REVIEWOpalum

M1CLiC

René van Es | 19 december 2011 | Opalum

Er zijn twee uitgangen aanwezig, één regelbaar en de andere vast. Streaming kan via de ethernet-aansluiting of draadloos via WLAN. Met een router in de nabijheid werkt draadloos bij mij feilloos en er was geen enkele keer een drop-out. Internet radio is mogelijk via de M1CLiC, muzieksystemen draaiend onder Twonky Media of UPnP laten zich aansturen. Omdat eerder een complete recensie van de Musical Fidelity M1CLiC op deze site is verschenen ga ik niet verder in op de technische aspecten. Wel dient opgemerkt te worden dat in december 2011 een App zal uitkomen waarmee de M1CLiC te besturen is. Eindelijk, want de afstandsbediening schiet te kort. Dat op de remote gekozen is voor witte lettertjes tegen een zacht grijs/blauwe achtergrond is een gruwel voor oudere mensen die wat slechter gaan zien. Waarom is in de wereld van beeld en geluid de ergonomie toch zo ver te zoeken?

Het is niet vaak het geval dat mijn mond letterlijk open zakt zodra de eerste tonen weerklinken, maar nu wel. De relatief bescheiden systemen met hun tien kleine conussen geven me toch een partij lage tonen! En ze scheppen een stereobeeld dat ik niet voor mogelijk hield. Ik heb de luidsprekers even op de grond gezet, maar daar moeten ze snel weg want ik doe ze echt tekort. Nu gaat het mij ook te ver om gaten in de muur te boren voor een systeem dat hier twee weken staat, dus zoek ik naar een compromis en verkrijg dat door de luidsprekers aan mijn audiorack te hangen. Het staat vreemd, maar het werkt wel.

Dat doet het laag alleen maar goed. De heftigheid verdwijnt en maakt plaats voor een nog steeds warme, echter volwassen weergave. Inmiddels ben ik een aardige tijd verder en ken de ins en outs van de opstelling. Terwijl ik dit tik, zingt Diana Krall Love Scenes van een 24 bit/96 kHz opname. Een stuk muziek dat met deze hoge resolutie feilloos van digitaal naar analoog gaat via de MF M1CLiC. Ik zou het ook kunnen doen via een Logitech box en de interne DAC van de Opalum stuurunit gebruiken, maar dan is het resultaat minder. Daar zie ik toch echt meer emplooi voor als ik denk aan het signaal uit een TV decoder.

Met de M1CLiC draaien we serieus muziek vanaf een RipButler media center. Dat mag natuurlijk ook iets anders zijn, zoals een fraaie Sooloos van Viertron. Al mijn bestanden zijn in FLAC-formaat. De kwaliteit van de muziek is boven verwachting goed zoals ik al aangaf. Heel compleet en volwassen, niet scherp, tikje warm met een prettige stem, neergezet in een formidabel stereobeeld. Hoe ze dat voor elkaar krijgen snap ik niet helemaal. Wellicht omdat de tien units als een soort line array werken. Het geluid is heel vrij van de speakers, vol ruimte en zeker ook met de nodige rust. Daarom wat wildere dingen zoals Holly Cole van de CD It Happened One Night. Wat overigens ook niet overmatig staat te spetteren tot je het volume optrekt.

EDITORS' CHOICE