High End 2007 - 2


Bert Dekker | 31 mei 2007 | Fotografie Marc Brekelmans

Dit is deel 2 van het High End München verslag. Deel 1 kunt u hier lezen. Deel 3, een verslag van onze collega`s van HVT, zal binnenkort op HiFi.nl en uiteraard in HVT verschijnen.

Was de 25e High End show 2006 in München al een succes te noemen, deze is slechts een opmaat gebleken voor de show dit jaar die in alle opzichten uiterst geslaagd genoemd mag worden. De harde cijfers waren dan ook zeker imposant te noemen: maar liefst 13.000 bezoekers, een groei van 7% ten opzichte van het vorig jaar, bezochten de beursvloer. Deze besloeg ruim 15.500 vierkante meter, ook een groei van 11% ten opzichte van 2006.  220 exposanten -  tien meer dan het voorgaande jaar -  toonden hier hun laatste nieuws en hun meest spraakmakende innovaties.

Deze koude getallen staan in schril contrast met de warme en open sfeer die duidelijk voelbaar was bij exposanten en de vele bezoekers. Enthousiasme, plezier, muziek! Dé woorden die kernachtig de indrukken weergeven die de redactie van HiFi.nl opdeed tijdens het bezoek aan Europa’s grootste beurs op het gebied van audio en video.

Meteen maar beginnen met een groot compliment: daar waar audio suggereert dat het in het teken staat van muziek werd op deze show duidelijk de daad bij het woord gevoegd. Zowel de beursorganisatie als diverse exposanten liet duidelijk blijken dat, als men over High End praat, men werkelijkheidsweergave nastreeft, en we kunnen u verzekeren: werkelijker dan “live” kan niet. Swingende live-muziek was er meer dan genoeg. Treffend en terecht onderstreepte men waar het daadwerkelijk om gaat in de wereld van de beter audio en video: muziek!

Dit jaar weinig echte primeurs (Linn toonde wel het nieuwe Akkurate systeem), maar we hadden nooit het gevoel dat de vele bezoekers daar op zaten te wachten. Interessante en soms ook spraakmakende innovaties waren er immers genoeg. Oude technologieën zoals buizen en platenspelers blijven de gemoederen immers nog altijd bezig houden. Er waren dit jaar dan ook verrassend veel draaitafels op de beursvloer te vinden.

Creek
Om dan ook maar meteen goed met de deur in huis te vallen: naast ondermeer de presentatie van een geheel nieuwe lijn met de naam DESTINY - bestaand uit een  cd-speler, voor- en eindversterker - verraste Creek ons met de presentatie van een … draaitafel! Prijs? Nog niet bekend … Introductie? Ergens najaar 2007. Veel meer informatie kon men ons nog niet geven, de draaitafel was maar net op tijd klaar om op de High End te schitteren.

Maar het deerde ons allemaal niet. Op het oog zag de draaitafel, waarover men slechts kwijt wilde dat deze uitgerust is met een magnetische lager, er buitengewoon stabiel uit. Na sinds jaar en dag hoogwaardige phono-voorversterkers op de markt gebracht te hebben vond men het bij Creek blijkbaar tijd om goed uit te pakken en al hun kennis op het gebied van analoog weergave te stoppen in dit bijzondere product. We kunnen haast niet wachten om deze draaitafel aan de tand te gaan voelen.

Clearaudio
We verblijven nog een tijdje in de analoge wereld. We begeven ons naar de stand van Clearaudio. Ook hier weer worden de draaitafels, elementen, armen en andere accessoires van dit toonaangevende merk omlijst met live-muziek, ditmaal van Wolfgang Berneuther en zijn band (en een geweldig gastoptreden van de violist van de tegenover de Clearaudio stand gelegen BMW stand). Er was dus genoeg te beleven maar ook te zien: primeur en zeker vermeldenswaardig zijn de Performance draaitafels, bestaande uit de Pearl en de Black Pearl. Een Satisfy carbon arm, een CMB magneetlager en een Maestro MM element zullen garant staan voor veel muziekplezier voor een zeer betaalbare prijs.



Oh ja, houd de komende tijd Clearaudio in de gaten! We zagen namelijk achter de schermen een opvallende nieuwe draaitafel. Helaas kunnen we u op dit moment nog niet meer vertellen, maar dat het de tongen los zal maken is zeker.

Thorens
We besluiten de wereld van het zwarte goud nog even niet te verlaten en bezoeken de Thorens stand. Wie kent de legendarische TD 160 niet? Deze platenspeler staat al vele jaren garant voor veel muziekplezier maar is zeker nog niet verouderd.



Om het model weer helemaal up-to-date te maken besloten de ontwerpers van Thorens deze beroemde speler eens goed onder handen te nemen. Dat resulteerde in de TD 160 HD. Nieuwe features zoals een plateau van acryl, voeten en base bestaand uit een speciaal compound en nog meer innovaties moeten de speler, die standaard met een uitstekende TP 250 arm wordt uitgerust, op een veel hoger niveau brengen. Wordt verwacht omstreeks juli 2007, de prijs zal om en nabij de 2000 euro bedragen.

Lyngdorf - Dali - Reimyo/harmonix - NAD - Meridian

Lyngdorf
Optimale akoestische condities zijn bij Lyngdorf geen vereiste om hun apparatuur te kunnen beluisteren; hun eigen RoomPerfect systeem zorgt ervoor dat het geluid optimaal aangepast wordt aan de akoestiek van de luisterruimte!

Nieuw bij Lyngdorf: de DPA-1 voorversterker, de DP-1 Dipool-luidsprekers en de BW-1 Boundary-Woofers. Met name de mooie slanke vorm van de DP-1 luidsprekers kon onze goedkeuring wegdragen. Ook nieuw is de RP-1 Room Processor, te plaatsen tussen elke willekeurige voor- en eindversterker. Binnen no-time wordt uw systeem aan de kamerakoestiek aangepast!


Dali
We maken een korte sprong van de stand van Lyngdorf naar die van Dali, maar zeker de moeite waard. Men toonde ons de Helicon lijn die recentelijk is vernieuwd. Zo zijn de 300, 400 en 800 opgevolgd door de MkII modellen.

Men toonde ons ook een aantal innovaties zoals een subwoofer die binnenkort aan het productgamma zal worden toegevoegd alsmede een lijn in-wall luidsprekers. U zult hier binnenkort zeker meer over vernemen.


Reimyo / Harmonix
Op de stand van Combak liepen we naast Ed Doggen van Daluso, de Nederlandse importeur, de grote man van Reimyo, Kazuo Kiuchi, tegen het lijf.

Een kleine man, maar groots in zijn visie op het gebied van muziek en topklasse muziekweergave. Het bleek heel verleidelijk om met hem te blijven discussiëren over beide aansprekende onderwerpen zodat we bijna voorbij zouden gaan aan de nieuwste loot aan de Reimyo-stam. Dit nieuwe cd-loopwerk CDT-777 is gebaseerd op een Philips loopwerk. Daarbij heeft men de expertise die men heeft op het gebied van tuning doorgevoerd in de constructie van de 14 kilogram wegende kast  Om de fraaie muziek nog beter tot zijn recht te laten komen maakte men bij Combak gebruik van diverse Harmonix Tuning devices.


NAD
“Music First” is te lezen in de prospectus. Puur muziekgenot gereduceerd naar hetgeen wezenlijk is. Kort samengevat de succesvolle filosofie van NAD. Ook nu is er geen overbodigheid te bekennen bij de nieuwste loten aan de NAD stam. Gooiden vorig jaar de producten uit de NAD Master serie met ondermeer de M5 CD/SACD-speler en de M3 Dubbel mono geïntegreerde versterker hoge ogen, nu verwacht men hetzelfde van de C315BEE geïntegreerde versterker en de Slim-line multispeler T515, de eerste DVD-speler van NAD met HDMI aansluiting. Ook nieuw: de NAD T955, een 5-kanaalseindversterker met een nominaal muziekvermogen van maar liefst 5x100 Watt, De T955 is via een 12 Volt Trigger automatisch aan-en uit te schakelen waardoor de versterker eenvoudig toepasbaar is in een Custom Installation multichannel systeem.
Wat goed is kan nog beter, moet men bij NAD hebben gedacht. Vandaar dat men besloot de zeer succesvolle M5 CD/SACD-speler onder handen te nemen. Een externe voeding, hoogwaardige Burr-Brown D/A converters en Class A uitgangstrappen tillen de M5 naar een nóg hoger niveau.


Meridian
Gezien het vele moois dat te zien was en het vele werk dat verricht moest worden op zo’n grote beurs als de High End, kunnen we u verzekeren dat we er flink de pas in moesten houden. We stapten echter stevig op de rem toen we aankwamen bij de stand van Meridian waar een opmerkelijke verschijning ons ondubbelzinnig om aandacht vroeg. En niet voor niets overigens, men bestaat dit jaar 30 jaar dus alle reden om goed uit te pakken en dat deed men dus met een fraaie eyecatcher, de F80.

De eerste kennismaking met het vrolijke design leverde direct een glimlach op, de nadere kennismaking deed de wenkbrauwen fronzen. Dit is niet zomaar een CD/DVD/DAB/FM en AM radio in één. Daarvoor bleken de zangkunsten veel te groots en oren geloven de ogen niet: de sound zou zeker niet misstaan in een veel groter systeem! Men heeft bij Meridian alles aan gedaan om deze fraaie all-in-one met maar liefst 80 Watt muziekvermogen in combinatie met een 2.1 sound system - mét subwoofer (!) - op het hoogste niveau van zijn kunnen mee te laten spelen. Terecht is men dan ook trots op deze prestatie, zodat een partnership met Ferrari (bestaat trouwens 60 jaar!) werd aangegaan om deze fraaie innovatie nog meer cachet te geven.

PMC - B&W - Naim

PMC
Geluisterd werd er ook bij PMC luidsprekers. Even onze voeten laten rusten in de luisterruimte van dit engelse luidsprekermerk waarvan de luidsprekers niet alleen hun weg vinden naar de consument maar zeker ook naar veel beroemde opnamestudio’s, tot aan Hollywood (oa. Lucasfilm en Paramount Mastering) toe.



Men presenteerde ons ondermeer de gloednieuwe EB1 drieweg transmissielijn luidspreker. Deze luidspreker is ontworpen op basis van de befaamde IB monitor die in veel opname- en masteringstudio’s gebruikt wordt. De 25cm conus in combinatie met de ATL (Advanced Transmission Line) technologie maakt een bassweergave mogelijk die reeds bij 19Hz begint. Andere features zoals het nieuw ontworpen 24db/octaaf wisselfilter, afgeschermde kamers voor mid en hoog moeten de prestaties van de EB1 tot grote hoogte brengen.

Naast veel zien hebben we ook veel kunnen luisteren bij PMC en HiFi.nl kan u verzekeren dat dit zeer leerzaam was. Niet alleen hadden we de gelegenheid om de luidsprekers te mogen beluisteren op de beursvloer, ’s avonds werden we meegenomen naar de Mastering Studios München, waar we veel uitleg kregen over het mastering proces (uiteraard op PMC luidsprekers) van cd’s en dvd’s. Een paar zaken blijken daar heel belangrijk te zijn: luidsprekers moeten ook bij zachte volumes alles in de muziek laten horen én men moet alle soorten muziek kunnen draaien op de gebruikte monitoren. En dan blijkt dat hetgeen in de studio van toepassing is ook thuis geldt. We kunnen het hier alleen maar mee eens zijn.


B&W
Big fun was het op de stand van B&W. Niet in de laatste plaats door het optreden van het duo Jessy Marten and Jan Fischer. De rauwe Boogie van Jan Fisher en de stem van de 19-jarige Jessy Marten, die geldt als één van de grootste aanstormende blues talenten van Duitsland, deed de voeten jeuken.

Dat deed ook de gloednieuwe actieve B&W BM2 luidspreker. DMC membraanregeling zorgt voor een precieze controle over de uitslag van de conus. De FITEC technologie draagt er zorg voor dat de afstraling van de luidspreker absoluut faserein is. De ruimtelijke afbeelding van de luidspreker moet daarom zijn gelijke niet kennen!



Bijzonder geslaagd qua ontwerp, techniek en geluid is de nieuwe 600-serie, bestaand uit de vloerstaande modellen 683 en 684, en de monitoren 685 en 686. Binnenkort kunt u op HiFi.nl een recensie lezen van deze nieuwe B&W serie. 


Naim
Geluisterd werd ook bij NAIM. De expositieruimte werd druk bezocht en niet zonder reden. Een set Allae luidsprekers zette een groots geluid neer, aangestuurd door de nieuwe Supernait geïntegreerde versterker, voor het eerst te zien en te beluisteren tijdens deze beurs. Zes ingangen, een aparte subwoofer- en hoofdtelefoonuitgang, een geïntegreerde D/A converter waarmee ook MP3 bronnen beluisterd kunnen worden, het zit allemaal op deze topklasse geïntegreerde versterker die een continue vermogen van maar liefst 80 Watt levert.



Ook interessant bij NAIM was de uitleg die de toehoorders kregen over de meest optimale luidsprekeropstelling. Volgens NAIM liefst zo dicht mogelijk tegen de achterwand daar direct geluid en gereflecteerd geluid via dezelfde achterwand hoe dan ook ongewenst met elkaar interfereren. In ieder geval leverden de Allae luidsprekers tijdens de High End een sterk staaltje muziek!

Mordaunt Short - Brinkmann - Soulotion/Eventus

Marantz/Mordaunt Short
Al luisterend werden onze oren meer en meer geprikkeld. Tijd dus om de stand van Marantz/Mordaunt Short te bezoeken. Ken Ishiwata zorgde voor een wel zeer bijzondere opstelling. Twee Mordaunt Short Performance 6 luidsprekers werden door middel van een metalen constructie boven elkaar geplaatst. De bovenste luidspreker staat daarbij op zijn kop.

Effectief wordt hiermee een lijnbron gecreëerd. En dat was goed te horen: wat ons betreft zette het systeem een prestatie van formaat neer op de punten afbeelding en stemweergave. Het gemak waarmee de muziek loskwam van de luidsprekers en de natuurgetrouwheid van de stem waren er de oorzaak van dat we, eigenlijk veel langer dan gepland, ademloos naar muziek aan het luisteren waren. We maken onze complimenten voor het zeer creatief maar tevens uiterst muzikale luidsprekersysteem!


Lithophon/Brinkmann/Metronome Technology
Dat onbekend zeker niet onbemind maakt blijkt als we de muzikale kwaliteiten leren kennen van deze set bestaande uit een Metronome Technology cd-speler (Frankrijk), een Brinkmann voor- eindversterker combinatie (Duitsland) en Lithophon luidsprekers (Duitsland). De luidsprekers van stevig formaat suggereerden een dito sound maar niets bleek minder waar. De lichtvoetigheid, vanzelfsprekendheid en natuurlijkheid van dit systeem maakten dat we onze luistersessie met tegenzin beëindigden.


Soulution en Eventus Audio
Miles Davis live horen én haast tasbaar voelen? Dat konden de auteurs van HiFi.nl op de stand van SPEMOT Ag waar Nebula 3-weg luidsprekers van de Italiaanse luidsprekerbouwer Eventus Audio verbonden werden met een voor- eindversterker combinatie van het Duitse Soulution. Met zijn 2 Megahertz zéér breedbandig en snel en dat was ook goed te merken aan de muzikale kwaliteiten van de set. Wat kon deze set swingen, wat een timing, wat een snelheid, ritmiek en levendigheid!

Wat reeds meer dan goed te noemen was werd plots nog veel beter toen de stereo- eindversterker vervangen werd door twee mono- eindblokken. Plots wordt het beeld nog levensechter, wordt het podium waar Miles Davis staat te musiceren nog veel tastbaarder. Wat een bizarre maar tevens prachtige ervaring! Klasse.


Conclusie
Veel te mooi, veel te veel in veel te korte tijd. Kort samengevat en heel kort door de bocht is dit de conclusie die wij van HiFi.nl trokken na een paar dagen vertoefd te hebben op de beurs. Met een beursoppervlakte van bijna 16.000 vierkante meter en meer dan 200 exposanten was het een bijna onmogelijke taak alles te zien én te horen. Om alles te kunnen beleven zou het raadzaam zijn nog een beursdag toe te voegen. Maar: wát een show, wát een sfeer maar bovenal … wat een plezier!

Ja, dat was het zeker want in deze bruisende ambiance met zoveel verschillende kleuren was goed duidelijk dat het op de High End Messe 2007 in München ging om maar één ding … Music Maestro!

Foto-reportage


Amphion luidsprekers


De nieuwe Final DVD-receiver (zie artikel op HiFi.nl)


Isotek


KEF Muon


Kharma en Wavac


Krell


Föhn met krulspeld?


Northstar Design

Oud


Er waren veel platen te koop tijdens de High End show 2007


Loricraft levert nog steeds Garrard draaitafels


Off the wall bij Project


Transrotor Tourbillon - regelmatig poetsen vereist!


Unison Research


Thorens versterker....ja, Thorens maakt ook electronica

en nieuw


De Tivoli Model One in nieuwe kleur.


Pure DAB-radio`s


Penn Audio


Canton demonstratie


BeyerDynamic hoofdtelefoons luisteren