REVIEWMarantz

Marantz DV12 S1


Dr. Longbeard & Marja | 03 april 2003 | Marantz

Marantz DV12 S1Nogmaals, de speler is voornamelijk op audio kwaliteiten beoordeeld en dan in stereo.

De eerste echte luistersessie. Alles is in gereedheid en goed opgewarmd. Dan de eerste DVD-A in de speler. De video toets is ingedrukt dus geen beeld, enkel geluid. Een groot nadeel van DVD-A is de noodzaak van een beeldscherm om via een vaak ingewikkeld menu de juiste zone op de DVD-A schijf te vinden met daarin het gewenste signaal. Wij willen de twee-kanaals downmix van de 6-kanaals opname. En wonderwel kan deze Marantz het af zonder beeldscherm. Met de video knop ingedrukt ‘weet’ de speler dat er enkel audio is gewenst.

Er gaat een fors aantal DVD-A schijven door de speler. Onder meer Herb Ellis/Joe Pass live op het Concord jazz festival en Herb Ellis met Freddie Green op Rhythm Willie. Een ontdekking is Mofro, een band uit Florida die op Blackwater de roots van Florida bezingt. Maar het summum is wel de 81 minuten durende sampler (?) van Musikproduktion Dabringhaus und Grimm. De 15 afwisselende stukken van Mozart, Brahms, Schumann of Respighi komen prachtig de luisterruimte in. Multikanaals weergave wordt hier niet gemist.

Het heeft niets met de speler te maken, maar alles met het DVD-A formaat. Het begint al met de doosjes. Die zijn groter dan van CDs en SACDs. En dat is nog niet alles. Van alle aanwezige DVD-As is er slechts 1 niet kapot. Het lijkt of de gebruikte polycarbonaat brosser is dan de CD doosjes. En dat de fabrikanten er nog niet helemaal uit zijn blijkt wel uit het feit dat Dabringhaus und Grimm een gewoon CD doosje gebruiken en dus ditto formaat voor het boekje. Het is dat sommige platenmaatschappijen voor DVD-A hebben gekozen als formaat maar de muziekliefhebber komt erdoor in de problemen. Meerkanaals heeft zeker zijn charme, maar de hogere resolutie biedt ook in ‘ouderwets’ heel veel perspectief – letterlijk. Een speler als de DV-12S1 bewijst dat helemaal. Neil Young’s Harvest of Frank Zappa’s Halloween gaan anders aan de neus voorbij.

Twee kanaals DVD-A klinkt met deze speler bijzonder goed. Dit is mede het gevolg van de interne opbouw. Voor de beide front kanalen gebruikt Marantz HDAM opamps in combinatie met de 24bit/192KHz DACs. De overige kanalen moeten het zonder de HDAM opamps doen en ook nog met DACs van 24bit/96KHz. Dit waarschijnlijk omdat de overige kanalen meer voor ‘ambiance’ zijn.

Naast DVD-A is de DV-12S1 ook in staat een scala aan andere formaten tot leven te wekken. Gewone CDs, CD-R, DC-RW, DVD-R, DVD-RW en Video CD2. Het enige dat mist is SACD…

Marantz DV12 S1De speler gevoed met gewone red book CDs laat horen dat er een topspeler in de set zit. De ingebouwde dacs zijn van hoge kwaliteit maar niet van de hoogste kwaliteit. Dat blijkt wanneer de digitale uitgang wordt gebruikt en de externe AN DAC mag meespelen. De geluidsafbeelding krijgt meer diepte en de achtergrond is zwarter; het geluid komt meer uit het niets en is dynamischer.

Om de speler te vertellen dat er enkel in stereo wordt geluisterd is het noodzakelijk de speler op een televisie aan te sluiten. Dit is eenvoudig te doen met een s-video kabel. Zo is de luidspreker configuratie in te stellen. In dit geval dus enkel twee grote frontluidsprekers. Na enkele uren luisteren en indrukken opdoen kriebelt het toch een beetje om er een DVD-video achteraan te doen.

SpidermanDe keuze valt op Spiderman. En dan een verrassing. Omdat er voornamelijk regio 1 DVDs in huis zijn, valt het pas na een paar minuten op dat de DV-12S1 geen commentaar geeft bij deze DVD. Het blijkt dus dat de speler multi-regio is. En zo hoort het! (De reactie hierbij van Marantz is dat de speler voor intern gebruik tijdens shows waaraan Marantz deelneemt, ook regio 1 DVD`s kan spelen. Het apparaat wordt zo niet verkocht - red.)

En dan blijkt de allersterkste kant van deze Marantz. Het is een absolute top DVD-video speler. Beeld stabliteit is buitengewoon, schaduwen en hoge lichten zijn heel fraai.

En dan het moeilijkste van deze impressie. Wat moeten we aan met deze speler. Voor de prijs krijgt de koper een meer dan uistekende DVD-Video speler. Dat staat. Deze speler kan ook CDs afspelen zij het op een lager  niveau dan de Video kant doet vermoeden, maar nog steeds zeer acceptabel. Maar om deze speler primair voor DVD-Audio aan te schaffen is niet verstandig. Dat is niet direct een negatieve kwalificatie voor Marantz. Het is het gevolg van de stammenstrijd tussen SACD en DVD-A. Wanneer de DV-12S1 SACDs kan afspelen met dezelfde kwaliteit als ze doet met DVD-A bij gelijke prijs, dan is de DV-12S1 een winnaar. Meer en meer leveranciers komen nu al met alles-eters. Het wachten is dus op de DV-12S2?

MERK

EDITORS' CHOICE