REVIEWChapter

Ontwaken uit de slaapstand

Jan de Jeu | 21 augustus 2010 | Fotografie Jan de Jeu | Chapter

Met de klank van die eerste sessie nog in mijn hoofd besluit ik de volgende dag om voorlopig de solide gebouwde, geheel uit aluminium opgetrokken, 24 kilo zware Sonnet-S uitsluitend te gebruiken als CD speler/voorversterker bij het aansturen van de eindversterker. Hij accepteert ook CD-R en CD-RW maar ik gebruik slechts (SA)CD’s. Na de opstellingsdemo van Ewald zijn beide apparaten aan de stroom blijven hangen en ze bevinden zich in de standby modus. Dit is te zien aan het rood oplichtende ledje in de beide perspex displays. Het voordeel van deze stand is dat de gevoelige DAC en klok secties op deze manier onder stroom blijven staan waardoor na inschakeling de set snel weer op klank is. Wanneer ik mijn vinger twee seconden lang tegen de standby sensorknop van de CD speler houd wordt het display verlicht.

Ook de ring die zich aan de buitenrand van de beide grote knoppen op het front bevindt licht nu blauw op. De intensiteit is in te stellen en zelfs volledig uit te schakelen waarbij de acryl knop dan doorzichtig is. Beide knoppen hebben een functie bij het kiezen van, en het navigeren door, de menu opties. Daar kom ik later op terug. In de CD modus kan met de linker knop de functies play, pause, stop en track selectie geactiveerd worden terwijl met de rechter knop het volume ingesteld wordt. Als optie is er een Nevo afstandsbediening leverbaar. Met een combinatie van touchscreen en knoppen zijn de belangrijkste functies te bedienen.

Om de eindversterker tot leven te brengen dient één van de sensorknoppen in het display aangeraakt te worden. Afwijkend van de wijze waarop de Sonnet-S actief wordt kan de Couplet 250S niet met behulp van de standby knop geactiveerd worden. Een beetje verwarrend dus. Ook hier wordt nu het display verlicht en daarnaast lichten de twee grote ringen op. Nu valt nog duidelijker op dat beide apparaten even groot zijn – 390 x 108 x 300 mm (BxHxD) - , hetzelfde uiterlijk hebben en daarmee visueel een duidelijk bij elkaar horende combinatie vormen.

De ringen zijn hier geen echte draaiknoppen maar kunnen wel gebruikt worden voor het inverteren van de fase en het instellen van de licht intensiteit van de ringen. Eenmaal wakker levert deze 25 kilo zware eindversterker 225 Watt per kanaal bij 8 Ohm en 450 Watt per kanaal bij 4 Ohm.

CD laden

Het betreft hier twee volledig ingespeelde apparaten – uitgevoerd in zwart - die ondertussen alweer meer dan 24 uur onder stroom staan en ze zullen dan ook snel op klank zijn tijdens de eerste echte luistersessie. Die begint met het oplichten van het losse deksel waaronder zich het loopwerk van de Sonnet-S bevindt. Net als de rest van de kast is het uitgevoerd in dik massief aluminium en op de bovenkant prijkt een groot in reliëf uitgevoerd Chapter logo. Over bouwkwaliteit gesproken. Zoals je in deze prijsklasse mag verwachten kwalitatief uitstekend afgewerkt. Aluminium is een licht metaal maar het eerste dat me opvalt, is het toch redelijk substantiële gewicht.

Wanneer ik hem omdraai zie ik een rubberen o-ring aan de onderkant waarmee hij op de ondergrond rust. Draai deze deksel overigens niet om want wanneer het logo op z’n kop ligt doet hij het niet en blijft op het display de melding ‘door open’ zichtbaar. Op het loopwerk zit nu nog een lichte zwarte puck, eveneens met logo, die ik even naast de speler leg. Dan loop ik tegen een nadeel van een grote losse deksel aan. Voordat ik een CD kan pakken moet ik eerst op mijn rack een plek zoeken om de deksel neer te leggen want ik heb mijn beide handen nodig om de CD uit zijn doosje te halen. In dat opzicht is het werken met het schuifdeksel van mijn CEC bovenlader een stuk handiger. Gelukkig ontwikkel ik, naarmate de testperiode vordert, een bepaalde volgorde van handelen waardoor dat nadeel uiteindelijk niet langer meer als zodanig ervaren wordt.


EDITORS' CHOICE