REVIEWRotel

Rotel RA-05 en RCD-06

Wie voor rond de 1.100 euro een CD-speler en een stereo versterker wil kopen heeft volop keuze. Veelal is de prijs-kwaliteit verhouding in deze prijsklasse erg hoog; klankmatig wordt er door veel merken een goede kwaliteit geboden, de bouw is goed en de apparatuur ziet er vaak best aantrekkelijk uit. HiFi.nl ontving van Rotel de RA-05 (600 euro) geïntegreerde versterker en de RCD-06 CD-speler (500 euro) voor een recensie.

Rotel RA-05 en RCD-06


Geïntegreerde versterker RA-05.

De zilverkleurige RA-05 ziet er goed uit. De versterker is tevens leverbaar in zwart. Met een breedte van 44 cm en een hoogte van net 7 cm heeft het apparaat beschaafde afmetingen, waardoor het goed inpasbaar is in het interieur. De indeling aan de voorzijde is traditioneel: een grote volumeknop in het midden, aan de linkerzijde ervan de klankregeling, aan de rechterzijde de bronkeuzeschakelaar en de balansknop. De versterker is voorzien van een tapemonitorschakelaar, en de klankregeling kan overbrugd worden voor het zuiverste signaal. Het apparaat echt uitschakelen gebeurt met de drukknop aan de linkerzijde, op stand-by zetten gaat alleen via de afstandsbediening. Aan de voorzijde is een ingang aangebracht voor bijvoorbeeld een MP-3 speler, in de vorm van een analoge 3,5 mm connector. Geheel plug en play. Last-but-not-least is ook een hoofdtelefoonaansluiting aan de voorzijde aangebracht.Aan de achterzijde van het apparaat bevinden zich de vergulde ingangen voor 6 componenten, waaronder een phono-ingang die geschikt is voor alleen een MM-element. De aanwezige uitgangen zijn een pre-out voor een separate eindversterker of subwoofer en een lijnuitgang voor de tape-aansluiting. De luidsprekeraansluitingen zijn dubbel uitgevoerd en bedoeld om, indien gewenst, 2 paar luidsprekers aan te sluiten. De impedantie mag in dat geval per luidsprekerpaar niet lager zijn dan 8 ohm, om te voorkomen dat de totale impedantie te laag wordt. Een 12V trigger uitgang is voorzien om andere apparatuur in- en uit te kunnen schakelen, wanneer deze is voorzien van een 12V trigger ingang. Voor het aansluiten van een beter netsnoer is een zogenaamde euroconnector voorzien.

Voor de bescherming van het apparaat (en de aangesloten luidsprekers) is een stroombeveiligingscircuit opgenomen die de versterker beschermt tegen schade die kan ontstaan ten gevolge van een verkeerde bediening of extreme omstandigheden, waardoor de versterker overbelast zou kunnen raken. De versterker is voorzien van een aantal blauwe leds welke wat mij betreft iets minder fel zouden mogen zijn. Ik luister graag in een redelijk gedimde ruimte en dan vallen de leds erg op. Tijdens gebruik in een normaal verlichte woonkamer zal het voor de meeste mensen echter niet storend zijn.

Rotel RA-05 en RCD-06

Inwendig is de versterker voorzien van een in eigen fabriek ontwikkelde en geproduceerde ringkerntransformator. Daarnaast bevat het hoge kwalitets componenten als split-foil condensatoren en metaalfilmweerstanden. De circuits voor links en rechts zijn volkomen symmetrisch opgebouwd waardoor “de integriteit van het signaal gewaarborgd blijft”, aldus de handleiding. Symmetrie tussen links en rechts lijkt mij een goede zaak, het is de beste manier om te realiseren dat de klankbalans in orde blijft, doordat mogelijke tijdsverschillen tussen de kanalen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Rotel RA-05 en RCD-06

Bij de versterker wordt een afstandsbediening meegeleverd die voldoende geschikt is voor het bedienen van de apparatuur. Er zitten nogal wat knopjes op die niet met deze versterker te gebruiken zijn, omdat het apparaat ook geschikt is voor andere versterkers van Rotel. Een basisapparaat dat echter prima in de hand ligt en zijn werk naar behoren doet. De CD-speler kan ermee bediend worden, maar niet alle functies zijn aanwezig. Meestal zal de afstandbediening wel volstaan voor het bedienen. Wie meer wil kan altijd een multifunctionele afstandsbediening aanschaffen.

MERK

EDITORS' CHOICE