REVIEWPioneer

Pioneer DCS-515

John Koning | 27 augustus 2003 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

In de praktijk

Een CD/DVD afspelen met gebruik van de OSD (On Screen Display) mogelijkheden van de set werkt in de praktijk prettig. Alle standaardfuncties als snel zoeken, vertraagd weergeven en voor- of achteruit spoelen worden ondersteund. Ook DVD functies zoals ondertiteling, inzoomen, camerahoek etc. zijn aanwezig. Verder is het ook mogelijk om JPEG bestanden te bekijken. De tuner bezit alle standaard functies zoals RDS en voorkeuze zenders. Met behulp van de zoekfunctie kunt u op allerlei verschillende soorten zenders en muziek zoeken. Met de timer functie is het mogelijk om het systeem op een bepaald tijdstip in of uit te schakelen of als wekker te gebruiken. Kortom, deze set heeft alle moderne en benodigde snufjes aan boord om een volwaardige Home theater rol in de huiskamer in te nemen. Genoeg over de techniek: we gaan kijken en luisteren!

Matrix ReloadedEerst een muziek DVD luisteren, Eric Clapton’s laatste CD(2) - DVD ‘One More Car One More Ride’ kent een aantal prachtige rustige nummers zoals ‘Reptile’ en ‘Tears in Heaven’. Nummers die een mooi breed geluidsbeeld geven, deze DVD is DTS dus ook goed om te zien dat de set hier goed presteert.

Om te weten hoe deze set omgaat met filmgeweld, heb ik gekozen voor Lord of The Rings en The Matrix. De beeldweergave is goed, het geluidsbeeld compleet. De LFE effecten worden goed weergegeven en ondersteunen het geluidsbeeld zoals het boekje voorschrijft.

Zowel muzikaal als met films heeft deze set voldoende potentie om een huiskamer afdoende te vullen. In z’n totaliteit kan gezegd worden dat deze set een goed geluidsbeeld geeft. Zowel Dolby Digital als DTS DVD’s worden afgespeeld met een goede beeldkwaliteit. Het laag van de subwoofer zou wat mij betreft best wat strakker mogen zijn, anders gezegd de set verdient naar mijn mening een betere subwoofer.

Lord Of The Rings - The Two TowersJe kunt stellen dat de kleine luidspeakers hun beperkingen hebben maar wel erg praktisch zijn. Maar er zijn grenzen aan het haalbare. De surround unit is door de draadloze aansluiting makkelijk te plaatsen, maar wel fors van afmeting. Helaas heb je hiermee wat minder spreiding dan met twee afzonderlijke surround speakers. Verder dient de surround unit niet te hoog geplaatst te worden om het totale geluidsbeeld goed aan te vullen. Leuke een aangename bijkomstigheid is dat de surround unit een stereo mode kent en daarom als extra stereo weergever gebruikt kan worden bij het luisteren naar cd of radio. Zet hem in de (open) keuken en u spaart een draagbare radio uit.

Plussen en minnen

De pluspunten van deze set zijn;

1. Eenvoudig aan te sluiten,
2. Goede beeldkwaliteit,
3. Eenvoudige bediening,
4. MP3, WMA en JPEG ondersteuning,
5. Pro Logic, Dolby Pro Logic II, Dolby Digital en DTS Decoder,
6. De optie de surround unit als stereo speaker in te zetten
7. De surround unit is draadloos bruikbaar

 Minpunten van deze set zijn;

1. Surround unit geeft een beperkt geluidsbeeld achter,
2. De set verdient een subwoofer met een strakker laag,
3. Handleiding in alle talen meegeleverd,
4. Afmeting van de surround unit ten opzichte van de andere speakers.

Pioneer DCS-515Samenvattend een universeel toepasbare set die zijn weg naar menig huiskamer, tienerkamer etc. zal vinden. Een set die een goede prijs prestatie verhouding heeft en alle nieuwe zaken zoals MP3 en JPEG ondersteuning biedt die met name de jonge gebruikers zal aanspreken. De set is niet gericht op de audiofiel.  Die kan bij Pioneer apparatuur (losse componenten) vinden op een hoger niveau tegen hogere prijzen. Maar wie gewoon iets zoekt dat compact, kompleet en duurzaam is, voor film en af en toe een cd, kan met de DCS-515 uit de voeten.

Prijs: €799,- 

Gebruikte apparatuur

Digital Home Cinema System DCS-515
Sony kleuren tv (4:3)
Oelbach scartkabel
Alle benodigdheden en kabels worden standaard meegeleverd


EDITORS' CHOICE