ARTIKEL

Tannoy - Lindemann - Focal - Classé - B&W - Rotel

René van Es | 12 mei 2005

Naast een uiterst charmante PR dame die met haar Schotse tongval onze harten stal, wist Tannoy ook te boeien met luidsprekers uit de Prestige serie. De vormgeving die eerder thuishoort in een Engels country house dan in een moderne woning verhult niet de uitstekende klank van de dual concentric unit, aangevuld met een super tweeter. Veel moderner, veel kleiner en meer voor home cinema is de Arena reeks. Kapitein Nemo luidsprekers leverbaar met of zonder zuiltje, die zo uit de boeken van Jules Verne lijken te komen. Cyrus apparatuur leverde met de Arena het overtuigende bewijs dat een hoogwaardige satelliet met actieve woofer in staat is tot hoogwaardige weergave van film geluid. Wij prefereerden de Prestige serie als het gaat om muziek.

High End 2005 (c) Xingo

Lindemann toonde vol trots het vrijwel definitieve prototype van een volledig gebalanceerde voortrap die te combineren is met de eigen 820 SA-CD speler en de eigen luidsprekers en eindversterker. Lindemann is niet goedkoop maar bewijst wederom met de demo een zeer muzikaal geheel in eigen huis te scheppen. De Lindemann SA-CD speler siert binnenkort onze woning voor een recensie zo is ons toegezegd.

High End 2005 (c) Xingo

Een etage lager verbaast Focal-JMlab met geheel vernieuwde Electra 1027 Be en 1007 Be vloerstaander en monitor. De “oude” Electra reeks verandert in Profile en ziet er totaal anders uit. Afgeschuinde fronten met wel de bekende “W’ woofers en middentoners.

High End 2005 (c) Xingo

In de nieuwe Electra past men beryllium tweeters toe, in de Profile serie titaniumoxide. Doorlopend demonstreerde men met de Grand Utopia Be, waarmee  München één van de weinige gelegenheden biedt om deze kolos te horen. Maar zelfs in een forse ruimte, die men tot beschikking had, komt de Grand Utopia nog niet tot leven. Een kasteel is meer op de plaats.

High End 2005 (c) Xingo

De Duitse Focal importeur is zelf fabrikant van Monitor Black & White kabel, in Nederland gevoerd door Wagner & Wagner. Nieuw is een actieve luidspreker kabel die via een elektronische schakeling de inductie van de kabel compenseert. Omdat de inductie regelbaar is kan men zelf de klank aanpassen van de kabel aan de weergevers. Een kostbaar concept, 3300 euro voor 2 x 3 meter inclusief elektronica, echter in high end prijslijsten niet schokkend ten opzichte van wat andere merken brengen. Tevens toonde Monitor een actieve interlink. Tussen de bron en de ontvanger plaatst men een schakeling met een zeer hoge ingang impedantie met buizen (zoals de X-10D van Musical Fidelity) en een zeer lage uitgang impedantie die bereikt wordt met een halfgeleider schakeling (niet zoals….). Uiteraard aan in en uitgang voorzien van eigen Black & White kabels. De demo met de actieve kabel verbaasde vriend en vijand. Met de kabel tussen de luidsprekers geplaatst en door het in en uitschakelen van de elektronica wist men een in mijn oren zeer irritant stuk muziek om te zetten in muziek die mijn smaak niet is, zonder het irritante trekje. Actief is de kabel duidelijk veel opener en veel dynamischer, meer fase correct en sneller.

High End 2005 (c) Xingo

Classé nam de show in München te baat om hun jongste DVD telg te introduceren. De CDP 300 heeft als unieke eigenschap dat men een plasma of LCD kan gaan aansturen met een resolutie van 1080 progressive. De speler laat zich bedienen via een touch screen op het apparaat en heeft een uiterlijk en eenvoud dat alle mannen en met name dames zal aanspreken. Helder, overzichtelijk en kasten met afgeronde hoeken. Wie een Classé “toren” ziet is beslist onder de indruk. Goedkoop is de CDP 300 niet met een prijskaart van 7500 euro. Het is bovendien geen allesspeler want SA-CD wordt niet geslikt. Volgens de ontwerper is daar met opzet voor gekozen om CD geluid en DVD weergave volledig te optimaliseren. De beeldkwaliteit was indrukwekkend op de resolutie van 1080 Progressive. Later zal de serie groeien en zullen zowel een dedicated transport, als een machine die kan werken als upscaler voor andere bronnen, het licht zien. Classé claimt dat de beeldkwaliteit zo hoog is dat Blue Ray spelers van de eerste en tweede generatie verslagen worden of hoogstens gelijk zijn, waarbij de Classé bovendien superieur is en blijft met het geluid.

High End 2005 (c) Xingo

B&W Loudspeakers, de groep waartoe Classé behoort en die de kapitaalinjectie gaf voor het ontwikkelen van de nieuwe modellen, had zelf ook nieuws. Natuurlijk de 800 Diamond serie maar ook in-wall types die in niets lijken op de mini in-wall’s van veel andere fabrikanten. Een verborgen voorproefje zagen wij van XT-series, een echte B&W in een slanke aluminium zuil met de tweeter half er bovenop. Zelden zag ik een meer aansprekende zuil.

High End 2005 (c) Xingo

Rotel kondigde twee instapmodellen in, een DVD speler en een surround receiver. Het waren nog lege dozen. Maar ze gaan heten de RDV03 en RSX03. De RDV03 zal ongeveer 400 euro gaan kosten. Rotel heeft ook custom install apparatuur dat niet alleen daarvoor geschikt is maar ook diegenen zal aanspreken die houden van een puristisch uiterlijk gepaard aan functionaliteit.

High End 2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE