REVIEWNaim Audio

Magnum Dynalab MD 205 Signal Sleuth en ST-2 antenne

Kilian Bakker | 28 juni 2007 | Naim Audio

De MD 205 Signal Sleuth (Sleuth betekent speurneus) is bedoeld om het inkomend signaal te versterken én om de tuner te helpen bij het afstemmen op bepaalde stations, zodat er een schoner en krachtiger signaal kan worden geleverd. De ST-2 antenne is een omnidirectioneel type wat zowel locale als verre zenders kan oppikken. De MD 205 wordt goed verpakt geleverd, compleet met een mooie handleiding en een 75 Ohms coax kabel met vergulde pluggen. Op het zwart geanodiseerde, geborsteld aluminium frontpaneel zitten twee `toggle` schakelaars voor de aan/uit en Bypass/Amplify functies. Daarnaast twee heel felle blauwe

Naim NAT 05 FM tuner en Magnum Dynalab MD 205 Signal Sleuth / ST 2 antenne

LED`s (moet dat nou altijd?) voor de indicatie van aan- en versterkingstatus en twee draaiknoppen voor de functies `Tune` en `RF Gain`. Aan de achterzijde bevinden zich een aan/uit schakelaar, een vast lichtnetsnoer en twee F-connector chassisdelen voor de verbinding met een antenne en de tuner. Magnum Dynalab omschrijft het circuit als "3 varactor-tuned RF stages".

Naim NAT 05 FM tuner en Magnum Dynalab MD 205 Signal Sleuth / ST 2 antenneVaractor`s zijn halfgeleiders die zich gedragen als condensatoren en die zich met een stuurspanning van waarde laten veranderen. Het gaat hier dus om een circuit met halfgeleider-afstemcondensatoren. De fabrikant geeft de volgende technische gegevens; Gain (versterkingsfactor): -30 tot + 30 dB, afstembereik: 88 tot 110 megaHertz, bandbreedte: 400 kiloHertz (!). De MD 205 meet 4,5 bij 43,2 bij 15,2 centimeter (HXBXD) en weegt 2,65 kilo.

De ST-2 is een lange `whip` (spriet) antenne met een uit "PH17-7" RVS vervaardigde spriet en een vergulde koppeling aan het (ook weer uit RVS vervaardigde) spoelhuis met daarin een hoogwaardige spoel en onderaan een F-connector en een bevestigingsbeugel. De ST-2 wordt geleverd met een lange en stevige 75 Ohms coax kabel met F-connectoren en een instructievel.

De verpakking bestaat uit een lange kartonnen koker met metalen doppen. Alhoewel die verpakking zeker voor afdoende transportbeveiliging had gezorgd, kon de recensie-ST-2 in eerste instantie met geen mogelijkheid uit de koker worden getrokken zodat de koker uiteindelijk (met de nodige zorg) moest worden doorgesneden met een Stanleymes. Recenseren van HiFi avontuurlijk? Absoluut!

De ST-2 is -voor een antenne- eigenlijk best een mooi voorwerp en werd na zijn opstelling in een hoek van de kamer zeker niet als visueel storend ervaren. Dimex had naast de ST-2 nog een eenvoudige DAB-antenne (die slechts 19,90 kost) meegestuurd, omdat die antenne eerder met FM-tuners voor goede resultaten had gezorgd en het mogelijk interessant zou zijn om te kijken (horen) hoe de Naim met deze mini-antenne zou presteren (de DAB-antenne in kwestie is ook van het omni-directionele type, met een korte spoel in de spriet en een vaste coax kabel).

De Naim NAT 05 heeft (net als de meeste tuners) een enkele 75 Ohms ingang. Voor gebruikers van zowel kabel- als antenneontvangst levert Dimex een "Magnum Dynalab Approved" schakelkastje (wat 65 euro kost) waarmee die twee signaalbronnen continue aangesloten kunnen blijven. Overigens levert High Fidelity Discs de Kemp Elektroniks Cable Antenna Isolator die voor een galvanische isolatie van de aarde van de Centrale Antenne Installatie (CAI) zorgt zodat het systeem vrij blijft van aardlussen en eventueel resulterende brom.

MERK

EDITORS' CHOICE