Analoge show bij Audio Selectief


Eric de Boer | 10 april 2008 | Fotografie Eric de Boer

Dat vinyl steeds meer opleeft, bewijst de firma Audio Selectief in Sneek maar weer eens. Afgelopen week hield de gerenommeerde audiowinkel haar jaarlijkse analoge show/ meeting in het eigen pand te Sneek. Hifi.nl reisde af naar het noorden en doet verslag.

De jaarlijkse show werd van tevoren al aangekondigd met grote namen op de flyers en op Internet en het benieuwde mij hoeveel respons er vanuit het hele land zou gaan komen, Sneek ligt toch niet naast de deur voor vele Nederlanders. Aangekomen op het Grootzand verwachtte ik naast de vele bekende gezichten van Henk Niemeijer, zijn partner Aleida en het vaste team van Audio Selectief ( Marten-Jan en Erwin) een gezellige boel aan importeurs, ontwerpers en bezoekers. De show was al op donderdagavond begonnen en de vrijdagmorgen dat ik arriveerde was het al redelijk druk. Hartelijk word ik ontvangen door Henk en Aleida.

Bij binnenkomst tref ik als vanouds Gerrit Nutters van Nutters Audio aan, die voor de show een flinke hoeveelheid platen en cd’s had laten aanrukken. Misschien wel één van de meest onmisbare onderdelen van de analoge show, want de muziek is waar het allemaal om draait! Met zijn gebruikelijke rust komen we in gesprek over de nieuwe bekabeling van Kimber -die Gerrit ook importeert- waarvan de vernieuwde succeskabel 8TC nu ook in meerdere kleuren leverbaar is. De reden is dat luidsprekerkabels vaak in het zicht liggen waardoor de nieuwe zacht witte kleur veel minder aanwezig is dan de bekende blauw-zwarte 8TC. Gaande de show zie ik ook heel veel tasjes met vinyl rondgaan, vooral de nieuwste Santana persingen van Mobile Fidelity SoundLab vinden gretig aftrek.

Isenberg

Tegenover Nutters Audio staat Christian Isenberg te demonstreren. De Duitser is speciaal naar Sneek gekomen om zijn eigen merk Isenberg Audio te demonstreren in combinatie met het door hem geïmporteerde Simon Yorke Designs draaitafels. De set waarmee Isenberg demonstreert bestaat uit de S9 Flamenco draaitafel met Jan Allaerts MC1 mkII element, Isenberg Audio Phono100 pre, Isenberg Audio bekabeling, aangesloten op een Ayon Spirit buizenversterker op twee Thiel CS2.4 speakers. Leuk is dat Isenberg speciaal voor de Simon Yorke draaitafels een speciale stand heeft ontwikkeld, tezamen met twee passende plateau’s die resonantie tegen moeten gaan.

Tezamen met Jan Allaerts, die de hele show mensen te woord heeft gestaan over elementen, luisteren we naar diverse muziekstukken, die Isenberg met zijn eigenzinnige flair als volleerd deejay op het plateau legt. Nu heb ik de combinatie Simon Yorke/ Isenberg al eerder gehoord en hoewel op hoog niveau komt de muziek niet erg goed uit de Thiels tijdens de show. Ik wijt dit niet aan de goede klanken van de Simon Yorke, maar meer aan de gekozen combinatie van de Ayon versterker op de Thiel CS2.4.

De lage dempingsfactor van de met KT88 bezetten buizenversterker matcht niet met de wat veeleisende speakers, wat resulteert in een erg modderig en overheersend laag. Midden en hoog daarentegen staan goed en plaatsbaar in de wat rumoerige ruimte en als je door de tekortkomingen van de combinatie heen luistert is het wel genieten. Een wat kleinere speaker of een krachtiger versterker zou beter matchen met de veel duurdere Isenberg/ Simon Yorke combi.

De koffiehoek

Verderop staat de tafel waarop de hele dag verse koffie en versnaperingen van de lokale Chinees worden neergezet. Hier bevindt zich dan ook het rustpunt van de show, waar veel mensen plaatsnemen om onder een kopje koffie te praten en te luisteren naar twee andere sets die hier staan opgesteld. Er staan twee paar weergevers, de imposante Dynaudio Contour 5.4’s en een nieuw paar Blue Note Reale’s. Importeur Sneek Hifi heeft aan de fabrikant gevraagd de laatste speakers met afneembare frontjes te leveren. Als bron worden hier afwisselend een vernieuwde Roksan Xerxes 20plus over een Bluenote Phono1 mkII  voortrap en een Transrotor Orion/ SME/ Jan Allaerts Formula over een Blue Amp Model 42 phonopre gebruikt. Als versterker worden ook twee verschillende combi’s gebruikt, de eerste is een unieke voor-eind combinatie van Accuphase (C-280 en A-45) en als tweede een A-550 geïntegreerde versterker, eveneens van Accuphase.

Deze volledig in klasse-A versterkte combinatie geeft me een beetje een dubbele luisterervaring; beide draaitafels presteren muzikaal en de muzikaliteit is groots. Leuk is het om de verschillende smaken van luisteraars om me heen te ervaren; waar de Blue Note’s excelleren in een mooi hoog en een brede stage, geven de Dynaudio’s een veel puntiger en “in your face” geluidsbeeld en ik ervoer een klein beetje scherpte in het hoog. Ook het laag is bij de laatste iets wolliger.

Misschien omdat beide speakerparen erg jong zijn en nog niet volledig ingespeeld, maar de Bluenote’s geven in mijn optiek tijdens de show de meeste muzikaliteit, hoewel ik weet dat ook deze speakers meer kunnen dan wat ze nu tentoonspreidden. Henk vertelt dat hij exclusief voor de Benelux de Phono1 heeft laten aanpassen aan zijn wensen, er is dus een mkIII, die tijdens de show nog niet te beluisteren was (zie ook het blognieuws elders op deze site).

Dynamic Solutions

De grote luisterruimte was tijdens de meeting gereserveerd voor de heren van Dynamic Solutions. Ontwerper Rick Paap had voor de show Willi Bauer van D.P.S. (Der PlattenSpieler) laten overkomen, die zijn zelf ontworpen DPS-3 loopwerk met Graham arm en Lyra Dorian element showde.

De rustige man was ook voor vragen beschikbaar voor het publiek en verder trakteerde het Team van Rick op een heuse live-ervaring. De set was opgebouwd met de Master Contemporary C weergevers, die met een geweldig vermogen werd aangedreven door een voor/ eindcombinatie van Marsh Sound Design. Digitaal stond een Spectral ter beschikking, die weinig werd gebruikt. Willi Bauer had zijn prototype DPS phonopre aangesloten staan die erg mooi klonk in combinatie met de draaitafel. Rick Paap heeft vorige week tijdens een andere show zijn Pink Project luister bijgezet met een live optreden tijdens de show.

De reden hiervan is dat Paap vindt dat luisteraars naar hifi vaak vergeten waar het om gaat, de muziek. Als referentie worden vaak opname’s gebruikt, terwijl volgens Paap te weinig mensen weten hoe instrumenten live klinken. In het leaflet die hij tijdens de show heeft uitgedeeld staat dan ook:

“Deze mensen, zogenaamde audiofielen, luisteren veel naar muziek. Zeggen ze. Maar hoe vaak hebben zij een concertzaal of theater bezocht? Sommigen nooit, anderen alleen heel lang geleden. Hoe klinkt een Viool in het echt? Hoe fluistert een trompet? Hoe klinkt een piano als slaginstrument? Kun je het antwoord op deze vragen weten als je nooit een concertzaal, theater, jazzclub hebt bezocht?

Daarom beste mensen, vergeet voor een moment je apparatuur en boek een kaartje of meerdere kaartjes. Of het een concertzaal, theater, jazzclub of een obscure schuur is, maakt niets uit. Koop ze”

Ik kan me vinden in de stelling van Rick, alhoewel er gelukkig ook luisteraars en audiofielen zijn die wel op een goede manier met hun set bezig zijn. Oordeelt u voor uzelf, dus! Desalniettemin trakteert Dynamic Solutions de luisteraars tijdens de Analoge Show in Sneek op een geweldig open en gedetailleerd klankbeeld.

Het live-gevoel is aanwezig, al zullen vele Nederlanders niet op dit volume niveau thuis kunnen spelen, zonder de buren lastig te vallen. Ik – en velen met mij - hebben écht zitten genieten van diverse muziekstijlen in de steeds volle luisterruimte. Ook de speakers laten een erg grote indruk op me achter, hoewel de versterking een klein beetje “overkill” was in verhouding tot de rest van de set. Maar complete grip was er.

Monitor Audio

Achterin de winkel bevindt zich de kleinste luisterruimte, die wederom door Monitor Audio was ingericht met apparatuur én Touraj Moghaddam, de vriendelijke ontwerper van Roksan. De laatste vergastte de bezoekers op het geluid van zijn nieuwste referentie-draaitafel TMS3. De set bestond verder uit Roksan apparatuur; de Reference DX2 phono preamp, de DX2/ DS1.5 power supply, die ook kan worden ingebouwd in de phonovoortrap als u plaatsgebrek zou hebben, een Caspian cd-speler en een Platinum- serie voor- en eindversterker.

Met trots had het enthousiaste team van Monitor Audio Nederland de nieuwe PL300 luidsprekers geplaatst. Leuk is het om bij Touraj het aanstekelijke enthousiasme te horen als hij over zijn ontwerpen praat met de gasten. Als bij een kind lichten de vlammetjes in zijn ogen op en in het Engels vertelt hij dat “zijn” draaitafel meettechnisch tot de besten van de wereld behoort, met een uitleg waarom. De technische details zal ik u besparen, maar het komt erop neer dat ieder component en zelfs iedere grondstof in de TMS3 uitvoerig is getest en gemeten, met als eindresultaat een goed klinkende platenspeler. Ik kan hem niet tegenspreken.

Het geheel is ontzettend rigide van opbouw en resonantievrij. Het Shiraz MC element staat mooi in de Artemiz arm en klinkt vrij goed. Jammer is alleen dat  de versterking en het element nieuw uit de varpakking komen en nét aan het inspelen zijn tijdens de show en dat de ruimte te klein is voor de set. De luisteraars krijgen bij de gebruikte volumestand een wat overdreven laag en een hard (midden-)hoog voor de kiezen. Hoewel de set wat beter ging klinken naar het einde van de show, hebben vele bezoekers niet een goede indruk gekregen van de set, die naar mijn mening veel beter had kunnen presteren als deze reeds was ingespeeld of als er monitorspeakers gebruikt waren. Gelukkig staat hier het enthousiasme van het team van Monitor Audio en Touraj Moghaddam tegenover, die dit ook eerlijk vertelden en uitlegden aan de luisteraars. Ik heb de speakers eerder horen spelen en kan u melden dat ze met gemak tot grotere prestaties uitgedaagd kunnen worden.

Al met al heeft de Analoge Show/ Meeting van Audio Selectief in Sneek weer een prettige indruk op me achtergelaten. De huiselijke sfeer en het immense enthousiasme dat Henk Niemeijer samen met zijn team meegeeft is voelbaar door de hele winkel. De verzorging is prima, er waren leuke aanbiedingen van Audio selectief, Nutters Audio en Monitor Audio voor de bezoekers en niemand kwam iets tekort aan aandacht. Typerend is het ook dat tijdens de show een bezoeker spontaan zijn draaitafel meeneemt voor een broodnodige opknap- en onderhoudsbeurt en dat dit ondanks de drukte gewoon even wordt meegenomen zodat hij ’s avonds weer als nieuw meekan naar huis. Het tekent de gastvrijheid en het serviceniveau van Audio Selectief.

Met een worst als geschenk keer ik net als vele andere bezoekers tevreden maar vermoeid weer huiswaarts, vol van alle indrukken. Onderweg blijft de autoradio uit, ik zou alleen maar teleurgesteld raken. Natuurlijk zijn er qua sets altijd wel aanmerkingen te maken, maar het draait tijdens deze show vooral om de sfeer die voor een hifizaak uniek is.

Benieuwd wat Audio Selectief volgend jaar weer in petto heeft!