REVIEWArgon

Argon On the radio


René van Es | 22 november 2007 | Fotografie René van Es | Argon

Om met een complete Argon set te spelen is niet veel nodig. Ervan uitgaande dat de opstelling met deze aantrekkelijke prijs niet terecht zal komen bij netfilter en kabelfreaks maak ik gebruik van Linn interconnects die in de la liggen. Standaard netsnoeren zonder netfilter en een speaker kabel van Chord. De meegeleverde snoertjes zijn aardig om “even te kijken of het werkt” maar kunt u daarna terug doen in de doos. Enige aandacht voor de aansluitingen is met elke set op zijn plaats. Wat luidsprekers betreft speel ik eerst met een set Ruark Sabre III monitors, maar ik realiseer mij dat de prijs daarvan te ver van Argon componenten ligt, zodat ik al snel overstap naar Dali Ikon 2 in de Hobo Special Edition. Geplaatst op Target stand. De DAB antenne is een stuk draad met een F-connector, te vinden in de doos. De FM antenne is een Magnum Dynalab ST-2 waarmee ik vrij ben van alle storing veroorzaakt op het kabelsignaal waar ik tot voor kort toe veroordeeld leek. Het enige dat verder nodig is, is de afstandbediening, een stapeltje cd’s en een paar leuke radio-uitzendingen.

Argon 3245

Radio is dag en nacht voorhanden. Het instellen van zenders is een fluitje van een cent en dan kan ik switchen tussen DAB en FM signaal vanuit de luie stoel. Ik moet eerlijk bekennen dat de Argon de eerste tuner in een rij is die werkt met FM op een eigen antenne. Tot nu toe bleek DAB ontvangst met een bitrate van 128 kB altijd superieur aan FM. Dat de FM ontvangst nu opvallend beter is dan DAB kan liggen aan het signaal uit de ether, het kan ook zo zijn dat FM in de DAB3245 beter in staat is het meest natuurlijk weer te geven. DAB is dit keer de verliezer. FM klinkt ruim en tot buiten de luidsprekers. Heel natuurlijk en zelfs met diepte in de weergave. DAB klinkt meer met een neusklank, is vlakker en minder losjes. Stemmen van omroepers op FM zijn veruit te prefereren boven DAB. Ik ben echter bang dat met een kabelsignaal aangesloten de mening om zou kunnen keren. In beide gevallen is de tuner een prettig te bedienen apparaat, dat zeker meerwaarde heeft in de opstelling voor alle momenten dat muziek welkom is maar cd’s wisselen te veel werk. Geniet voluit van Radio 2 of Radio 4, of elke andere zender die u binnen kunt halen. Ruis, brom en piepvrij. De tuner voldoet uitstekend.

En druk op de toets cd op de afstandbediening is voldoende om de tuner uit te schakelen en de cd speler te starten. Rachelle Ferrell zingt live in Montreux. Het vergt enige aanpassing om van luxe en kostbare cd spelers terug te schakelen naar de CDP3245 van Argon. De cd weergave blijft zelfs na enige weken inspelen aan de harde kant. Waar de tuner daarnet nog diepte weer gaf met radio uitzendingen is de cd speler daar minder goed toe in staat. De weergave is levendig in dynamische zin, sterk in ritme, minder goed in het neerzetten van een mens of een instrument. Dat viel me ook op toen ik de cd speler tijdelijk inzette in een veel te kostbare opstelling, omdat hij “toevallig bij de hand was”. Een tikje meer romantiek mag best vanuit de speler komen. Een wat donkerder klinkende luidspreker helpt uiteraard ook. De prijs in aanmerking nemende heeft de speler recht van spreken met Rachelle. Een willekeurige multispeler of dvd speler kan nog steeds niet op tegen de Argon CDP3245. Ik wil u alleen waarschuwen voor een punt van aandacht.

Argon 3245

Dat het ritme goed zit en ik steeds mee wip in de stoel ontstijgt aan de andere kant de prijsklasse. Verstaanbaarheid is erg goed, van het oplossende vermogen van de speler van het orkest achter Ferrell kan voor deze hoeveelheid euro’s niet de wereld verwacht worden en krijgt u daarom ook niet. Nu is Ferrell niet de lekkerste cd in de kast om ergens op te spelen, dus zoek ik iets wat makkelijker in het gehoor ligt en kom terecht bij Katie Melua. Dat is op een slissende “S” na aanstekelijk te noemen. Lekker vrolijk, helder en wederom erg sterk in ritme. Het riekt haast naar de rhythm & pace van Naim. Katie staat goed op hoogte en wordt niet naar de grond gedrukt. De basweergave is aan de lichte kant. Geen enkele noodzaak om de luidsprekerpoorten dicht te maken met de AMP3245 in actie. Wie meer laag zoekt kan uiteraard de loudness aanzetten of de bas opregelen. Net zoals het hoog wat naar beneden kan, naar smaak instelbaar. Het purisme van een recensent hoeft u echt niet te volgen. Muziek is genieten en dat doet iedereen op zijn eigen manier. Wat overblijft na de bovenstaande opmerkingen is een dame die heerlijk haar teksten kweelt. Op een manier die zonder Chinese hulp eenvoudig weg niet meer mogelijk lijkt op deze aardkloot.

High end is niet te verwachten voor de bedragen die Argon rekent, wat u krijgt is een heel behoorlijke weergave die menige luisteraar die shopt in deze klasse zal verbazen. Voor de prijs van een minisetje levert Argon losse componenten die met een paar behoorlijke luidsprekers en wat aandacht boven verwachting presteren. De set voor de beginner, de niet teveel eisende muziekluisteraar. Of de student/scholier die hard moet sappelen voor een beetje extra boven de studiebeurs en de bijdrage van pa of ma. Of u kunt Katie net als ik in de logeerkamer laten spelen, in de slaapkamer, tot aan de caravan. Plezier is verzekerd. Eerlijk gezegd, hoe langer ik draai hoe meer lol ik in de set heb. Misschien ben ik op bepaalde punten te kritisch geweest. Alleen al mijn cd speler in de huiskamer kost drie en een half maal het bedrag van deze hele Argon set samen. Aan de andere kant, kritiek punten horen bij elke prijsklasse en mag je noemen. Want met een Argon CDP3245 die iets “liever” is zou het plezier nog een stapje verder gaan.

Argon 3245

Weg met Melua, op naar iets klassieks uit de collectie. Piano werken van Chopin, Mozart, Schubert en anderen. Zoals vaak is de weergave van klassieke muziek in mijn oren meer vergevend dan pop of jazz. Iets dat vast te maken heeft met opname techniek. Van klassiek wordt minder snel verwacht dat het lekker klinkt op een gettoblaster of uit een gepimpte auto. Daarom is de opname meer in balans met de werkelijkheid. Blijvend is de ritmiek van de set. Zelfs met alleen een piano beweeg ik mee op de maat. Ik blijf dat verbazend vinden voor deze prijs en garandeer u dat het een aspect is in de weergave dat de set extra aantrekkelijk blijft houden. De piano weergave is goed genoeg om de intonatie van de vertolker te volgen. Dat een Steinway helemaal recht wordt aangedaan geloof ik niet. Zoiets vergt een zwaardere investering in elektronica en luidsprekers. Waar opnieuw de cd speler het meeste debet aan is, op Radio 4 via de FM band liet de versterker horen een beetje meer in zijn mars te hebben ten opzichte van hetgeen ik nu beluister. Niettemin zit ik lekker. Droom wat voor mij uit en verlang naar de volgende tracks met Bach en Beethoven. Als jongeman (te lang geleden) kon ik alleen maar dromen van deze kwaliteit en moest het doen met toen inferieure Japanse versterkers en krakende kristal elementen in een platenspeler. Pas met de komst van de roemruchte Pioneer A400 leken de Japanners te snappen dat muziek uit luidsprekers behoort te vloeien en niet moet worden geperst. China heeft dat sneller door. In dit verband zie ik de Argon AMP3245 niet zo legendarisch worden als de NAD 3020 destijds, maar hij heeft zeker de aspiraties. Goed geluid is opnieuw betaalbaar en vooral bereikbaar voor vrijwel iedereen.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »