REVIEWHeed Audio

Terug naar af

Jan de Jeu | 03 januari 2008 | Heed Audio

Nu duidelijk is dat de klankmatige effecten van de beide voedingen elkaar nauwelijks ontlopen wordt het tijd om de twee apparaten af te koppelen en terug te gaan naar de basis. LP’s draaien op een draaitafel waarvan de motor zijn stroom rechtstreeks van het net krijgt. Dat is lang geleden en ik ben dan ook zeer benieuwd wat dit op gaat leveren. De rij zwarte schijven van 180 gram die ik gebruikt heb voor het vergelijk van de Orbit en de Syncro staan nog naast het audiomeubel en ik besluit om bij het hernieuwd afspelen de twee eerst gedraaide LP’s te gebruiken.

Heed Orbit2

Nu komt er weer zo’n standaard aanhef maar het is nu eenmaal niet anders; al bij de eerste tonen van Diana Krall’s Day In Day Out - van haar op wit vinyl geperste, door Classic Records tot 500 exemplaren gelimiteerde album ‘From This Moment On’ (Verve 0007323-01) - is weer duidelijk waarom ik destijds zonder aarzeling besloot om tot aanschaf van de voeding over te gaan. Het stereobeeld van deze in de Capitol Studios in Hollywood opgenomen sessie is zonder voeding minder groot en minder transparant. Er is minder rust, minder lucht en ook de ambiance is minder duidelijk gedefinieerd.

Heed Orbit2 Ik moet me dan ook bedwingen om niet meteen weer één van de beide klankverbeteraars aan te sluiten en zet snel de tweede LP van het rijtje op. Ook deze schijf – ‘An Evening with Eleonora’ op het Nederlandse Kharma Akash label (KAR LP10001) - maakt het verschil pijnlijk duidelijk.

Zonder voeding is het karakteristieke verschil tussen de beide damesstemmen veel minder uitgesproken.
Met inzet van een voeding klinkt Krall meer relaxt en losser terwijl de voeding bij Eleonora’s versie van Burt Bacharach’s ‘The Look of Love’ sterker benadrukt dat het eerder de techniek dan de emotie is die de aandacht trekt in haar zang.
Hetzelfde geldt ten aanzien van de beide begeleidende bands; respectievelijk ‘The Clayton/Hamilton Jazz Orchestra’ en ‘Eleonora’s Holiday’.

Dat de klank van het koper op de schijf van de Nederlandse zangeres wat softer en romantischer klinkt dan op die van haar Canadese collega komt beter tot uitdrukking wanneer er een voeding ingezet wordt.Conclusie

Gewend als ik ben om LP’s te draaien op een draaitafel waarvan de stroomtoevoer van de motor verzorgd wordt door een voeding was ik eigenlijk alweer vergeten hoe groot het verschil is dat de inzet van zo’n voeding maakt. Het spelen met – en zonder – de Orbit 2 heeft mij in die zin weer eens flink met mijn neus op de feiten gedrukt. Toevoeging van de Orbit 2 of van de – op een arbeidsfrequentie van 50 Hz ingestelde - Syncro maakt het stereobeeld niet alleen groter maar ook transparanter, terwijl het tegelijkertijd gekenmerkt wordt door meer rust en meer lucht. De timing verbetert en als geheel komt de boodschap van de muziek sterker over. Als bonus is er nog de mogelijkheid om door middel van een simpele druk op de knop van snelheid te wisselen. De Orbit 2 doet dat alles voor een bedrag van 389 euro en heeft daarmee een niet te kloppen prijs/kwaliteitverhouding. Een absolute aanrader.

Importeur:

Synfonique: tel. 0529-451616

Verkrijgbaarheid:

Behalve bij een aantal geselecteerde dealers is de Heed Orbit 2 ook verkrijgbaar bij High Fidelity Discs.

Gebruikte Hardware: 

Analoog

 • Clearaudio Champion Limited Edition draaitafel met Clearaudio Syncro voeding.
 • VPI JMW 9 toonarm met twee armbuizen met respectievelijk een Clearaudio Discovery MC element en een Jan Allaerts MC 1 Eco S MC element.

Versterking

 • Acoustech Electronics PH-1 Premium stereo phono amplifier
 • Bluenote Phono One mk III phono amplifier
 • DK Design VS-1 Reference mk III geïntegreerde versterker

Stroomvoorziening

 • Netsnoeren: AH! TriAC.
 • Netspanning: drie gescheiden audiogroepen met Siemens smeltzekeringen aangesloten op een separate aardepen, HMS contactdoos en Kemp powerstrips.

Kabels en accessoires

 • Phono interlink: Synergistic Research X series Looking Glass Phase II.
 • Analoge interlinks: Synergistic Research X series Designers Reference
 • Luidsprekerkabels: JK Acoustics Type III
 • Meubels: Creaktiv anti resonantie platform en gemodificeerde Creaktiv racks
MERK

EDITORS' CHOICE