REVIEWHegel

Hegel HD10 digitaal naar analoog converter

Analoge lp weergave of een digitale DAC? Groter kunnen de tegenstellingen voor de ware muziekliefhebber bijna niet uitvallen, toch? Dat niet alles is wat het lijkt, blijkt weer eens uit de verschillende in deze en volgende Music Emotion geteste DAC`s. Waar in de begindagen van digitaal, de producten gehoormatig nog sterk op elkaar leken, is er het laatste decennium toch veel veranderd en vooral veel vooruitgang geboekt. Niet alleen is langzamerhand het bewust commercieel afgeschreven medium cd, heel erg volwassen geworden en beter dan ooit, ook is er nu voor bijna ieder type luisteraar wel een passende DAC beschikbaar! In deze test een gloednieuwe DAC in het middensegment van het Noorse Hegel, de HD10.

Hegel is voor mij nu typisch zo’n merk waar ik het nodige over heb gelezen, wat ik ook regelmatig tegenkom op (internationale) beurzen en shows, maar wat ik eigenlijk nog nooit zelf heb gehoord.

Met de komst van de Hegel HD10 DAC in mijn luisterruimte is daar nu verandering in gekomen. Een positief begin wordt gevormd door het feit dat deze digitaal naar analoog converter, er in werkelijkheid gewoonweg veel beter uitziet dan het bijna grauwe en fantasieloze kastje wat ik op de verschillende reclamefolders tegenkom. Ja, deze Hegel HD10 is met zijn maten van 60 mm hoog, 210 mm breed, 260 mm diep en een gewicht van 2,8 kilo, zondermeer een heel net, gedegen en zelfs edel gebouwd product. Nergens zijn er naden of schroeven in het zicht geplaatst, het voorpaneel is uit 8 mm dik zwart geanodiseerd aluminium vervaardigd en bijzonder mooi en glad afgewerkt. En ook de uit één stuk vervaardigde gepoedercoate stalen bovenkap, is netjes egaal van structuur en van voldoende dikte.

De voorzijde met zijn enkele centraal geplaatste drukschakelaar zeer eenvoudig en overzichtelijk te bedienen. Met deze drukschakelaar kan één van de vier ingangen worden gekozen, wat vervolgens middels een in mijn ogen, nogal pregnant oplichtende blauwe LED wordt aangegeven. De achterzijde heeft qua aansluitingen veel overeenkomsten met de in het volgende nummer besproken Tentlabs DAC.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE