REVIEWOpalum

Opalum Flow luidsprekers: een primeur

René van Es | 19 december 2011 | Opalum

Volgens mij heb ik een primeur in handen met een set Opalum luidsprekers die sinds een paar maanden in het pakket van importeur Viertron zitten. Typisch een product dat heel specifiek een bepaald deel van de markt wil en kan pakken.

Denk niet direct aan High End of een echt moeilijk bedienbaar audiofiel product, maar denk in gemak, vormgeving en geluidskwaliteit, op een andere wijze dan u traditioneel gewend bent. Denk buiten het bekende raamwerk. Denk aan streamen, design, handig, verstaanbare flatscreens etc.

Dat ik het product kon combineren met een Musical Fidelity M1CLiC (zie ook de recensie, red.) maakte het allemaal nog veel leuker, soms handiger en zeker meer uitgebreid. De Opalum Flow.1010 is het tweede model uit een reeks van vier types luidsprekers van het Zweedse merk Opalum. De reeks loopt van 1199 euro per set tot 3999 euro per set.

De Flow.1010’s van 2399 Euro is specifiek ontworpen voor montage aan de wand en presteert volgens zeggen dan opvallend goed. De Opalum Flow.1010 luidsprekers zijn voorzien van een tiental twee inch kleine conus units die zijn onderverdeeld in units voor de lage en de hoge tonen. In de platte kast van 540x170x43 mm, aan de voorkant gesierd door een licht gebogen plexiglas plaat, zitten 20 Watt versterkers met digitale signaalbewerking, waardoor de luidsprekers in staat zijn ook lage tonen evenwichtig weer te geven.

Zelfs als het oorspronkelijke bronmateriaal analoog is, zal het vanuit de controle-unit digitaal naar de luidspreker worden gestuurd. Het is wonderlijk om te zien, dat het signaal via een tweelingsnoer voor beide luidsprekers vanaf één aansluiting gaat. Het digitale signaal wordt namelijk herkend als links of rechts als de DSP het ontvangt. Zelfs plus en min maken geen verschil. De control hub, zoals Opalum het centrale besturingsdeel noemt, is op meerdere manieren inzetbaar. Zelfstandig, waartoe een analoge ingang beschikbaar is, twee digitale optische ingangen en een coaxiale digitale ingang. Streaming is mogelijk via WLAN. Verder is er een USB aansluiting, maar die is voor het configureren van het systeem. Zoals eerder opgemerkt is er één set luidsprekerterminals en tenslotte de ingang voor de netvoeding. De voeding zelf is los van de hub.

Bediening geschiedt met een futuristische afstandsbediening die drie functies kent: aan/uit, volume en bronkeuze. De bronkeuze wordt zichtbaar via een veelkleurige LED op de voorzijde van de hub. Op deze manier kunnen HD decoders, een Blu-ray speler, TV en een analoge bron worden gekozen en afgespeeld. Een tweede manier van aansluiten is kiezen voor bijvoorbeeld een Musical Fidelity M1CLiC streamer/converter/voorversterker. Het volume wordt dan met de MF geregeld en de bronnen worden daar op aangesloten. Daarmee komen drie analoge ingangen ter beschikking, naast drie digitale ingangen en ook nog twee USB aansluitingen.


EDITORS' CHOICE