REVIEWNaim Audio

Naim SuperUniti - high-end in gezinsverpakking

Marc Brekelmans | 16 januari 2012 | Naim Audio

Naim noemt de productcategorie waarin de UnitiQute en NaimUniti vallen ‘All-in-One`. Nu kun je vraagtekens bij het ‘all’ gedeelte plaatsen, want de Naim UnitiQute beschikt in tegenstelling tot de NaimUniti niet over een cd-loopwerk. Maar met de standaard combinatie van FM/DAB radio, UPnP streaming, DAC, iPod connectie en versterker zijn de Uniti apparaten wel erg compleet te noemen. Onlangs is de SuperUniti toegevoegd aan de Uniti-lijn, waarbij het Super-gedeelte in de naam aangeeft dat we met een top-of-the-line product te maken hebben. Zonder cd-loopwerk.

De SuperUniti is eigenlijk een combinatie van drie zeer gewaardeerde Naim apparaten: de SuperNait geïntegreerde versterker, de Naim DAC en de NDX netwerk speler. Maar dan verpakt in één, elegante en stijlvolle behuizing. En daarmee mag de SuperUniti zich wat ons betreft High-End in gezinsverpakking noemen. Compact, geen overvloed aan bekabeling, eenvoudig te bedienen, bijzonder goed klinkend en bovendien ook nog eens fraai om te zien.

Super-versterker
Het eindversterker-gedeelte in de SuperUniti is direct afgeleid van de alom gewaardeerde SuperNait geïntegreerde versterker. De vermogens van beide Naim producten zijn met 2 x 80 Watt aan 8 Ohm dan ook exact hetzelfde. Technische verschillen tussen beide versterkers moeten gezocht worden in het voorversterker-gedeelte en in het feit dat de SuperUniti in tegenstelling tot de SuperNait niet op te waarderen is met een externe voeding zoals een Hi-Cap of FlatCap. Mocht je de behoefte aan upgraden niet kunnen bedwingen dan kan er achteraf nog een andere Naim eindversterker - zoals een NAP250 - aan de voorversterker-uitgang van de SuperUniti gekoppeld worden.

Super-DAC
Ook de digitaal-naar-analoog omzetter in de SuperUniti heeft een groter broertje - de Naim DAC - die hem geleerd heeft hoe je jitter effectief buiten de deur kunt houden. De DA-converter in de SuperUniti is ook te gebruiken om externe apparaten te laten profiteren van de uitstekende signaalomzetting. Aan de achterzijde vinden we daarvoor een coaxiale BNC-aansluiting, een coaxiale tulp-ingang (RCA) en drie optische (TOSlink) ingangen. Het moet dus al gek lopen wel je in de toekomst ingangen tekort gaan komen. Op het front bevindt zich nog een 3,5mm mini-jack ingang voor portable spelers die ook als optische TOSlink digitale ingang gebruikt kan worden, en een USB-input. Via het display op de SuperUniti kun je door de mappen op de USB-stick lopen. 

Super Streamer
Er is veel gebeurd met de n-Stream iPad user-interface sinds we hem voor de recensie van de Naim NDX gebruikten. De toenmalige kanttekeningen bij de UPnP-interface zijn grotendeels door Naim weggewerkt: de applicatie werkt nu aardig intuïtief. Nieuwe gebruikers zullen binnen enkele minuten de verbinding gemaakt hebben met een UPnP server (een UnitiServe, PC of NAS) om weer enkele minuten later tevreden in de bank te kunnen zakken om naar hun favoriete muziek te luisteren. Die muziek mag in mappen staan, maar ook de iTunes bibliotheek kan door de SuperUniti benaderd worden. Wat betreft formaten doet de Naim niet onnodig moeilijk:  WAV, FLAC, Apple Lossless, AIFF, AAC, MP3, Ogg Vorbis, LPCM en M4A worden zonder meer afgespeeld. Indien van toepassing zelfs in resoluties tot 24-bit/192kHz.

MERK

EDITORS' CHOICE