REVIEWOpalum

Opalum los gezien

René van Es | 19 december 2011 | Opalum

Dat gaat overigens wel ten koste van dat schitterde stereobeeld. Het wordt allengs kleiner naarmate het volume toeneemt. Evenmin is de Opalum set een powerhouse dat zalen vol speelt. Enige beheersing van het volume is welkom. Genoeg voor een normale huiskamer, geen vervanging van een compleet en groot audiosysteem. Een markt waar Opalum ook niet op lijkt te mikken. Mocht u vinden dat het luider moet spelen met meer bas, dan biedt de hub een subwoofer uitgang.

Niet iedereen zal willen investeren in een M1CLiC, dus laten we eens de Opalum van muziek voorzien vanuit mijn Logitech Duet Receiver, aangesloten met een optische digitale kabel. Via Jeff Wayne met War Of The Worlds komen we aardig in de buurt van filmmuziek zoals we die kunnen verwachten uit een DVD- of Blu-Ray speler of vanuit de HD TV-decoder. De basweergave is nu aanzienlijk minder heftig en de speakers zouden profiteren van een achterwand in plaats van een open rek. Het systeem toont hier zowel de sterke als de zwakke kant. Ruimte en stereobeeld maken alles levendig en speels. Tegelijk is de hele opzet net niet krachtig genoeg om flink voluit te spelen. Zou het beeld erbij worden vertoond, dan is de aandacht al zo sterk verdeeld naar het visuele aspect dat het gebrek aan power niet teveel zal opvallen. Niettemin een punt van aandacht.

Heel iets anders nu in de vorm van een klarinet kwintet van Weber, gespeeld door niemand minder dan Anthony Michaelson van Musical Fidelity zelf. Muziek die hij heel verdienstelijk speelt en die mooi klinkt uit de Opalum. Het verbergen van eventueel aanwezige kleuring is met klassiek een stuk lastiger dan via War Of The Worlds en ik mag wel zeggen dat de Opalum toch glansrijk slaagt in de opzet. Zet een grote luidspreker neer en de weergave gaat er op vooruit, maar dat wilde u toch niet, daarom koos u juist voor Opalum. Geen grote sta-in-de-weg in de huiskamer maar een set die naadloos integreert met het interieur. Het is allemaal een kwestie van een compromis.

Tenslotte Johan Sebastian Bach met zijn Brandenburgse Concerten. Muziek die ik erg goed ken en op een prettige wijze wordt weergegeven. Beter dan menigeen met een design-set zich zal kunnen voorstellen. Violen hebben een mooie klank, instrumenten in het orkest komen stuk voor stuk naar voren zonder op te vallen door kleuring of resonanties. Ik kan er met plezier naar luisteren, zolang ik mij de doelgroep voor Opalum voor ogen houd. Eigenlijk zonder erg zit ik te luisteren en ervaar het als jammer dat het werk van Bach is afgelopen. Een goed teken.

Dat brengt mij op de toekomstige klant van Opalum, al of niet in combinatie met de Musical Fidelity M1CLiC. Ik schat zo in dat de klant erg hecht aan een harmonieus ingericht interieur, klassiek of modern, en geen grote zichtbare luidsprekers in de huiskamer wil. Maar wel een beter geluid dan de platte TV kan bieden, zelfs een stuk beter dan menige soundbar. Geluisterd en gekeken zal worden naar muziek die centraal is opgeslagen, een internetradio, mogelijk een losse bron en verder film en TV. Handig te bedienen door elk gezinslid van jong tot oud. Ik verwacht niet van de klant dat hij of zij grote technische vaardigheden bezit of zich om de techniek druk maakt. De oplossing telt in dit geval, niet de toeters en bellen. Vandaar dat ik ook niet diep ben ingegaan op technische aspecten.

Tegen het kiezen van een Opalum oplossing kan ik niets bedenken voor deze doelgroep, hoogstens kan de prijs een bezwaar zijn. Qua geluidskwaliteit in combinatie met het design is die echter wel verantwoord. De keuze is vaak: geen goed geluid versus serieuze luidsprekers. Soms kan een zijweg gekozen worden die naar een bevredigend resultaat leidt. Opalum biedt die zijweg en als u toch een beetje audiofiel bent, neem er dan een Musical Fidelity M1CLiC bij. Voor de bediening, de extra opties, wie weet zelfs voor een bron als een platenspeler.

Aanvullende informatie:

Prijzen:

Opalum Flow.1010 luidsprekers 2399 euro
Opalum control hub inclusief RF afstandsbediening 399 euro
Musical Fidelity M1CLiC DAC/voorversterker 1499 euro

Importeur:
Viertron BV
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Telefoon: 0180 618355
Internet: www.viertron.nl
Email: info@viertron.nl

EDITORS' CHOICE