Onze collega`s van HVT bezochten ook dit jaar weer de CES in Las Vegas. Wij brengen u het complete verslag zoals dat eerder in HVT is verschenen.
Klik hier voor deel 1 van het CES verslag 2006
Naast al het info-geweld op de stands en de verschillende persconferenties van de fabrikanten organiseert de CEA (Consumer Electronics Association, organisator van de CES) ook een aantal sessies in discussievorm. Eén van die sessies deed een poging om een beetje in de toekomst te kijken.
De eerste spreker, Don Carkner president van iFire Technology, wijdde uit over het platte beeldscherm. Zijn observatie was, dat wereldwijd nog altijd 90% van alle verkochte televisies een beeldbuis heeft. Het platte scherm heeft nog lang niet gewonnen. Daarvoor moet eerst de prijs stevig naar beneden, maar met de huidige technieken LCD, plasma of Canon/Toshiba’s SED zit dat er nog niet in. Hij zei verder dat iFire Technology bezig was met een nieuwe technologie voor platte schermen die wél betaalbaar moet worden.Verdere technische gegevens werden nog niet prijsgegeven, men dacht over ongeveer twee jaar het product gereed te hebben. Mark Cook, de baas van Eastman Kodak’s Digital Imaging divisie zag in de komende tijd wel meer functies voor digitale camera’s in het verschiet en gaf Kodak’s laatste cameralijn als voorbeeld. Deze camera’s hebben twee objectieven en sensors, en slaan per foto twee beelden op: een groothoek- en een televariant. Wel ziet hij de voortdurende integratie van functies uit verschillende disciplines tot staan komen. Het gevolg zal zijn dat apparaten te ingewikkeld worden. Dat klinkt plausibel, maar de waarheid lijkt op dit moment nog anders. De voorspelling werd op de CES zelf (nog) weerlegd: alles krijgt steeds meer ‘bells and whistles’.
De volgende standaard voor draadloze netwerken heet WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) of 802.11s. Die is volgens Michael Howse van Packethop hard nodig voor alles wat we draadloos willen gaan doen. De maximum snelheid is 70 Mbit/s (niet eens zoveel groter dan WiFi, maar wel voldoende voor overdracht van gecomprimeerd HDTV) maar het bereik is minimaal acht kilometer en kan onder gunstige omstandigheden oplopen tot wel vijftig kilometer. Op deze manier zijn netwerken te bouwen die gehele steden omvatten. In Europa hebben we overigens al een tegenhanger: UMTS. Dat heeft globaal dezelfde functionaliteiten, potentieel in de praktijk een hogere overdrachtsnelheid.
Daniel McGahn, die de baas van batterijfabrikant Konarka Technologies is, had een paar oorspronkelijke observaties. Alles wordt namelijk mobiel: MP3-spelers, telefoons, satellietradioontvangers, laptops en ga zo maar door. Alles vraagt accu’s of batterijen, anders werkt het niet. En die batterijen lopen hopeloos op de vraag achter. Hij gaf als voorbeeld de mobiele telefoon. Iedereen heeft er meer dan één.Waarom? Van de oude zijn de batterijen verrot. Een tweede probleem is de ontlaadtijd versus de laadtijd. Een auto tank je in vijf minuten vol en daarna kun je uren rijden. De laptop trekt in twee uur zijn accu’s leeg, en mag daarna meer dan tien uur aan de lader. Accu’s moeten veel kleiner, en krachtiger, en de laadtijd moet drastisch naar beneden.Verder ziet hij mogelijkheden voor zonnecellen in de vorm van flexibele vezels: je kunt dan kleding maken met elektronische mogelijkheden (bijvoorbeeld kleur- of dessinveranderingen) of zonnecellen met onregelmatige vormen. Frappant was wel dat al deze zaken evolutie behelzen en geen revolutie, iets dat ook op de beursvloer opgeld deed.
Pioneer
De bekende lijn plasmaschermen van deze op dit gebied vooruitstrevende fabrikant krijgt uitbreiding. Met de komst van Blu-ray Disc (BD) is de verwachting dat de vraag naar schermen met een resolutie van 1920x1080 zal toenemen. Pioneers reactie hierop is dan ook een nieuwe telg in de reeks van zesde generatie plasmaschermen: de Elite PRO-FHD1. Dit scherm heeft een diagonaal van 50 inch (127 cm).Technisch gezien komt het er op neer dat de pixelgrootte ten opzichte van het normale 50 inch model met ongeveer 30% is verkleind. Uiteraard is dit scherm in Europese termen gezien ‘HD-ready’, ofschoon in de VS deze term en dit logo niet gebruikt worden. Het scherm is uiteraard ook in staat om het formaat 1080p te tonen.
De gestage vooruitgang die bij de plasmatechnologie is geboekt, werd met een fraaie demo op de stand getoond. Naast elkaar stonden een eerste generatiescherm uit 1998, een scherm dat de vierde en vijfde generatie toonde (het verschil tussen die twee is alleen aansturing, niet het scherm zelf) en tenslotte de laatste zesde generatie, die inmiddels met 12-bit kleurdiepte en aanzienlijk betere bewegingsdetectie werkt.
Op Blu-ray Disc gebied was Pioneer eveneens vooruitstrevend: Het was de enige fabrikant die het lef had een prijs voor hun Blu-ray Disc speler ‘Elite BDP-HD1’ te noemen. Die prijs was overigens bepaald stevig: men denkt voor de speler $1800 te kunnen vragen. Bij navraag bleek dat deze prijs een voorlopige indicatie was; de prijs bij daadwerkelijke introductie zal ‘concurrerend’ zijn.Wel was het zo dat Pioneer één van de weinige fabrikanten was die daadwerkelijk functionerende spelers op de stand had, en ook meer dan één exemplaar.De BDP-HD1 is duidelijk productierijp.
Geheel in lijn toonde men ook een drive voor computers die DVD+/-R(W) en BD-R(E) kon lezen en schrijven. Ook hier een stevige prijsindicatie: $999. Bij BD is de schrijfsnelheid maximaal tweevoudig. Bij DVD is dat achtvoudig. Dat laatste is niet de laatste stand der techniek,want er zijn voor PC’s al enige tijd 16-speed DVD-drives te koop. Opvallend was verder dat zowel de Elite huiskamerspeler BDPHD1 als de PC-drive geen CD’s kunnen spelen of beschrijven. Een medewerker kon melden dat dit over een half jaar (dat is dus bij de geplande Blu-ray introductie) wel het geval zal zijn.Kennelijk heeft men nog problemen om een laserpickup voor drie verschillende golflengten licht te bouwen. Bij de carstereo-divisie was er voor Europa geen belangwekkend nieuws, op één feitje na. De hype in de VS is, net als bij ons, carstereo met navigatie. Daar worden zeer vaak DVD-ROM’s gebruikt als opslagmedium voor kaarten en routes. Pioneer slaat met het topmodel nieuwe wegen in: voor de opslag wordt een harde schijf gebruikt. Men claimt bij nauwelijks hogere kosten een veel grotere opslagcapaciteit en vooral een snellere toegang tot de gegevens, dat op zijn beurt weer moet leiden tot een snellere berekening van de route of alternatieven hiervoor.
Tenslotte veel aandacht voor de nieuwe EX-luidsprekerlijn,die in samenwerking met Andrew Jones van TAD werd ontwikkeld. Men heeft de lat hoog gelegd; zo zijn voor de tweeter beryllium, en voor de middentooneenheid magnesium als conusmateriaal toegepast. Ook bij de kastconstructie is niet op een paar dubbeltjes gekeken. Pioneer, dat een lange traditie in de luidsprekerbouw heeft, wil hiermee opnieuw een poging doen een positie te verwerven in de hogere audioklassen. De reeks bestaat uit een vloerstaand model (S-1EX), een boekenplankmodel (S-2EX), een centerluidspreker (S-7EX) en een actieve subwoofer (S-W1EX). In deze HVT verschijnt een bespreking van de vloerstaande luidsprekers. Alle genoemde modellen worden ook in Europa geleverd, in twee houtsoorten. De Amerikanen mogen het met alleen donker teak als uitvoering doen.
Aan het einde van de show wachtte Pioneer nog een verrassing: van de 14 ‘Best Of The Show’ Awards sleepte men er drie in de wacht,waaronder één voor de Blu-ray speler BDP-HD1.
Toshiba
Het belangrijkste nieuws werd gevormd door de wapenfeiten rondom HD-DVD versus Blu-ray Disc; zie hiervoor het betreffende stukje in de vorige HVT.Toshiba was zeer actief op dit gebied en toonde onder andere van Acer laptops met ingebouwde HD-DVD drives.
Ander nieuws was er ook: SED. Deed men op de afgelopen IFA nog uiterst moeilijk en was men spaarzaam met informatie, nu was dat anders. Het publiek mocht nu kennisnemen van deze nieuwe en veelbelovende displaytechniek en de rij voor de demo was bepaald lang. Ook nu ging men de vergelijking met LCD en plasma niet uit de weg en de reacties waren unaniem positief.Toshiba heeft nu ook concrete plannen voor product: als eerste komt er een 50 inch (127 cm) display met een resolutie van 1920x1080, introductie in de tweede helft van 2006. Prijzen kon of wilde men nog niet noemen.
Mede-ontwikkelaar Canon had ook een demo. Dat was dezelfde als bij Toshiba, en ook de schermen waren Toshiba’s waarvan het merkje was overgeplakt. Noch bij Canon, noch bij Toshiba waren er plannen om de technologie te delen met andere fabrikanten.Verder bedanken we Toshiba voor de op wieltjes lopende gratis tas voor de pers; hij heeft er heel wat kilometers opzitten en veel sjouwwerk bespaard.