Yamaha verstevigt MusicCast-offensief: meer toestellen en scherpere prijzen


Jamie Biesemans | 06 juli 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Yamaha

Yamaha gelooft rotsvast in het enorm flexibele multiroomplatform MusicCast. Op IFA presenteren de Japanners een groot aantal nieuwe en scherp geprijsde MusicCast-toestellen – én een multiroom-compatibele piano. En nee, dat is geen tikfout.

Meer dan muziek

Yamaha wilde ons er aan herinneren dat het niet ‘zomaar’ een hifi-bedrijf is met een lange traditie. Het is een Japanse economische grootmacht die op verschillende domeinen actief is, in het bijzonder in sectoren waar een oog voor detail en traditie, bouwkwaliteit en spitstechnologie elkaar ontmoeten. Met succes trouwens, want Yamaha is met een marktaandeel van 23 procent bijvoorbeeld de grootste muziekinstrumentenbouwer ter wereld.

Op een exclusief event in Noord-Italië werd nog een ander roemrucht deel van Yamaha in de kijker gezet, want de Europese pers mocht deze keer verzamelen in de werkplaatsen van Yamaha’s Moto GP-fabrieksteam. Wie zelfs maar een beetje over Moto GP en het Factory Racing-team weet, zal meteen aan Yamaha-ster Valentino Rossi denken. Rossi is misschien wel de beste motorracer ooit, met een onwaarschijnlijke 114 overwinningen op zijn naam (zijn honderdste haalde hij in Assen) en negen kampioenschapstitels. De levende legende – hij draagt ook de koosnaam ‘goat’, niet vanwege een gelijkenis met een geitachtige, wel omdat het staat voor Greatest Of All Time – was er enkel kort via een videolink bij, maar zijn presence was doorheen heel het event voelbaar. Het is niet vaak dat je de locatie bezoekt waar zelfs de vergadertafels een Moto GP-tweewieler dragen.

35 nieuwe toestellen

De grote werkplaats van het Factory Racing-team nabij Milaan werd voor de gelegenheid helemaal leeggehaald om plaats te maken voor de enorme vernieuwing in de line-up die Yamaha de komende maanden (onder de noemer ‘MusicCast Round 2’) in petto heeft. Na IFA zal de teller op 35 producten staan, van AV-receivers tot soundbars. Het platform zelf krijgt ook de nodige vernieuwing, met de toevoeging van nieuwe streamingdiensten. Concreet zal Qobuz de bestaande diensten (Spotify, Juke en Napster) vervoegen in de nieuwe producten, later staan nog andere diensten op de planning waarover echter nog niet gecommuniceerd mag worden.

Toen MusicCast vorig jaar geïntroduceerd werd, stelde Yamaha al dat een groot deel van zijn hifi- en tv-audio-assortiment zou samenwerken met het multiroomplatform. Dat wordt met deze tweede ronde nu meer en meer werkelijkheid. Als je kijkt naar de cijfers van Yamaha snap je ook waarom. “MusicCast draagt nu al tot 41 procent van de omzet”, legt Jun Nishimura uit. Volgens de directeur van de AV Business Unit bij Yamaha heeft MusicCast gescoord dankzij heel wat sterke punten: de variëteit aan MusicCast-toestellen, de stabiele ontwikkeling door een intern team en de bouw/geluidskwaliteit. “MusicCast is bovendien een open systeem, want je kunt via Bluetooth ook andere toestellen aansluiten. Niemand anders heeft dat,” glundert Nishimura.

De uitdager

Een toestel dat wellicht voor de grootste aardschok zal zorgen, is de nieuwe YAS-306. Yamaha zal het ons niet kwalijk nemen als we stellen dat deze slanke soundbar van ver wat lijkt op de Sonos Playbar. Je kunt natuurlijk maar zoveel met het design van een soundbar, wat eigenlijk gewoon een lange rechthoek is, maar het is duidelijk dat dit toestel ook echt is bedoeld om Playbar-kopers weg te lokken.

De YAS-306 zal voor een relatief zachte prijs (429 euro) een heel volledig pakket aanbieden en is via een optische kabel aan te sluiten op de tv. Het levert een 7.1-geluid via de ingebouwde drivers (twee 5,5 cm midrange-drivers en twee 1,9 cm tweeters) en een geïntegreerde dubbele subwoofer, met de optie om een externe sub bekabeld aan te sluiten. Een draadloze subwoofer die erbij past heeft Yamaha niet, maar volgens Yamaha-accountmanager Benelux Thomas Blink komt die er in de nabije toekomst aan.

Waar de YAS-306 echt scoort, is op het vlak van functionaliteit. Naast Airplay en Bluetooth is het uiteraard MusicCast-compatible, zodat je het tv-geluid via de app naar andere speakers in het huis kunt sturen of bronnen die elders staan op de soundbar kunt afspelen. Zo kun je een draaitafel die in de hobbykamer op een Yamaha-receiver hangt via de YAS-306 beluisteren. Ook rechtstreeks muziekbestanden afspelen over het netwerk kan, zelfs hi-res FLACs (tot 192 kHz / 24-bit).

Pagina 2: kleine en grote hifi

Top-end geluid

Een van de beste soundbars van het moment is de indrukwekkende YSP-5600, met Dolby Atmos en (sinds maandag 4/7) DTS:X. Weg gaat die soundbar niet, maar Yamaha vult het assortiment van high-end soundbars wel aan met de YSP-2700. Zoals het ‘YSP’-prefix laat uitschijnen is dit een toestel met Yamaha’s soundprojector-technologie, dat door middel van beam-forming geluid van zijmuren en de achterkant van de kamer laat weerkaatsen om de luisteraar te omhullen met een echte surroundomgeving.

De YSP-2700 gebruikt zestien speaker-arrays om 7.1-geluid de kamer in te mikken. Voor Atmos en co moet je nog altijd bij de YSP-5600 zijn – een soundbar die zo goed is dat Dolby er een aantal besteld heeft, verklapt Blink – maar wie dat niet wenst, vindt in de YSP-2700 een prima surroundervaring. De tv en andere videobronnen aansluiten kan via vier HDMI-poorten, en zoals het hoort is de YSP-2700 compatibel met de HDCP2.2- en Ultra HD-standaarden.

Kleine en grote hifi

Vanwege de grote aandacht voor multiroom en streaming speakers, worden compacte hifi-sets vaak vergeten. En toch liggen ze nog zeer goed in de markt. Daarom introduceert Yamaha twee nieuwe die compatibel zijn met MusicCast: de MCR-N470D en MCR-N570D.

Beide minisystemen horen thuis in de Pianocraft-familie van Yamaha, wat staat voor een beter geluid en een zeer mooie afwerking. Het zijn inderdaad twee knappe apparaten die van alle markten thuis zijn. Mensen die een miniketen kopen willen alles in één compacte verpakking – en dat krijgen ze ook. Naast streaming via MusicCast, Bluetooth en Airplay, kan er muziek beluisterd worden van een cd of met de DAB-radio. Je kunt ook media rechtstreeks aanbrengen via de USB-poort vooraan.

De MCR-N570D onderscheidt zich van de N470D door de aanwezigheid van betere luidsprekers. Je herkent ze aan de kenmerkende witte conus van de woofer, deze NS-BP182-speakers, een teken dat het gaat om een Yamaha-driver met A-PMD.

Deze ‘kleine’ hifi heeft zijn rol te spelen, maar voor de purist die houdt van hifi-componenten is er ook iets interessant voorzien. De R-N402D (529 euro) is een pure netwerkspeler, die je combineert met je eigen versterker en speakers. Ook hier weer die fraaie afwerking met aluminium – en natuurlijk veel streamingmogelijkheden. MusicCast, Airplay en Bluetooth zijn present en ook hi-res audio, inclusief DSD, wordt ondersteund. Wat hem nog interessanter maakt is de aanwezigheid van DAB+ en een optische ingang. Zo kun je bijvoorbeeld je tv aansluiten.

Maar wat als je al goede speakers bezit of zelfs een volledige hifi-set? MusicCast blijft dan mogelijk, dankzij de eerder reeds voorgestelde WXC-50 en WXA-50. Beide apparaten komen in mooie, metalen behuizingen die je gerust compact mag noemen. Hierdoor passen ze netjes bij een hifiset maar kan je ze ook gerust ergens opbergen in een kast. Handig is dat je de toestellen met de meegeleverde voet verticaal kunt plaatsen.

De WXC-50 is een zeer volledige streamer met een breed aanbod aan analoge en digitale uitgangen, incluis een aparte subwoofer-uitgang. Verbindt dit toestel met een versterker , AV-receiver of een DAC, en je systeem wordt meteen MusicCast-compatibel en bedienbaar via de Yamaha MusicCast-app. Hem aansluiten op het netwerk kan via WiFi of Ethernet.

Er zijn ook de nodige ingangen aanwezig op de WXC-50. En dat opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Als je pakweg een televisie of cd-speler aansluit op de streamer, dan kun je de audio op hun beurt streamen naar andere MusicCast-apparaten. De WXC-50 is dus niet enkel een ‘ontvanger’, maar ook een ‘zender’.

De WXA-50 deelt de vormgeving van de MusicCast-streamer, maar heeft onder de motorkap ook een 2 x 55 watt versterker. Je hoeft dus enkel een paar luidsprekers te koppelen aan de speakerterminals aan de achterzijde. Wederom is er een aparte sub-uitgang, wat interessant is als je een set boekenplankspeakers wil ondersteunen in het laag. Ook hier is er een digitale ingang voor een bron als een cd-speler.

Klein maar fijn

Minstens even belangrijk als een betaalbare soundbar is de WX-010, een compacte draadloze speaker die zijn concurrenten wil overtroeven met een scherp prijskaartje en een 2-wegsdesign dat wordt aangevuld met twee passieve basradiatoren aan de zijkant. De WX-010 zal beschikbaar zijn in zwart en wit, voor een prijs van 199 euro.

Yamaha heeft altijd een vrij unieke productfamilie in huis gehad in de vorm van Restio. De Restio ISX-80 was een eerste toestel in deze reeks met MusicCast, een grotere vierkante designspeaker met een centraal geplaatste klok en de mogelijkheid om netjes aan de muur te hangen. De nieuwe ISX-18D vult hem perfect aan. Dezelfde designtoetsen en materialen zie je weer opduiken, maar nu in een speaker die je perfect op een nachtkastje kwijt kan. De karakteristieke klokfunctie is weer van de partij, zodat je deze nieuweling je wakker kan maken met je favoriete album of internetradiostation. 

Pagina 3: AV-receivers en multiroom piano

En dan die piano

Yamaha is misschien nog wel het meest trots op de brug die geslagen wordt tussen zijn MusicCast-toestellen en de afdeling muziekinstrumenten. Op het event, en op het traditionele diner achteraf, mocht de pers genieten van muziek die werd geproduceerd door een Disklavier Enspire, een volwaardige vleugelpiano die in staat is om autonoom te spelen. Zonder dat er mensenhanden aan te pas komen dus. Het aanzicht van een pianoklavier waar de toetsen een eigen leven leiden is al bijzonder, maar helemaal te gek wordt het als de bijhorende zanglijn helemaal synchroon uit een Yamaha-miniketen komt, terwijl de percussie elders in de ruimte uit een PA-set aangesloten op een WXA-50-versterker rolt.

Verbluffend was een demo van de themesong van ‘Gran Torino’ met de stem van Jamie Cullum die uit een MCR-N470D rolt terwijl de Disklavier vooraan op het podium voor de pianolijn zorgt. De verbazing was nog niet weg toen er werd overgeschakeld op Sarah McLachlans ‘Angel’.

De integratie van MusicCast met de Disklavier Enspire (prijzen beginnen vanaf 17.000 euro) is een mooi staaltje technisch vernuft, maar misschien niet iets dat iedereen nodig heeft. “Je kunt je wel inbeelden dat een prestigieus hotel een Disklavier in de lobby heeft staan die doorlopend speelt en dat je in de hotelkamer via een miniketen kunt meeluisteren,” stelt één Yamaha-vertegenwoordiger. Niet bepaald een alledaags scenario dus, maar je kunt niet ontkennen dat een multiroom-vleugelpiano iets uniek en bijzonder is.

Sterke opstelling AV-receivers

Het merk mag zich volgens marktcijfers in tien Europese landen de grootste speler in de AV-wereld noemen, met een toegenomen marktaandeel van 28 procent (al is D&M met Denon en Marantz samen net een tikje groter, maar de individuele merken zijn kleiner). Die sterke positie in de markt wil Yamaha dit jaar vergroten – en ook daar speelt MusicCast een belangrijke rol. In tegenstelling tot de andere producten is het niet wachten tot IFA voor die nieuwe AV-receivers, want de meeste 2016-modellen zijn nu al beschikbaar. Zoals de RX-V481, die recent op HiFi.nl en in FWD Magazine werd getest. Naast MusicCast zet Yamaha bij de nieuwe AV-receivers een zuinige EcoMode, met bediening via gebruiksvriendelijke apps en het YPAO-meetsysteem in de kijker.

In de 2016-opstelling is de 5.1 RX-V381 de instapper, maar voor MusicCast moet je naar de RX-V481 of hoger grijpen. De RX-V581 lijkt een bijzonder interessant model, omdat het de stap maakt van 5.1 naar 7.1 én ondersteuning biedt voor Dolby Atmos en DTS:X. De topmodellen in de RX-reeks (Yamaha heeft ook nog de hoogwaardige Aventage-familie) zijn de nieuwe RX-V681 en RX-V781, met respectievelijk 150 en 160 watt per kanaal, ondersteuning voor twee subwoofers en in het geval van de RX-V781 een tweede videozone.

Afsluiten met muziek

Een grote productintroductie betekent altijd een lange lijst met specificaties en mogelijkheden. Maar Yamaha wil zich altijd toch onderscheiden van hifi-merken die vooral met technische karakteristieken uitpakken. Een uitstapje naar live-muziek – denk weer aan Yamaha’s instrumentenafdeling – is een gedroomde manier om dat te doen. Van de Disklavier Enspire kon op het event veel genoten worden, maar genieten was het ook toen Yamaha even het Cameristi della Scala-sextet, met soloist Laura Marzadori erbij haalde. Het event vond plaats in Milaan, dus een link met La Scala was onvermijdelijk. Ook zeer welkom, overigens, want het gezelschap bewees in een prachtige kapel met werken van Verdi en Astor Piazzolla meesterlijke muzikanten te zijn. Een grappig weetje daarbij is dat Yamaha vooraf de kapel uitrustte met een geavanceerd professioneel multispeakersysteem om door middel van delays de akoestiek te verbeteren. In de praktijk bleek de ruimte akoestisch zo goed in orde dat het systeem toch maar weer uitgeschakeld werd. Een korte demo door Thomas Blink achteraf, nadat het La Scala-sextet vertrokken was, bewees echter de verbluffende eigenschappen van het systeem. Hopelijk tot binnenkort in een – en dit wensen we niet vaak – slechter klinkende ruimte!