REVIEWMagnepan

Luisteren Audio Research en Magnepan

Werner Ero | 11 februari 2012 | Fotografie Werner Ero | Magnepan

En dan is het moment aangebroken waar het uiteindelijk allemaal om draait, de muziekweergave zelf. Een systeem kan nog zo goed theoretisch onderbouwd zijn, als het er niet in slaagt om de schoonheid, het plezier en de zeggingskracht van de muziek zelf weer te geven, is feitelijk alles voor niets geweest. Zowel de Magnepan 1.7 als de gebruikte Audio Research modellen zijn mij erg goed bekend van andere combinaties, maar bij elkaar heb ik ze nog nooit eerder gehoord. Terwijl Peter de mij zeer bekende en werkelijk schitterende cd, ‘Friendschip’ van pianist Bert van den Brink en bassist Hein van de Geyn in het laad compartiment van de CD 5 cd-speler laat verdwijnen, houd ik onbewust mijn adem even in.

Zou de toch relatief kleine Magnepan wel in staat zijn de grote luisterruimte van Chattelin Audio vol te spelen? Jazeker lukt dat en hoe! Al wanneer de eerste noten van You And The Night And The Music door de ruimte klinken, word ik meegenomen op een ontspannen en boeiende muzikale reis. De set voldoet duidelijk aan veel audiofi ele parameters zoals een groot los ruimtebeeld, overzichtelijke en transparante instrumentweergave, mooie afbeeldingmaatstaf en heel goed uitgewerkte macrodynamische eigenschappen. Maar veel minder vanzelfsprekend is dat de tonale balans qua vulling en tonaliteit veel van een topklasse dynamisch systeem wegheeft en zelfs de laagweergave, toch vaak een zwakker punt van elektrostatische of magnetostatische dipoolweergevers, is hier van hoog niveau. Het gevolg is dat ik veel sneller dan gemiddeld de techniek vergeet en mij volledig kan overgeven aan de muziek zelf.

Ook bij andere opnamen zoals het super relaxte spel van de warme en intieme zang van José James en Jef Neve op piano in For All We Know, lopen al snel de rillingen over mijn rug. De tastbaarheid van echte muzikanten is gewoon erg groot en het geluidsbeeld is zonder meer plastisch en elegant te noemen. Om een extreem contrast te kiezen draai ik als laatste de ondanks zijn dertigjarige leeftijd nog steeds springlevende en ultra realistische en extreem dynamisch opgenomen The Sheffield Drum Record van het label Sheffield lab. Normaliter is deze opname helemaal het domein van de grotere dynamische systemen. En zoals verwacht moet deze combinatie nu toch wat veren laten. Maar prachtig is dat het toch wel degelijk boven verwachting goed gaat! De klappen en grote dynamische sprongen zijn dan wel wat minder drukvol, puntig en uitgesproken dan het over een topklasse dynamisch systeem kan klinken, maar het lijkt er wel op en zelfs in het laag is er meer slagkracht en laagextensie dan ik ooit had verwacht. Wanneer ik nog langer doorluister ontdek ik steeds meer hoe gebalanceerd en vooral intelligent deze totale set samenstelling in elkaar zit.

Een Magnepan 1.7 is zeker voor het geld een bijzonder goed luidsprekersysteem. Het is supersnel, heel doortekent en transparant en kan door de lengte van het membraan een bepaalde grootsheid en realistische gelaagdheid neerzetten, waar veel andere systemen grote moeite hebben om ook maar enigszins bij in de buurt te komen. Maar er is toch een keerzijde, want deze ogenschijnlijk positieve kwaliteiten kunnen ook maar al te snel tegen deze luidsprekers gaan werken. Veel tegenwoordige elektronica is namelijk ook geënt op openheid, detail, lucht en een soms wel erg nadrukkelijke suggestie van transparantie en low level informatie. En als je transparant op transparant stapelt en puntigheid op puntigheid, kan al heel snel het ontspannen muziekgenieten volledig verdwijnen en word je (te) bewust van technische aspecten zoals opnamefouten, een net niet goed uitgewerkte kabelmatch, vervuiling van het lichtnet en ga zo maar door. Het mooie en knappe van deze door Peter samengestelde combinatie, is dat beide merken bijna elkaars klankmatige spiegelbeeld zijn. Oftewel laten ze de positieve eigenschappen zoveel mogelijk door zonder de wat mindere punten te benadrukken. In een samengestelde combinatie als deze komt de vakkennis van de winkelier, in dit geval Chattelin Audio, heel duidelijk naar voren en heeft u als consument voor hetzelfde geld dus gewoon een beter totaalsysteem.


EDITORS' CHOICE