Firestone Audio? Daar hebben nog niet veel muziekliefhebbers van gehoord, laat staan iets letterlijk van gehoord. Aan deze situatie zal binnenkort iets gaan veranderen, zeker als het aan de Europese distributeur Pim Verberne ligt.
Maar laten we eerst eens naar Taiwan gaan, het land waar Firestone Audio is gevestigd. Dit eiland staat niet alleen bekend om zijn natuurlijke schoonheid, de Portugezen noemden het niet voor niets Ilha Formosa, maar ook om zijn levendige industrie. Een industrie die verrassend veel audio producten levert. Samen met Firestone Audio vormen Trends Audio en KingRex een trio dat zich toelegt op versterkers en dac’s die gebaseerd zijn op klasse D technieken. Een klasse D versterker wordt ook wel een digitale versterker genoemd. Dit komt omdat de versterker maar twee `standen` kent: aan of uit en daar heel snel tussen schakelt. Daarbij komt er nog een gegeven en dat is dat een dergelijke versterker, in feite een microchip, een digitaal signaal als bron wil hebben. Texas Instruments is de grootste leverancier van deze chipversterkers en deze zijn dan ook in de Firestone producten terug te vinden.
Een digitale versterker bestaat uit twee delen, een Pulse Width Modulation (PWM) processor en een volgende versterkingsmodule. De PWM chip vormt het binnenkomende Pulse Code Modulation (PCM) signaal zoals dat te vinden is op bijvoorbeeld cd om naar een PWM versie ervan. Dit signaal is nu heel eenvoudig aan te passen naar signaalsterkte, bas en hoge tonen verhoudingen. Een filter zorgt ervoor dat alle storingen die in het signaal zitten onhoorbaar worden in het audio frequentie gebied. Dan wordt het signaal overgedragen aan de versterkingsmodule, de power stage. Daarin wordt het signaal op eventueel aanwezige fouten beoordeeld en wordt er een juiste klok aan het signaal toegevoegd.
Het signaal gaat dan naar de Mosfet versterkerchips waarna weer een filter volgt dat alle niet wenselijke storingen uit het uiteindelijke analoge signaal haalt dat naar de luidsprekers gaat. In feite zijn een goede voeding en een paar chips voldoende om een versterker te maken. Tenminste, dat lijkt zo…