Recensie Teufel Cinebase Sounddeck


Eric de Boer | 23 november 2014 | Teufel

Het Duitse Teufel bracht onlangs een nieuwe speakerbase op de markt, dat voorzien is van een 6.1-kanaals luidsprekerbezetting en een goed doordachte digitale soundprocessor. Teufel doopte deze nieuwe telg in hun online verkrijgbare assortiment Cinebase Sounddeck en belooft eindeloos geluid met diepe en krachtige bassen. Tijd om de proef op de som te nemen!


Wie geen plek heeft voor een complete meerkanaals speakerbezetting in de woonkamer of het simpelweg niet wenst vanuit esthetisch oogpunt, was tot enkele jaren geleden min of meer verplicht om een 2.1-kanaals surround systeem of een soundbar aan te schaffen. Met de komst van de speakerbase, door Teufel aangeduid met Sounddeck, kreeg de consument een extra keuze voor de verbetering van het tv-geluid. Daarnaast is een speakerbase makkelijk te plaatsen, vaak eenvoudig te installeren en kan er vaak ook een televisie op worden geplaatst. Het nieuwe Teufel Cinebase Sounddeck is zelfs in staat om een 60 inch LED-TV te kunnen dragen.

Doordachte lay-out
Om een dergelijke televisie te kunnen dragen, is wel wat volume en een gedegen opbouw vereist. Toch is de draagkracht van het Teufel Cinebase Sounddeck geen beoogde eigenschap geweest tijdens het ontwerpen van deze speakerbase. Dit is meer het gevolg van de wens om een enkel apparaat te ontwerpen, waarin genoeg basreflex ‘ademruimte’ zit voor twee flinke ingebouwde subwoofers. De overige zes full range drivers met een diameter van 7 cm, waarvan er vier aan de voorzijde en twee schuin aan de zijkant zijn gepositioneerd, zijn gemonteerd in twee eveneens aparte kamers in de Teufel Cinebase, met MDF tussenwanden.

Door deze constructie heeft het apparaat een interne inhoud van totaal 11,3 liter. De subwoofers hebben een doorsnede van 13 centimeter en alle drivers zijn vervaardigd uit meerdere celluloselagen. De breedte is 73 centimeter en de hoogte is in verhouding klein met 11 centimeter. Onder de Teufel speakerbase zitten simpele maar adequate voetjes voor evenredige ondersteuning.

In het Teufel Cinebase Sounddeck is klasse D versterking aanwezig, die de zes drivers voorziet van 20 Watt RMS vermogen. De subwoofers worden voorzien van 80 Watt RMS vermogen. Afgezien van een opgegeven frequentiebereik van 42 tot 20.000 Hz is er verder weinig technische informatie voorhanden. De ingebouwde surround decoder kan overweg met de signalen Dolby Digital, DTS en ProLogic II.

Teufel heeft voor de Cinebase een digitale surround processor gebruikt, die voorzien is van Sonic Emotion Absolute 3D. Deze techniek is oorspronkelijk ontwikkeld voor professionele audio en maakt gebruik van gepatenteerde software in combinatie met de DSP. Het toepassen hiervan belooft een ruimtelijke en driedimensionale weergave, ongeacht de luisterpositie, de opstelling of het volume. Spraak zou maximaal verstaanbaar worden en elk geluid is dankzij deze techniek precies te lokaliseren, zo luidt de website van Teufel. Ook Samsung, Toshiba en Onkyo maken gebruik van Sonic Emotion Absolute 3D in enkele van hun producten.

Het Teufel Cinebase Sounddeck is voorzien van een afstandsbediening, een losse stroomkabel en een gebruikshandleiding in Engels en Duits. Wat betreft verbindingsmogelijkheden is de Cinebase vrij compleet uitgevoerd, gezien de prijsklasse. Natuurlijk is er een HDMI (versie 1.4b) aansluiting naar de televisie aanwezig, die naar wens kan worden ingesteld op enkel een uitgaand signaal, CEC voor bedieningsgemak middels de afstandsbediening van de televisie en CEC met ARC voor het via de HDMI-kabel terug laten lopen van het audiosignaal uit de TV.

Verder is er een HDMI-ingang, een optische digitale ingang en een analoge cinch-aansluiting aanwezig. De USB-ingang op de achterzijde van de Teufel Cinebase is enkel voor servicedoeleinden bedoeld. Wie graag draadloos naar muziek vanaf een laptop, smartphone of tablet luistert, wordt door Teufel bediend met Bluetooth 4.0 en NFC voor eenvoudige koppeling. De aanwezige AptX techniek zorgt voor een geluidsverbetering van draadloos gestreamde muziek. Natuurlijk kan er ook een losse streamer op de speakerbase worden aangesloten, Teufel biedt zelf een pakket aan met hun Raumfeld streamer.

Plug and Play

Dat het Teufel Cinebase Sounddeck ‘plug and play’ werkt, wordt bewaarheid als ik de speakerbase uit de deugdelijke verpakking neem. Middels AudioQuest Forest HDMI-bekabeling verbind ik de Cinebase met mijn televisie en met een Marantz UD5007 Blu-ray speler. Omdat er op de Teufel Cinebase slechts één HDMI-ingang aanwezig is, gebruik ik de optische digitale ingang van het apparaat om een InAkustik optische kabel te verbinden. De meegeleverde stroomkabel sluit ik aan op een Supra stekkerblok.

Na het simpele verbinden van alle kabels is enkel het aanzetten van de televisie genoeg om de Teufel Cinebase tot leven te laten komen. Het is tevens snel wennen aan de indeling van de afstandsbediening, die overigens wel erg licht aanvoelt. Maar goed, alle nodige knoppen zijn aanwezig. Onderaan zitten vijf keuzefuncties voor ingangen en een toets voor Bluetooth paren. Daarboven zitten toetsen om de laagweergave naar smaak aan te passen, hoger de volumebediening en bovenaan drie apart inschakelbare instellingen van de met Sonic Emotion Absolute 3D uitgevoerde DSP voor surround effecten.

Een echte aan-/ uitschakelaar zit op de achterkant van het Teufel Cinebase Sounddeck en middels de afstandsbediening kan de speakerbase op stand by worden gezet. Dit geschiedt overigens ook automatisch als er een tijdje geen signaal binnenkomt. Een display is niet aanwezig op de Teufel Cinebase, maar een LED licht op in verschillende kleuren bij verschillende signalen en functies. Blauw is bijvoorbeeld voor Bluetooth en oranje is voor Dolby Digital en DTS-signalen. Tijdens ontvangen van een infrarood signaal van de afstandsbediening licht de LED helder wit, knipperend op.

Na een weekje spelen met en via het Teufel Cinebase Sounddeck is de gewenning compleet. Van inspelen was eigenlijk geen sprake, de Teufel bood vanaf het eerste aansluiten al een constante geluidskwaliteit, ofschoon de bassen wel iets warmer en ronder werden na een paar dagen. Ik gebruikte de Teufel Cinebase zowel in als bovenop mijn audiomeubel, om zo een goede vergelijking te kunnen maken. Uiteindelijk bleef de speakerbase op het meubel staan, zo’n 40 centimeter vanaf de wand. Want vrijstaand kwam hij in mijn huiskamerakoestiek het best tot z’n recht.

De Teufel Cinebase in de praktijk

De drie instellingen van de DSP worden aangeduid als Sonic 1, 2 en 3 op de afstandsbediening. Sonic 1 biedt stereo surround-geluid, Sonic 2 is ideaal voor beeldmateriaal met spraak en Sonic 3 biedt een loudness-functie met surround effecten. Een avond digitale televisie kan af en toe best leuk testmateriaal bieden. Zo zapte ik langs één van de films uit de vermakelijke Harry Potter-reeks. De effecten van een actiemoment met een rondvliegende Trabant boden met de DSP ingesteld op Sonic 2 een erg ruimtelijke en zelfs krachtige surroundbeleving. De stemmen van de toen nog jonge acteurs werden fraai in het midden gepositioneerd, een tikje lichtvoetig maar wel overtuigend.

Het wisselen van de luisterpositie leverde geen verandering in de beleving van het geluid op, wat absoluut te danken is aan de Sonic Emotion Absolute 3D techniek in combinatie met de wat bredere layout van de Teufel Cinebase. Pas op vier meter afstand van het apparaat wordt het surround effect minder, terwijl links of rechts binnen die cirkel prima positionering van alle geluiden waarneembaar is. Erg netjes! De kracht van de subwoofers is overigens opzienbarend krachtig, hoewel een vergelijking met een vrijstaande actieve sub natuurlijk mank gaat. Dit is wel de beste benadering die ik daarvan heb gehoord in deze prijs- en formaatklasse.

Ook op Blu-ray werd er getest. De concertregistratie Universal van Anathema in het amfitheater van Bulgarije is voorzien van een goede stereo geluidsmix en weet wederom in dezelfde surround instelling als bovenstaande film het meest te imponeren. Met de DSP uitgeschakeld is de Teufel Cinebase overigens nog steeds een goede verbetering voor het geluid van veel TV’s, maar overtuigen doet hij pas in een surround stand. Het mooie nummer Flying laat het publiek rondom de luisteraar zweven, terwijl de neergezette stage nogal groots is. Waar stemmen in de Sonic 1 stand ook breed (en dus minder natuurlijk in combinatie met beeld) worden weergegeven, is de tweede surround stand in staat om een ruim, plaatsingscorrect geluidsbeeld weer te geven. Met een nette basondersteuning!

Drums klinken hier netjes achter de gitaren, terwijl de stem van Vincent Cavanagh juist midden voor de speakerbase wordt geplaatst. De toepassing van meerdere breedband drivers zorgt in het geval van de Teufel Cinebase voor een hoge mate van emotie-overdracht en het apparaat is zelfs in staat om kippenvel op mijn rug, nek en armen te toveren op het einde van de track, waar het publiek een belangrijke rol toebedeeld krijgt.

Vanaf Blu-ray werd natuurlijk film gekeken. Zo bracht het epische Thor een eveneens zeer overtuigende geluidsbeleving via de Teufel Cinebase. De kracht van vele geluidseffecten, zoals vallend gesteente in een rotsachtige omgeving (Asgard) of krakend ijs zijn realistisch, stemmen goed verstaanbaar en nergens lijkt het verwerkte signaal rommelig of onjuist te worden verwerkt door de DSP. Dit komt erg dicht in de buurt van een echte meerkanaals opstelling, inclusief aangename basweergave.

Draadloos gestreamd vanaf een iPad, beluisterde ik muziek. Coldplay’s live vertolking van Every Teardrop Is A Waterfall op de EP London 2011 laat via het onbewerkte stereo geluidssignaal horen dat de Teufel Cinebase zeker in staat is om muziek plezierig weer te geven. Door de configuratie van de voorste vier drivers in de Duitse speakerbase is er van een stereo geluidsbeeld op zo’n drie meter afstand alleen weinig te merken. Hier komt de Sonic 1 DSP-functie goed van pas, want hoewel diffuser weergegeven dan via een echte stereo opstelling, wordt het geluidsbeeld flink verbreed. Dat terwijl vocalen wel netjes in het midden geplaatst worden.

Stemmen zijn wel wat ruimtelijker, maar de instelling creëert wel een effect van een brede, kamervullende opstelling. En zelfs bassen worden goed vertolkt, gezien de compacte behuizing die het Teufel Cinebase Sounddeck bezit. Vanaf mijn Blu-ray speler draai ik het geweldige debuutalbum Lullabies In A Car Crash van Bjørn Riis, dat meer overtuigt in opname- en weergavekwaliteit dan de muziek van Coldplay via Bluetooth. Wederom bewijst de DSP zich, het wat intiem klinkende stemgeluid van Riis komt vrij natuurlijk over in verhouding tot een echte stereo opstelling, zij het wat minder voorzien van een vol midden. Toch slaat de Cinebase ook hier geen slecht figuur, zeker niet dankzij de krachtige laagweergave en de kracht om te vervoeren. Daarbij weet het systeem naast geveinsde breedte ook diepte in het geluidsbeeld te bieden, wat best uniek is in deze productcategorie.

Conclusie

De vrij korte tijd waarin de Teufel mijn huiskamer van home cinema-geluid mocht voorzien was best een aangename. Toegegeven, een speakerbase blijft een benadering van een conventionele meerkanaals opstelling, maar het Cinebase Sounddeck is wel de meest krachtige en overtuigende oplossing die ik in dit prijssegment heb mogen beluisteren. De klank van deze Duivelse Duitser doet erg denken aan de Denon DH-T100 die ik vorig jaar nog in huis had, maar dan een stuk grootser en krachtiger.

De Sonic Emotion Absolute 3D techniek van de Teufel Cinebase Sounddeck is in staat om vooral films erg goed te laten klinken, waarbij een echte meerkanaals speakeropstelling goed benaderd wordt. Het aansluiten van de Cinebase is zeer eenvoudig, wat perfect aansluit bij de beoogde doelgroep. Net als de toevoeging van Bluetooth voor draadloos muziek streamen. Jazeker, het apparaat heeft me positief weten te verassen.

Welbeschouwd zou het geluid nog iets aan body in het middengebied mogen vergaren, iets dat duidelijk wordt bij weergave van praatprogramma’s, dialogen in films en bij vocaal georiënteerde muziek. Maar goed, de meeste gebruikers zullen deze Teufel toepassen voor het versterken van TV- en filmgeluid. De echte muziekliefhebber zal een stereo opstelling prefereren en voor audiofiele toepassingen is een speakerbase per definitie ongeschikt.

Een tweede HDMI-ingang mis ik eerlijk gezegd wel. En de afstandsbediening had wat degelijker mogen aanvoelen, zeker gezien het feit dat dit de enige mogelijkheid is tot bedienen van het Teufel Cinebase Sounddeck. Wat ook een drempel kan vormen is het feit dat Teufel voor consumenten niet direct vergelijkbaar is in een hifi-winkel. Wellicht helpt deze recensie u goed op weg. De krachtige, volle en ruimtelijke weergave maakt echter dat Teufel’s Cinebase overtuigt en een warme aanbeveling van me krijgt. Mocht u hem zelf willen testen, Teufel heeft een handig programma waarmee u de Cinebase tot 8 weken thuis kunt uitproberen.

De Teufel Cinebase Sounddeck heeft een adviesprijs van 599,99 euro. Bekijk ook de website van Teufel.

Plus- en minpunten:

+ Krachtige en overtuigende surroundweergave, vooral bij films+ Sluit aan bij veel gebruikswensen van consumenten+ Eenvoudige bediening- Minder geschikt voor echte stereo weergave van muziek- Beperkt aantal HDMI-aansluitingen- Afstandsbediening voelt wat goedkoop aan

Gebruikte software:

Anathema – Universal (Blu-ray disc)Thor (Blu-ray disc)Coldplay – London 2011 EP (iTunes)Bjørn Riis – Lullabies In A Car Crash (CD)

Gebruikte hardware en accessoires:

Teufel Cinebase SounddeckMarantz UD5007 Blu-ray spelerSamsung SMT-C7140 PVRPanasonic TX-P42G20ES plasma televisieAudioQuest Forest HDMI-kabelsInAkustik Referenz OP-102 optische kabelCassiopeia X1 en Essential Audio Tools Current Conductor stroomkabelsSupra Lo-Rad stekkerblokMasterbase