant ziet er wat ruwer uit, maar staat wellicht toch naar de muur gericht.

Eén van de twee Ultima 40-speakers is de actieve en heeft stroom nodig. Omdat je via een schuifknop achteraan aangeeft of deze speaker links of rechts staat, kun je een plek zoeken dicht bij een stopcontact. De meegeleverde luidsprekerkabel loopt naar de andere luidspreker. Het is een doorsnee luidsprekerkabel, dus desgewenst gebruik één van je favoriete kabelmerk. Je hebt dus de vrijheid om de twee Teufel-speakers te plaatsen hoe je het zelf wil. Voor het beste resultaat volg je natuurlijk de spelregels van goed luidsprekers plaatsen (zie video), maar vermoedelijk zal de set in de meeste gevallen aan weerszijden van een scherm worden geplaatst.

Nog even opmerken dat deze speakers zowel in het zwart of wit beschikbaar zijn. Persoonlijk vinden we de witte uitvoering iets mooier, maar dat is smaak. Goed om weten is dat ook die witte versie een zwarte voorkant heeft, wat een klein pluspuntje is als je graag naar films kijkt in een donkere kamer. Het zwarte front contrasteert ook mooi met de drivers, waardoor de Ultima 40 Active wel meer een aanwezigheid is in de kamer worden. Iets om rekening mee te houden als je partner liever een subtielere audio-oplossing verkiest.

Koppelen aan de tv

Aan de achterkant van de actieve speaker – dus het exemplaar met de stroomkabel – vind je alle andere aansluitingen en een aantal knopjes om zaken af te regelen. De Ultima Active 40 aansluiten aan je televisie kan op twee manieren: via een optische kabel of via HDMI. Dat laatste krijgt van ons de voorkeur omdat je dan het volume regelt via de afstandsbediening van je tv én de Ultima’s bij het inschakelen van de televisie uit een ruststand komen. Bij een AV-receiver zijn er bij HDMI ten opzichte van een optische kabel ook voordelen op vlak van audiokwaliteit, maar dat is niet relevant gegeven de insteek van deze stereospeakers. En blijf nog even lezen, want er is nog een derde manier om je tv aan te sluiten – draadloos!

Sluit je de tv aan via HDMI, dan kun je de optische ingang uiteraard ook voor een andere bron inzetten. Een cd-speler bijvoorbeeld. Wij zouden je aanraden om hier een Chromecast Audio aan te hangen, want dat maakt dit product helemaal compleet. Zo worden deze Teufel-speakers niet enkel een mooie oplossing voor je tv-geluid, maar kun je ook vanaf je mobiele toestellen muziek streamen vanuit heel wat bronnen: YouTube, Spotify, Deezer, Qobuz, Tidal, TuneIn-internetradio en nog anderen. We hebben dan ook een suggestie voor de productontwikkelaars van Teufel: voorzie de volgende keer achtheraan een USB-poortje die enkel 5V naar buiten stuurt. Zo kun je meteen een Chromecast Audio voeden, zonder dat je een extra stroomkabel nodig hebt.

Draadloos met je tv?

Als derde ingang is er nog een analoge cinch-aansluiting, de standaard voor allerlei muziekbronnen. Met de juiste splitterkabel kun je hier zelfs een muziekspeler op aansluiten. Neem je schroevendraaier er even bij, want je kunt dan meteen best een ingangsniveau afregelen via de Sensitivity-afregeling. Je doet dit om te zorgen dat bij het schakelen van ingangen het analoog aangesloten toestel niet opeens veel luider of stiller klinkt dan bijvoorbeeld de tv. Uiteraard kun je het volume altijd in de zetel fijn afregelen met de meegeleverde remote.

Daarmee zijn we nog niet rond. Sterker nog: nu wordt het zelfs heel interessant. De Ultima 40 Active komt namelijk met Bluetooth, inclusief ondersteuning voor de betere aptX-codec. Je kunt dus via deze weg draadloos muziek streamen vanaf een mobiel toestel. Om dit laatste te gebruiken, zul je moeten beschikken over een recentere en betere Android-telefoon of -tablet. iMacs hebben inmiddels ook aptX-ondersteuning. Maar ook steeds meer televisies bezitten de mogelijkheid om geluid via Bluetooth uit te sturen. Dat betekent dat je bij een geschikte tv een draadloze verbinding kunt leggen. Geen HDMI- of optische kabel vereist!

We hebben het getest in combinatie met een LG OLED55B6V (lees hier de test) en het werkte prima. Het meest uitdagende aan de zaak is even achter de actieve speaker duiken om op de pair-knop te drukken. Qua geluidskwaliteit was de verbinding via Bluetooth iets doffer dan via HDMI, met een aflevering van ‘The Grand Tour’ gestreamd via Amazon Video als bronmateriaal. Maar het was zeker acceptabel. We vermoeden – maar weten het niet zeker – dat dit komt omdat de B6 via de minderwaardig SBC-codec Bluetooth-audio uitstuurt.

2.1 is een optie

De Ultima 40 Active is een pure stereo-oplossing, maar kun je wel uitbreiden met een bekabelde subwoofer. Het is niet dat deze vloerstaanders dat echt nodig hebben. Teufel als merk houdt wel wat van indrukwekkende bassen – zoals iedereen kan getuigen die ooit een demonstratie van het merk meemaakte – en heeft ook gezorgd dat deze speakers bij films goed doorklinken. Maar wie een grotere kamer (>30m2) met geluid moet vullen of graag iets diepere, meer verfijnde bassen wenst, kan een sub overwegen om een 2.1-opstelling te bouwen. Van ons kant vinden we een subwoofer bijna altijd een verrijking, maar enkel als die sub ook iets beter is. Ga je voor 2.1 dan koppel je de subwoofer via de sub-out en regel je de crossover-frequentie (het overgangspunt waar de subwoofer het overneemt van de vloerstaande-speakers) via de draaiknop er naast. Dit is wel een mooie extra voor deze prijsklasse. | www.teufelaudio.nl

Teufel Ultima 40 Active: gebruik en geluid

Draaien om volume te veranderen

Sluit je de speakers aan via HDMI, dan kun je het volume regelen via de afstandsbediening van je televisie. Maar daar heb je niets aan als je wil luisteren via een andere ingang. Daarom zit er in de doos ook een heel eigenzinnige remote van Teufel. De ronde vorm en zijn grootte doen het als twee druppels water lijken op een ijshockey-puck. Het is leuk gevonden: je zet de puck neer op je tafel of neemt hem in je hand, en draait hem om het geluid harder of zachter te zetten. Eén keer drukken op de bovenkant is even muten, een klein knopje aan de zijkant wisselt tussen de ingangen. Je weet aan welke ingang je zit (HDMI-optisch-cinch-Bluetooth) aan de hand van een led-lichtje dat op de speaker oplicht in een bepaalde kleur. Gelukkig is dat enkel bij het wisselen van ingang, bij het luisteren en kijken gaat het lichtje weer uit. Het is vrij fel en zou anders behoorlijk afleiden in een verduisterde woonkamer.

In theorie komen de speakers uit hun ruststand als de tv wordt ingeschakeld of – als je die optie verkiest – als er via eender welke ingang een signaal opduikt. Met onze LG B6 merkten we echter dat het automatisch activeren niet altijd gebeurde, waardoor de televisie dan toch de tv-speakers inschakelde en we zelf moesten overschakelen naar de ‘audio via HDMI’ optie. Vanwege de vaagheden rond HDMI-CEC blijft het koffiedik kijken of dit nu aan de LG-tv of aan de Teufels lag. In elk geval is een snelle oplossing eerst de puck aan te raken, want ook dat haalt de speakers uit hun slaapstand.

De puck vinden we echt een leuk idee dat heel intuïtief werkt en door de oplichtende led-ring rondom behoorlijk cool overkomt. Wel mag de bouwkwaliteit wat beter. Vergeleken met hoe goed de speakers zelf zijn afgewerkt, komt de puck wat kwetsbaar en goedkoop over. Het draaiende gedeelte zat bijvoorbeeld bij ons testtoestel iets te los, waardoor je makkelijk per ongeluk het volume te luid kon zetten. Dat mocht iets beter.

Stereo bij tv-kijken heeft zijn charme

Beide Ultima 40 Active-speakers zijn identiek opgebouwd: twee 165-mm woofers, een 165-mm midrange-driver (die visueel spectaculair oogt dankzij een chroomkleurige dome) en een 25-mm tweeter. Achteraan zijn er per speakers nog twee bass-ports die bijkomende lage frequenties van de woofers verspreiden. Omdat deze uitgangen naar achter wijzen, moet je wel rekening houden met de afstand tot de muur. Hoe dichter bij de muur, hoe meer basgevoel je gaat hebben – maar ook hoe wolliger het klinkt. Een gezonde 50 cm afstand vonden wij het beste, maar je kunt experimenteren wat je zelf wenselijk vindt. Helemaal tegen de muur kan echter niet vanwege de kabelaansluitingen en is trouwens ook niet wenselijk.

Twee grote woofers en twee bass-ports achteraan per speakers, het bevestigt wat we eerder al stelden over Teufel: de Duitsers maken graag indruk. Dat doen de Ultima 40 Active’s zeer zeker als we Netflix opstarten en een binge-kijksessie van ‘Travellers’ (overigens in 4K beschikbaar) organiseren. Hoewel deze SF-reeks niet bol staat van actiescènes, is het verschil met de tv-luidsprekers meteen duidelijk. Het effect van een stereo-opstelling is al bijzonder groot en de Teufels klinken natuurlijk ook heel wat luchtiger en dynamischer. Heel wat mensen gaan het wellicht niet doen omdat ze liever de speakers gelijk met de muur plaatsen, maar we zouden de Active’s toch iets indraaien naar je luisterpositie om te zorgen dat stemmen meer vanuit het tv-scherm lijken te komen. Het is geen absolute verplichting, maar wel een aanrader om het filmkijken net iets meeslepender te maken.

Door de plaatsing van de tweeter onder de midrange-driver op oorhoogte klinken stemmen en details trouwens heel coherent. Dialogen springen er echter niet altijd even goed uit, afhankelijk van hoe het bronmateriaal gemixt is. Daarom is het ergens spijtig dat er geen snel in te schakelen nachtmodus is, voor als je ’s avonds nog wil kijken zonder de rest van het huis wakker te maken. Er is achteraan een bass- en treble-regeling zou je handmatig de klank wat willen bijstellen, maar dat is vanwege de plaatsing van deze knoppen eerder iets dat je éénmalig doet.

Bij het bekijken van actiefilms mag je de Ultima 40 Active gerust opendraaien – als je buren het niet erg vinden tenminste. De 2 x 100  watt versterking kan wel wat aan en zelfs bij zeer hoge volumes blijven de kasten relatief trillingvrij. Het spektakelgehalte is behoorlijk groot bij deze jongens, wat meteen een vrij stevig cinemagevoel overbrengt. Bij een typische Transformer-film van Michael Bay met een soundtrack in overtreffende trap ga je misschien wel naar de volumeknop willen graaien. Dat ondervonden we toch ook toen we ‘Godzilla’ uit 2014 in de Blu-ray-speler staken en ‘Godzilla’ uit 1998 in 4K via Netflix streamden. Nu we beiden achter elkaar bekeken, kunnen we trouwens met autoriteit de Matthew Broderick-versie als de allerslechtste aanwijzen.

Tijd voor wat muziek, via een optisch aangesloten Chromecast Audio en met lossless streaming via Qobuz. Zet populaire genres (pop, EDM, hiphop, enz) op en je zal met de Ultima 40 Active gelukkig zijn. Het klinkt allemaal heel spannend, bassen zijn punchy en de speakers zijn ook kwiek genoeg om het tempo er in te houden. Het dynamische van klassieke orkestrale muziek kunnen de Teufels ook probleemloos aan, maar wie echt naar zijn Beethoven of Mahler wil luisteren wenst misschien wel een luchtigere soundstage en wat meer sprankel en levendigheid in het hoog. Het gaat hier trouwens niet echt om beperkingen, eerder om keuzes die Teufel maakte om de Ultima 40 Active een betere tv-geluidweergever te maken en een tuning te geven die beter past bij het grote publiek. En daar is niets mee mis.

Conclusie

De Ultima Active 40 is misschien iets meer getuned voor homecinema dan voor muziek, toch gaat het hier om speakers die in hun totaliteit best indrukwekkend zijn. Voor veel mensen zullen ze een enorme upgrade betekenen qua tv-geluid – maar ook bij het beluisteren van muziek. Je krijgt heel wat voor de 800 euro die ze kosten: twee volwassen vloerstaanders met een goede bouwkwaliteit, een aangepast versterkingsgedeelte én alle aansluitingen die nodig zijn in een typische woonkamer. Inclusief een HDMI-ingang, iets dat bijna nooit beschikbaar is op een apparaat als dit. Als je tv beschikt over een Bluetooth-outfunctie, dan kun je ze zelfs draadloos koppelen met je televisie. Dat maakt dat je de Ultima 40 Active zeker moet overwegen als je op zoek gaat naar een oplossing voor beter tv-geluid. Het klinkt gewoonweg beter dan heel wat soundbars.

De Teufel-luidsprekers zelf zijn niet compact, maar je hebt verder niets nodig zodat je de kamer niet verder hoeft vol te stouwen met andere apparatuur. Voeg er een discrete Chromecast Audio aan toe en je bent helemaal gesteld, ook voor streaming muziek in betere kwaliteit. Een toppertje.