ARTIKEL

AND Benelux - Clofis - Hitachi - Fujitsu

Garmt van der Zel | 11 oktober 2004

AND Benelux

Home Theater verslag (c) Xingo

AND demonsteerde met hun top-receiver, de T773 en de T513 DVD-speler op Dali Concept speakers. Gebruikte projector was de Dreamvision Dreamweaver II. De Dreamweaver heeft een beeld dat prima mee kan komen in de middenklasse.


Audiofil

Home Theater verslag (c) Xingo

Na de lift te hebben genomen naar de tweede etage, stappen we de ruimte van Audiofil binnen, die producten toont van o.a. het Franse luidsprekermerk Triangle (voor zover ik weet nog geen distibuteur in Nederland, maar op zich wel een distributeur voor de Benelux in België) en de Italiaanse merken North Star Design en Audio Analogue. Er werd in surround gespeeld op de Triangle Celius Es speakers als fronts (1999 euro per paar), Altea Es (1399 euro per paar) als surrounds en de Noxa minor Es (349 euro) als center. Aansturing was met een Denon versterker en DVD-speler. Ik vond het geluid met films nogal overdreven en ongecontroleerd in het laag en onrustig. De center speaker gaf een vreselijk geluid ten gehore, maar dit is vrij zeker toe te schrijven aan zijn slechte plaatsing en wellicht ook de wat kleine kast. Toen ik later terugkwam en er stereo muziek werd gedraaid op dezelfde set, werd ik wel degelijk enthousiast over de Celius Es. Een prachtige open klank, een ritmisch laag, een zeer preciese afbeelding en een absoluut muzikale klank. De Triangle Magellan Concerto (14950 euro) gaf aangestuurd door North Star Design versterkers zelfs naar mijn idee het mooiste geluid van de show.


Clofis

Home Theater verslag

Clofis heeft alle apparatuur in huis om een complete home cinema op te bouwen, met o.a. Moon elektronica, Pro-Ac speakers, BenQ en Projectiondesign projectoren en Screenline schermen. De ProjectionDesign Action One projector is zeker niet slecht, maar het beeld was desondanks vrij matig. Een juiste aftstelling kan wonderen verrichten jongens (goed verduisteren ook trouwens…)! De gebruikte Pro-Ac speakers waren eigenlijk te groot voor de ruimte, waardoor er een enorm rommelig geluidsbeeld werd neergezet. De nog grotere Pro-Acs die in stereo werden gebruikt stonden zelfs uit fase. Na wat ongeloof werd dit snel rechtgezet. Aangestuurd werden de Pro-Ac speakers door de indrukwekkende Titan 5-kanaals eindversterker van 200W per kanaals (in 8 Ohm, 400W in 4 Ohm), met twee 1,1 kW trafo’s en volledig gebalanceerde opbouw. Impressive… Interessant was de Home Theater PC die werd gebruikt als beeld- en geluidsbron: een product van Avance. Er zijn twee modellen en de unit kan gebruikt worden voor muziekweergave, afspelen van DVD, High Definition, televisie, video-opname (time-shifting), webbrowsen etc. Door de Franse taalbarrière kreeg ik niet veel informatie van de importeur hierover, maar het leek me een interessant en makkelijk bedienbaar product. Helaas was de lip-sync ongelooflijk slecht, waardoor bij wijze van spreken het concert al afgelopen was, maar het beeld nog even doorliep (o.k., ik overdrijf…). BenQ heeft met zijn PE8700 projector een enorm goed product op de markt, dat in zijn prijsklasse vrijwel onverslaanbaar is. Graag had ik die ook gezien, maar helaas. De Pro-Ac speakers deden mij wat denken aan PMC en hadden zeker potentie. Ook Moon staat te boek als topklasse. Helaas kon de combinatie mij niet echt raken. Het klonk allemaal wat ‘hifi’. Maargoed, showcondities…


Hitachi

Show Brussel sfeerimpressie (c) Xingo

Helaas geen spetterende demo’s, vanwege het ‘uit de doos’ demonstreren van de producten, waardoor deze niet tot hun recht kwamen. Ook niet de PJ-TX100 projector dus, die desondanks tot prima prestaties in staat is, mits goed afgesteld. Ook nieuw waren de DZ-MV550E en DZ-MV580E DVDCams (waarvan Hitachi claimt hiermee de eerste te zijn geweest) die direct op DVD opnemen. Ook een 55” plasma (1368 x 768) met de naam 55PMA550E is nieuw in het gamma


Fujitsu


Dit merk had een enorme stand op de 2e verdieping en toonde op hun plasma-schermen High-Definition materiaal van de enige Europese zender HD-1, met indrukwekkend resultaat. Op zich mag Fujitsu zich op dit moment scharen bij de selecte groep van topfabrikanten op het gebied van plasma, samen met NEC/Pioneer.


EDITORS' CHOICE