REVIEWNaim Audio

Maestro... muziek!

Marc Brekelmans | 16 januari 2012 | Naim Audio

Als er één ding is waar een Naim voor in de wieg is gelegd, dan is het op een opwindende manier muziek weergeven. Het heeft de gave je bij de muziek te betrekken en je met een grijns van-oor-tot-oor de luchtgitaar ter hand te laten nemen. Niet dat je continu als een ADHD jochie door de huiskamer stuitert, nee, de lichamelijke  betrokkenheid blijft keurig onder controle. Je luistert niet naar muziek, je beleeft muziek.

Ook de SuperUniti is ‘every inch a Naim’. De 80-Watter klinkt veel potenter dan hij op papier blijkt te zijn. Een kick-drum heeft haast een fysieke impact, stemmen krijgen een aangenaam warm zweempje en het hoog is snel maar nooit fel. Het geluidsbeeld strekt zich uit tot ver buiten de luidsprekers en ook in de diepte is het allemaal dik in orde. Neem bijvoorbeeld Cry Me A River van het Ray Brown Trio (Soular Energy). De harde aanslagen van Gene Harris op de piano laten je haast met je ogen knipperen. Niet vanwege enige hardheid in het geluid, maar vanwege de enorme dynamische impact. Het sonore spel van Ray Brown op de staande bas laat de ruimte resoneren, iedere pluk aan de snaren is haast tastbaar. Maar het is niet alleen maar spierballen-vertoon. De muziek swingt, glijdt, draait en kolkt. De vingers willen steeds van het toetsenbord afglijden om het daaronder gepositioneerde virtuele pianoklavier te bespelen.

Take the ‘Naim’ Train
Met de SuperUniti heeft Naim zichzelf weten te overtreffen. Wat betreft bedieningsgemak - zowel op het apparaat als via de uitstekende n-Stream App - en geluidskwaliteit zijn we in deze prijsklasse tot nu toe niets beters tegengekomen. In het apparaat zit eigenlijk alles wat een moderne consument zich mag wensen. Zelfs een wekker! Wel moet de Naim-signatuur je aanspreken. In absolute termen is de versterker niet neutraal, en ook audiofielen die willen horen welk merk microfoonstandaard er is gebruikt bij de opname kunnen beter ergens anders zoeken. Maar als je genoeg hebt van stapels ruimtevretende en met interlinks aan elkaar geknoopte kastjes, dan is de SuperUniti dé oplossing. Voor mensen die alleen de laatste regel van de conclusie lezen: het is met recht een SUPERUniti.

MERK

EDITORS' CHOICE