REVIEWMarantz

Marantz SR-9300/DV-8400


Bjorn Mateijsen | 12 november 2003 | Marantz

Luisteren, kijken... verbazen

Bijna trappelend van ongeduld en nieuwsgierigheid gaat dan ook de eerste DVD in de speler. Beginnend met een concertregistratie van de DVD die ik toevallig diezelfde dag heb aangeschaft: Kiss Alive. De eerste bevindingen van deze combinatie beginnen langzaam in mij op te komen, maar voordat ik echt kritisch ga luisteren zijn we inmiddels 2 weken verder. Ondertussen zijn in die tijd diverse DVD’s, maar ook DVD-A’s en Super Audio CD’s de lade ingegaan en heeft de combinatie zich als uitstekende vervanger van mijn eigen set gedragen. Wat meer kan ik wensen?

DVD-Video

Krezip coverDe eerste aantekening die ik maakte op mijn kladpapier over deze Marantz combinatie was simpelweg muzikaal. In de universele speler verdwijnt de DVD van Krezip: That’ll be Unplugged (and more..). Eigenlijk heb ik altijd al een zwak gehad voor Krezip, de combinatie van rock, punk, reggae en ska met een vleugje pop en vooral de heerlijk ongedwongen stem van de lead-zangeres Jacqueline, laat me vaak stil genietend achter. Het concert op deze DVD is een registratie van een PURE sessie. Een deels unplugged concert dat is gegeven in intieme sferen met een beperkt publiek. Duidelijk is dat de energetische muziek die Krezip normaal brengt in dit soort ambiances niet klinkt en daarom zijn diverse nummers over een andere boeg gegooid, waarbij ze een bijna jazzy-achtig karakter hebben gekregen.

Terug naar deze DVD. Na het selecteren van de DTS-soundtrack laat ik me eerst verrassen door een aantal nummers. Dan, na de eerste zin: Don’t you feel affraid.., valt direct op dat de Marantz combinatie een prachtig gevoel voor ritme heeft, de fijnzinnige details het podium prachtig opbouwen en ik mee wordt genomen in de intieme ambiance. De helderheid en lichte warmte van de Marantz kleurt de stem van Jacqueline op een zachte wijze, maar laat instrumenten volledig in hun muzikale waarde. Het videodeel van deze DVD is, hoewel voor TV is bedoeld, van hoge kwaliteit. De DV8400 laat duidelijk in vergelijking met mijn dvd-speler meer detail zien in de donkere delen van het podium en het publiek. Opvallend is hoe mooi schoon het beeld is, waarbij beeldruis, wat licht in deze opname aanwezig is, bijna in zijn geheel naar de achtergrond verdwijnt. Geprikkeld door de muzikaliteit in deze set, besluit ik nog een aantal concert registratie erbij te pakken en iedere keer verrast de muziek mij weer met nieuwe details en strakke plaatsing van de instrumenten en stemmen.

Eerder is gebleken dat de Marantz set gevoel heeft voor drama. Om dit te testen gaat het levensverhaal van Frida Kahlo de dvd-speler in. Frida, gespeelt door Salma Hayek, is het waargebeurde verhaal over een Mexicaanse schilderes, die na een tragisch busongeluk voor lange tijd niet kan lopen. Vele operaties zullen volgen en uiteindelijk door doorzettingsvermogen en passie voor de schilderkunst trekt zij zich uit het slop en ondanks de pijn begeleid dit haar tot wereldwijd succes. Frida is een stylistische film, waarin dynamisch kleurgebruik gecombineerd met het tragische verhaal en prachtige Mexicaanse muziek, iedere frame tot een levend schilderij maakt. De Marantz home-cinema set weet de kijker nog meer in dit epos te trekken. Alle subtiele details in de film wordt de kijker gepresenteerd. Wederom vinden de warme, maar heldere klanken van een akoestische gitaar en koperblazers hun weg door een precieze plaatsing, waarbij de muziek soms zo meeslepend is, dat je het beeld en de tragiek van de film bijna zou vergeten. Rodrigo Pieto, die eerder ook de cinematografie voor de film 8 Mile met Eminem voor zijn rekening nam, tekende ook voor Frida. De DV8400 benadrukt de kleurdynamiek op intrigerende wijze, waardoor contrast, maar ook diepte werkelijk toenemen. Film grain, die licht in de heldere delen aanwezig is wordt meer naar de achtergrond gedrukt, maar lichte edge enhancement die aanwezig is, wordt wel feilloos herkenbaar.

X MEN 2 coverHet wordt tijd voor een bombastische actiefilm, waarbij de surroundcapaciteiten van de Marantz SR9300 volledig aan de tand zullen worden gevoeld. Voorafgaande aan de release heb ik X-Men 2 – X2 X-Men United mogen beoordelen. De in 1960 gecreëerde striphelden worden met hun rijke geschiedenis door Bryan Singer op magistrale wijze in het verhaal gezet. De eeuwige tegenstelling van mens versus mutant zorgt wederom voor een spectaculair verhaal. Over de film zal ik niet teveel uitwijden, belangrijker is de prestatie van de gerecenseerde home-cinema set. Wederom valt hier de beeldprestatie op, een rijk dynamisch beeld, soepele pans, met veel diepte door het hoog contrasterend beeld. De foutjes in de transfer, waaronder film grain en edge enhancement, vallen genadeloos op. Kijken we naar de soundtrack, vallen de vele details op in de rustige passages van de film. Echter wanneer de actie-scènes veel aandacht vragen, mis ik de aggresiviteit, alertheid en spanning, hoewel de details in het laag van de SR9300 een correcte timing heeft . Het karakter van de Marantz legt meer de nadruk op de muzikaliteit en details in soundtracks.

Ik kom nog even terug op de THX Ultra 2 certificering. Meerdere malen tijdens deze recensie is geschakeld tussen de originele soundtrack en de THX nabewerking, zowel in “cinema mode” als in de “music mode”. De nabewerkingen zijn duidelijk herkenbaar, maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het een kwestie van smaak is of deze daadwerkelijk een aangenamere prestatie oplevert.

Super Audio CD en DVD-Audio

Ik kan van multikanaals live-muziek werkelijk genieten. De ambiance van de zaal, de sfeer in het publiek proeven en natuurlijk het intens enthousiasme van de band of uitvoerend artiest. Vele Super Audio CD’s zijn in een korte periode in de DV8400 verdwenen, waarbij ik 2 specifieke live-concerten heb uitgepikt om te bespreken. Maar voordat ik aanvang, even een korte introductie over de aansluiting van de Marantz set. Voor de zes kanaals analoge uitgang heb ik gekozen voor bekabeling van Eichmann en wel de Eichmann Express Six. Deze kabel combineert heel goed met het heldere, licht warme, maar muzikale karakter van de Marantz combinatie en haalt de balans van deze set naar een licht hoger niveau zonder teniet te doen aan de details.

Een emotionele reünie noemde The Boss het in een interview, nl. de reünie van Bruce Springsteen & the E Street Band in Madison Square Garden in New York. Een energiek en buitengewoon daverend concert, dat zowel in stereo als multikanaals op deze Super Audio CD staat. Er wordt gekozen voor de meerkanaals versie. Mijn ogen gaan dicht en ik sta praktisch in het gigantische Madison Square Garden. De openheid en energie op deze Super Audio CD vallen op in nummers als Born to Run en The River, waarbij in de rustige nummers juist de subtiele details, plaatsing van de instrumenten en de verfijnde diepte van het beeld wat neergezet wordt, nadrukkelijk naar voren komt. Wanneer we dan terugschakelen naar de stereo variant op deze Super Audio CD, valt de ruimtelijkheid voor het eerst licht tegen, het beeld waar we net van genoten clustert en de openheid wordt bepakter. Toch blijven de details, maar ook de plaatsing zeker in zijn recht.

Lauryn Hill viel mij eigenlijk pas echt op tijdens het concert met Santana op de Supernatural DVD. Wat ze daarvoor deed met The Fugees was eigenlijk niet aan mij besteed, maar nieuwsgierigheid naar haar solo-carrière deed mij grijpen naar het unplugged concert. Zoals ze zelf aangeeft, is er veel veranderd in haar leven, zeker na de Fugees. Het proces van beroemd worden en een paar tegenslagen hebben haar tot schrijven gezet. De muziek op deze Super Audio CD is van de MTV Unplugged opname, die gemaakt is in 2002. De muziek van Lauryn, die zichzelf begeleid op akoestisch gitaar, beschrijft haar emoties, de waarheid diep uit het hart. Een prachtige compilatie van moeilijke ervaringen die tot climax komen in “I Gotta Find Peace of Mind”. De tranen rollen over haar wangen en het snikken en zoeken naar adem versterkt het ritme van de hartslag..... en dan kom je woorden tekort..... Deze Marantz set laat de emoties in zijn waarde en brengt alles over. De ruwe stem van Lauryn, de balans van de akoestische gitaar en de stilte in het publiek verbeteren de performance nog eens extra.

Queen coverBrian May is al bijna vanaf het begin supporter van meerkanaals muziek en het DVD-A formaat geweest. Brian verzorgt mede hierom zelf de remastering van de verschillende Queen-compilaties. “A Night at the Opera” is zo’n schitterende DVD-A, waarbij de essentie van de muziek van Queen ten volle wordt gepresenteerd. Na het selecteren van de DTS 96/24 soundtrack en het nummer Love of my Life, wordt het rijke, diepe geluidsbeeld dat ik voorgeschoteld krijg, gevuld met kleine details en zorgvuldige plaatsing. Ik voel mezelf licht in herhaling vallen, maar de Marantz set laat met de verschillende DVD-A’s die ik ter beschikking gevoel voor ritme, plaatsing en detail horen. Bij Super Audio CD was dit deels duidelijk, DVD-A doet hier nog een schepje in mijn ogen bovenop. Toch is de decodering daar ook aan te koppelen, want de DTS 96/24 soundtrack heeft bij Queen een duidelijk betere plaatsing en laat meer details horen. 

MERK

EDITORS' CHOICE