Klipsch Gallery G-17 Air AirPlay Systeem


Thomas van den Bossche | 21 januari 2013 | Fotografie Fabrikant | Klipsch

Niet eens zo lang geleden zouden we er nooit aan gedacht hebben om de merknaam Klipsch met iets anders te associëren dan met de traditionele hoornluidsprekers waar het merk altijd zo bekend om geweest is. Maar tegenwoordig ligt dat wel anders...

Vandaag is Klipsch nog altijd befaamd om zijn hoornluidsprekers, maar de Amerikaanse fabrikant heeft zijn gamma sindsdien sterk in de breedte uitgebreid. En dus kijken we vandaag naar het Gallery G-17 Air luidsprekersysteem.

Het gaat om een (bijna) alles-in-één audiosysteem, dat een degelijke geluidskwaliteit combineert met een aantrekkelijk design. Tenminste, dat is hoe Klipsch het zelf formuleert. Als we het in onze eigen woorden mogen vertellen, dan krijg je ongeveer dit:

De G-17 Air kan je beschouwen als een gesofisticeerd, draadloos luidsprekersysteem dat muziek kan weergeven van een iPod, een iPhone of een iPad – zolang deze maar iOS 4.2 kunnen draaien - of van een pc of een Mac met iTunes (vanaf versie 10.1) erop. De koppeling tussen het bronapparaat en de G-17 Air kan draadloos verlopen – zoals de naam suggereert is het apparaat daar primair voor ontworpen -, maar met een ouderwetsminijack kabeltjelukt het ook. Daarbij beschikt de G-17 ook over een USB-poort. Mogelijkheden genoeg, dus.

Look 'n' Feel

Het toestel dat we uit de doos halen doet qua looks en grootte denken aan een centerluidspreker uit een 5.1 surroundsysteem. Vinden we best. Je kan de G-17 Air gewoon op een vlak meubel leggen – in dat geval zijn de drivers lichtjes opwaarts gericht – of je kan hem eerst monteren op de meegeleverde voet.

En dan zijn de drivers eh... eveneens lichtjes opwaarts gericht. Door gebruik te maken van de twee bevestigingsgaten op de achterzijde, kan je de G-17 ook aan de muur hangen. Maar dan verliest het apparaat wel z’n semi-draagbare status.

Langs alle kanten

Met behulp van vier schroeven monteren we de G-17 Air op z’n glazen stand, waarna we hem eens langs alle kanten bekijken. Op de voorzijde hebben vier drivers een plaatsje gevonden: twee woofers en twee tweeters. De woofers hebben elk een diameter van 6.35 cm, terwijl de tweeters het op 1.9 cm per stuk houden. Volgens Klipsch gaat het hoorntweeters, maar dat is er niet duidelijk aan te zien. De typische toetervorm is namelijk nauwelijks aanwezig.

Maakt niet uit, als het maar goed klinkt. Het apparaat ziet er alleszins erg fraai uit, niet in het minst door de afwerking in pianolak. Wie de luidsprekerdrivers liever uit het zicht heeft, zal verheugd zijn in de doos twee metalen staafjes aan te treffen, waar een stuk sof omheen gedraaid zit. Que? Welja, het blijkt dat de combinatie van de twee staafjes en het stuk stof samen een luidsprekergrille vormen. Dat is nog eens origineel. Goed, als de stokjes in je hand houdt lijkt het wat knullig allemaal, maar eens gemonteerd ziet het er prima uit. Mooier dan op de foto's, in ieder geval. Rechts op de G-17 Air zit een groepje van vijf grote toetsen. Wel jammer dat de opschriften daarvan nauwelijks leesbaar zijn.

Na enig speurwerk ontwaren we een ‘Airplay’ toets, een ingangskeuzeschakelaar, volume op- en neer toetsen en een aan/uit schakelaar. Centraal op de achterzijde zit bovenaan een ‘reset’ knop, met daaronder de USB-poort en de minijack ingang waar we het eerder al over hadden. Onderaan zit tenslotte nog een aansluiting voor de losse voeding. Jawel, een losse voeding. In een apparaat met een dergelijke missie – de lifestyle approach, het feit dat het toestel op de meest diverse plaatsen in de woning kan gebruikt worden en het daarbij horende semi-draagbare karakter – vinden we dat toch wel een nadeel. Het is namelijk een hele kunst om zo’n onaantrekkelijk voedingsblok uit het zich te leggen.

Over de vijf knoppen op de rechterzijde van de G-17 Air hadden we het al, maar dat is niet de enige manier waarop de G-17 bediend kan worden. Er zit namelijk ook een kleine infrarood afstandsbediening – zo groot als een stapeltje van vier kredietkaarten – in de doos.

Installeren

Tja, dat gaat een héél kort verhaal worden: stroom erop, vervolgens in iTunes op de Mac onder het Airplay kopje 'Klipsch G-17' selecteren, en klaar. Meer is het niet. Muziek, dan maar?

 

Muziek!

De titeltrack van 'Koyaanisqatsi' van Philip Glass – we streamen Apple Lossless bestanden vanop een MacPro – klinkt enigszins overdonderend. De lage orgelpartij hoort op zo’n klein systeempje namelijk te klinken als een soort veredelde harmonica, maar dat is deze keer niet het geval: je hoort zowaar een écht orgel. Het blad van de tafel waar we de G-17 op neergezet hebben, davert gezellig mee op de diepe orgeltonen.

Daarbij wordt ook het mannenkoor uit diezelfde track levensecht weergegeven. 'November 25: Morning' uit 'Mishima' – we blijven nog even bij Philip Glass–gaat ook lekker, maar als het volume al te ver open gedraaid wordt, worden de zwaar gelaagde viool- en cellopartijen - om van detimpani’s nog maar te zwijgen –er iets teveel aan en begint de G-17 Air naar eh… adem te happen. Toegegeven: we hebben het hier dan ook over een zeer veeleisend muziekstuk.

Naarmate we langer luisteren, begint het typische hoornkarakter – een heel direct, je-bent-erbij type geluid, waar vooral de stemmen van profiteren – zich duidelijker te manifesteren. Fijn zo! Zangstemmen klinken alleszins prima op deze Klipsch. Over het laag hadden we het inderdaad eerder al, maar we komen er toch nog eens op terug. Met 'Karmacoma' van Massive Attack, meer bepaald. Die track is zo’n beetje de lakmoesproef voor de laagweergave van een luidsprekersysteem.

Vandaar, dus. Zoals we al konden verwachten, komt de G-17 Air daar heel goed mee weg.Zijn er dan helemaal geen minpuntjes? Toch wel. Als je heel goed luistert, dan kan je af en toe op de achtergrond wat kleine bijgeluidjes ontwaren. En als je het volume te ver opendraait – bijvoorbeeld omdat het systeem in een grotere ruimte dienst doet -, dan begint het geluid geleidelijk aan dicht te lopen. En wat de bediening betreft vinden we dat je wel erg hard moet drukken op de knoppen van de ‘vier kredietkaarten’ afstandsbediening.

Dus?
De Klipsch G-17 Air is prettig apparaat dat zich uitstekend kwijt van zijn taak: op een eenvoudige manier een mooi stukje muziek spelen op eender welke plaats in de woning. Of daarbuiten. Het prijskaartje is alleszins erg schappelijk.

HiFi.nl plus- en minpunten
+ Fraaie basfundering
+ Aangenaam hoornkarakter
+ Nette afwerking met pianolak
+ Soepele installatieprocedure

- Losse voeding
- Minder geschikt voor grote ruimtes