REVIEWVelodyne

DD12+ in detail

René Smit | 07 juli 2011 | Velodyne

De Digital Drive PLUS serie subwoofers is de opvolger van de alom geroemde Digital Drive serie. Dit was de eerste microprocessor- en servo-gecontroleerde, volledig digitale subwoofer serie met Auto-EQ room eq systeem. Het gepatenteerde systeem optimaliseert de basweergave door gebruik van de speciale Room Management Software. Alle handelingen zoals hierboven beschreven worden binnen een aantal minuten door de software zelf uitgevoerd. Echter het handmatig instellen biedt, mits uitgevoerd door een expert, nog meer ruimte tot inslijpen. Zo kunnen er aanpassingen gedaan worden in de frequentie response, fase, kantelfrequentie en filtersteilheid. De 8-bands parametrische equalizer kan bijgesteld worden voor een zo gelijkmatig mogelijke basweergave.

 

De DD+ serie biedt de mogelijkheid maar liefst zes verschillende pre-sets op te slaan. Op die manier is een voorkeuze te maken voor bijvoorbeeld film- of muziekweergave. Met de meegeleverde afstandsbediening kun je tijdens het spelen wisselen van pre-set of zonodig het volume bijstellen. De gebruikte pre-set of het volume zijn af te lezen op het ingebouwde dimbare display. Om de verschillen tussen het luisteren met of zonder subwoofer te beoordelen is het handig dat de afstandsbediening voorziet in een “mute” toets. Niet alleen de software en daarmee gepaard gaande uitgebreide instelmogelijkheden zijn van hoog niveau, de hardware is van een zelfde klasse. De type aanduiding verraadt het formaat van de gebruikte woofer in inches, in dit geval dus 12”. De conus is versterkt met glasfiber/rohacell en kan een slag maken van maar liefst zes centimeter. Onvoorstelbaar wanneer je bedenkt dat de conus in stilstand zo stijf is dat met de hand bewegen nauwelijks effect sorteert. De woofer wordt servo gestuurd wat een uiterst lage vervorming geeft. De fabrikant spreekt in dit geval over minder dan een half procent. Velodyne maakt hiervoor gebruik van Klasse D versterkers met “Energy Recovery System”.

En de nieuwe modellen kunnen een 4,5 tot 6dB hogere geluidsdruk leveren dan de “oude” Digital Drive serie. Een groot gedeelte van het forse gewicht, ongeveer 38 kilogram, van de DD12+ komt voor rekening van de magneet van de woofer. In de DD12+ weegt die een slordige 17 kilogram. Alle toegepaste techniek zorgt ervoor dat de DD12+ in staat is 17Hz (-3dB) weer te geven. Aan de achterzijde is een ruime hoeveelheid aansluitingen te vinden. Natuurlijk is een subwoofer niet het meest aangewezen object om een fraai design op los te laten. Velodyne Acoustics doet een poging door de kast, met een formaat van 38x35x43 centimeter, niet in de vorm van een kubus te bouwen maar naar achter toe licht taps weg te laten lopen. Dat maakt de DD12+ wat minder massief om te zien. Naar keuze kan de subwoofer geleverd worden in hoogglans zwart, satijn kersen of walnootafwerking. Hoewel op de afwerking niets valt af te dingen, hij is perfect, vind ik persoonlijk de uitstraling te veel op de Amerikaanse leest geschoeid.


EDITORS' CHOICE