REVIEWMagnepan

Magische momenten bij Chattelin Audio Systems

Werner Ero | 11 februari 2012 | Fotografie Werner Ero | Magnepan

Magnepan en Audio Research, beiden grote namen uit de Amerikaanse audioscene en al decennia lang verantwoordelijk voor een buitengewoon consistente lijn aan indrukwekkend goede audioproducten. Naast de onderlinge kwaliteiten is het verder onder insiders bekend dat deze twee merken gehoormatig ontzettend goed bij elkaar passen.

Chattelin Audio heeft dan ook het enig juiste gedaan en met deze merken een set opstelling gemaakt zonder weerga. En alsof dat nog niet genoeg is ben ik enkele dagen later, in dezelfde winkel tevens getuige van de officiële introductie van Musicmask. Een Nederlandse vinding waardoor uw audioset nog beter zou moeten gaan klinken.

Uit Music Emotion - Mei 2011

Over de merken Magnepan en Audio Research hoef ik denk ik maar weinig uit te wijden. Beiden hebben aan de bakermat van high-end audio gestaan en hebben sindsdien gestaag maar volhardend aan hun eigen ideaal gewerkt. Toch is het gemiddelde `audio ideaal` van nu, totaal anders als het audio streven van beginjaren zeventig.

Waar die beginperiode nog bol stond van pioniersgeest en kwaliteitsbesef, lijkt het tegenwoordige streven steeds meer op een voortrazende trein. Wie erop kan springen en het tempo bij kan houden is doorgaans (commercieel) succesvol, wie volhardend blijft in zijn eigen (conservatieve) denkbeelden zal op langere termijn mogelijk het onderspit kunnen gaan delven. Dat het daarbij doorgaans al lang niet meer gaat om een goede geluidskwaliteit maar veel meer om gebruikersgemak en vormgeving is gewoon een feit. Voor Audio Research heb ik altijd veel respect gehad. Niet in het minst omdat dit merk toch op knappe wijze een vorm heeft weten te vinden om enerzijds voldoende dicht bij de eigen identiteit te blijven en verder toch mogelijkheden heeft gevonden om voldoende vlot op nieuwe ontwikkelingen in te kunnen spelen.

Bij Magnepan is dit besef veel trager en bijna knarsend langzaam op gang gekomen. Na ogenschijnlijk jaren van geen of maar bar weinig vernieuwing, zijn pas sinds de introductie van de 1.7 wereldwijd weer alle ogen op deze in White Bear, Minnesota gelegen fabrikant gericht. En volkomen terecht want deze nieuweling gaat kwalitatief verder dan Magnepan binnen deze prijsklasse ooit is geweest. Dus heel veel kwaliteit voor relatief weinig geld.

De opstelling
Qua luidsprekers is de keuze dus al snel voor de Magnepan 1.7 (€ 2.600,- p.p.) gemaakt. En uit de nodige experimenten met andere in de winkel aanwezige merken, staat ook al snel vast dat voor een maximale synergie de elektronica van Audio Research afkomstig moet zijn. En hier komt meteen de grote expertise van een high-end winkel als Chattelin Audio om de hoek kijken. Want door de enorme ervaring ontstaan door het werken met vaak nog veel duurdere high-end producten, kan Peter een goed beeld vormen van de kwaliteiten die nodig zijn om het beste uit deze Magnepan te halen.

Peter: `voordat ik op de hier aan jou gepresenteerde Audio Research combinatie uit ben gekomen, heb ik eerst alle eigenschappen van deze 1.7 goed in kaart gebracht. Daarna was het de beurt aan Audio Research en is goed geluisterd naar de invloed van ieder component op de totale weergave. Uiteindelijk is daar zowel een minimale set up waarbij deze mooie 1.7 al prima en overtuigend tot zijn recht komt, als bovengrens bepaald. Oftewel een maximale set up waarbij zo’n beetje alles aan kwaliteit uit deze panelen wordt gepeuterd wat erin zit. Vooral omdat je zelf ook al het nodige gewend bent, lijkt het mij leuk om je vandaag deze bovengrens te laten horen. Als bron heb ik gekozen voor de prachtig uitgebalanceerde Audio Research CD5 (€ 6.250,-).

Deze cd-speler is niet alleen oersolide gebouwd, maar geeft vooral ook gehoormatig een stabiele basis aan de totaalperformance van deze set. Als eindversterker wordt de AR VS115 (€ 7.500,-) ingezet en dat is heel bewust. Met zijn fi jnzinnige, vloeiende maar ook klankkleurrijke karakter, een volledige buizenopbouw èn voldoende vermogen (2 x 125 Watt) aan boord, is deze eindversterker geknipt voor het aansturen van veel luidsprekers waaronder de Magnepan modellen. Last but not least is mijn voor velen misschien bijzondere en afwijkende keuze voor de kostbare AR Ref 5 (€ 12.500,-) voorversterker. Prijstechnisch zou ogenschijnlijk de ook al heel fraaie LS 27 voorversterker het beste in deze set passen, maar zoals de meesten onder ons vast wel weten is het met name de voorversterker die uiteindelijk klankmatig het meest bepalende onderdeel is. Vanaf het allereerste moment dat ik de Ref 5 aansloot, wist ik dat dit de ontbrekende schakel was die deze keten nodig had. Een extreem grote natuurlijkheid, indrukwekkend ruimtebeeld, volledige afwezigheid van excessen en buitengewoon fraaie vloeiendheid typeren dit indrukwekkende apparaat. Het systeem wordt tenslotte afgemaakt met de laatste generatie MIT kabels te weten de Magnum MA, terwijl het audiorack uit de Finite Elemente Master Reference serie afkomstig is. Deze laatste twee schakels zie ik overigens beslist niet als accessoires, maar maken wezenlijk onderdeel uit van deze set opstelling. Een systeem is immers zo goed als de zwakste schakel.`


EDITORS' CHOICE