REVIEWNaim Audio

Naim DAC digitaal naar analoog converter

Terwijl nog maar zo`n vijf jaar geleden de losse digitaal naar analoog converter ofwel DAC, bijna in zijn geheel leek te verdwijnen, heeft er de laatste jaren een enorme ommekeer plaatsgevonden. De situatie is zelfs zo veranderd dat er met dank aan de hoge resolutie streaming thuisnetwerken en de met USB standaard werkende portable producten zoals de Apple iPod en iPhone, vandaag de dag bijna geen zelfrespecterend merk meer te vinden is die niet een losse DAC in zijn leveringsprogramma heeft.

Uit Music Emotion - Juni 2010

Met zijn eerste losse DAC wil ook het Engelse Naim inspelen op deze snelgroeiende markt waarbij als mooie bonus natuurlijk ook nog steeds de mogelijkheid blijft bestaan om een (oudere) cd-speler met digitale uitgang, gehoormatig flink op te waarderen.

Als ik eerlijk ben is een DAC voor mij misschien wel één van de minst charismatische onderdelen van de hele audioketen. Meestal gaat het om een eenvoudig kastje, licht van gewicht wat vaak tegenwoordig op één of andere onbegrijpelijke manier ineens kleiner moet zijn als de sinds jaar en dag standaard gehanteerde 43 cm. Meestal is het voorpaneel daarbij voorzien van enkele druktoetsen met hier en daar een sobere LED indicatie. Die achterzijde zit daarbij vandaag de dag voller dan ooit, met naast de bekende digitale in- en analoge uitgangen, nu ook aansluitingen voor USB apparaten.

Naim DAC

Wanneer de Naim DAC voor mij staat, lijkt hij in eerste instantie helemaal te voldoen aan het door mij bovenstaand geschetste stereotype beeld, met als belangrijke verschil dat de Naim wél 43 cm breed is en daarmee dus goed past bij de overige (high-end) apparatuur in een keten. Het apparaat is verder 30 cm diep, slechts 7 cm hoog en bevat hetzelfde geanodiseerde voorpaneel zoals dat ook door bijvoorbeeld de NAC 152 XS voor- en XS geïntegreerde versterker wordt gebruikt. Mede door de solide kastconstructie en de grote standaard aanwezige voeding, wijst de weegschaal een serieuze en gezonde 5,6 kilo aan. Ook wel prettig dat dus het apparaat door zijn vedergewicht niet meteen van de plank afschuift wanneer je een keer een knop in wilt drukken.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE