REVIEWMagnepan

Musicmask

Werner Ero | 11 februari 2012 | Fotografie Werner Ero | Magnepan

Enkele dagen later bezoek ik nogmaals Peter`s winkel maar dit keer wel voor een heel andere reden. De complete vakpers en een geselecteerd groepje consumenten zijn namelijk uitgenodigd voor de introductie van een bijzonder en innovatief product. Dit product zou er voor moeten gaan zorgen dat letterlijk iedere bestaande audioset ongeacht prijs, op eenvoudige wijze wezenlijk beter zou gaan klinken. Eenmaal bij de winkel aangekomen is buiten letterlijk de rode loper uitgerold en wordt er onder het genot van een Prosecco welkomstdrankje, druk gespeculeerd wat deze vinding zal kunnen inhouden. Na enige tijd gezellig te hebben gekeuveld gaan de deuren van de grote luisterruimte open en mogen we allemaal plaatsnemen voor de opgestelde audioset bestaande uit Avalon Transcendent luidsprekers, Spectral DMC-30SS voor- en DMA-260 eindversterker, Wadia 381i cd-speler en MIT Oracle MA-X bekabeling. Later zou blijken dat de kwaliteit van de set zelf niet eens zo van belang zou zijn, maar ik loop vooruit.

Eenmaal gezeten komt Peter vervolgens naar voren en verteld over het fenomeen dat muziek `s avonds altijd beter als overdag lijkt te klinken en dat met de ogen dicht luisteren, nog meer verdieping en betrokkenheid aan de muziek weet toe te voegen. De volgende spreker is de man die met dit gegeven aan de slag is gegaan en uiteindelijk een product heeft weten te ontwikkelen wat hier helemaal op inspeelt. Het blijkt om Corly Bedacht te gaan. Een goed verzorgde slanke man van eind veertig met een ietwat bedachtzaam en serieus voorkomen. Op rustige en duidelijke wijze vertelt Corly over het fenomeen wat hem al jaren bezig houd, waarom klinkt muziek `s avonds altijd zo veel beter dan overdag? Het bleek uiteindelijk met het uitschakelen of het verminderen van visuele prikkels te maken te hebben. Een volledig verduisterde meditatiesessie bracht voor hem nog meer duidelijkheid door de andere staat van bewustzijn en de totale uitschakelen van visuele prikkels. Al nadenkend is hij vervolgens informatie in gaan winnen bij de bron, oftewel audiciens. Die vertelden over een uitgebreid Amerikaans onderzoek waarin naar voren kwam dat hoe meer visuele prikkels je elimineert, hoe `beter` je gaat horen.

Je kunt dit vergelijken met de wijze waardoor blinden `meer` en beter kunnen horen dan mensen die wel over hun gezichtsvermogen kunnen beschikken. Meest bijzondere ontdekking van dit onderzoek is het feit dat wanneer niet-blinden 20 minuten lang verstoken blijven van visuele prikkels, hun gehoor dezelfde eigenschappen krijgt als dat van blinden! Uiteindelijk is Corly twee jaar met het onderzoek bezig geweest voordat hij besloot om samen met een industrieel vormgever de Musicmask te ontwikkelen. Oftewel een bril die je volledig van visuele prikkels kan afsluiten maar waarbij je wel je ogen open kunt houden. Niet alleen is dit veel prettiger voor de ooglidspieren die nu niet de hele tijd krampachtig de ogen dicht moeten houden, maar vooral is gebleken dat je met je ogen open, alerter blijft en dus meer geconcentreerd kunt luisteren.

Luisteren Musicmask
Om het uitgebreide betoog van Corly Bedacht daadwerkelijk te kunnen staven wordt vervolgens aan alle aanwezigen een Musicmask bril uitgereikt. De bril zit netjes verpakt in een mooi bedrukte platte kartonnen doos en bestaat eigenlijk uit drie verschillende materialen. De basis wordt gevormd door een laag van 1 mm hard kunststof in de vorm van een skibril waarbij aan beide zijden een smalle gleuf is aangebracht voor de draagband. Tegen dit harde kunststof is een enkele centimeters dikke foamlaag aangebracht waarbij de oogleden ruimschoots vrij worden gelaten, terwijl het schuim tevens een prettig zachte steun biedt voor de neusbrug. Als laatste is er een draagband die voorzien is van klittenband. Hierdoor kan er voor ieder hoofd een perfect passende pasvorm worden gevonden. De feitelijke demo wordt gestart met het veel gedraaide maar nog steeds erg mooie Requiem van John Rutter op Reference Recordings.

Deze opname is voor veel mensen dé koor-/orkestreferentie en dat is volledig terecht. Prachtig diep laag, een enorm 3D ruimtebeeld, heel natuurlijk opgenomen en goed verstaanbare stemmen kenmerken deze referentieopname. De gemaakte opstelling bij Peter laat ook zonder Musicmask al ruimschoots horen dat de weergave van dit systeem buitengewoon natuurlijk en realistisch is met een prachtige gelaagdheid en muziek die holografisch en volledig los van de luidsprekers staat. Daarna mijn eigen bril af en de Musicmask bril op en nogmaals wordt het stuk met zijn allen beluisterd. De bril blijkt uitstekend te zitten en sluit goed aan op het gezicht want in mijn geval is nergens nog licht te zien. In het begin is het nog even onwennig omdat je met je ogen open toch wilt proberen te kijken, maar al na enkele minuten geeft het brein zich schijnbaar over en kan ik mij meer ontspannen. Ik moet zeggen dat ik zelf relatief weinig verschil waarneem, wat in de gesprekken met collega’s na afloop vooral te maken schijnt te hebben met onze hoge mate aan getraindheid en niet zozeer met de werking van de bril. Doordat we zo regelmatig geconcentreerd moeten luisteren voor onze testen, kunnen we schijnbaar als het ware kijken zonder echt iets te zien en dus grotendeels de invloed van visuele prikkels uitschakelen.

Bij navraag worden er bij de overige aanwezigen echter wel degelijk duidelijke verschillen waargenomen met en zonder deze bril. Met de bril op verdwijnt de visuele aanwezigheid van de twee luidsprekers waardoor deze groep zich vooral meer op de muziek en uitvoering zelf kan richten. Het tweede nummer is eveneens prachtig en mogelijk zelfs nog beter geschikt dan Rutter. Het gaat hier om het album Cantado van het Bobo Stenson Trio, uitgebracht op het ECM label. De wijd uitgesponnen melodielijnen van dit pure, minimalistische jazz album, de overzichtelijke tempo’s en de kristalheldere en prachtig doortekende percussieaccenten, laten ook zonder bril al iedereen verzuchten wat een prachtige set er toch staat te spelen. Met bril is het verschil bij de aanwezigen nu zelfs nog groter dan bij het eerste nummer. Iets dat waarschijnlijk mede komt door de gewenning aan het dragen van de bril. Wanneer aan het eind van de sessie de balans wordt opgemaakt, is eigenlijk iedereen unaniem positief over het gehoorde effect. De concentratieboog is gewoon hoger en aangezien de audioset visueel niet meer zichtbaar is, is ook de visuele koppeling hiermee verdwenen en blijven vooral de muzikanten zelf met hun muziek over. Wat de prijs van € 32,95 betreft, is dit beslist niet teveel gevraagd voor een product wat je luistergewoonten kan en zal gaan veranderen.

Conclusie
Twee volledig verschillende belevenissen bij Chattelin Audio die aantonen waar het uiteindelijk werkelijk om gaat, oftewel maximaal genieten van muziek met de techniek slechts als noodzakelijk hulpmiddel. De combinatie Magnepan/ Audio Research heeft bij mij daarbij beslist een snaar geraakt, want nog nooit heb ik deze 1.7 ergens beter en meer uitgewogen horen spelen! Een gouden huwelijk wat van beide merken het maximale aan goede eigenschappen naar boven weet te halen. De Musicmask bril is weer van een heel ander pluimage. Hier gaat het veel meer om het veranderen van de luistergewoonte met gebruikmaking van dezelfde spullen. Dus luisteren in het volslagen donker, maar wel met de ogen geopend. Hierdoor kom je in een ander en hoger bewustzijn omdat de `processorcapaciteit` van de hersenen door het niet meer hoeven verwerken van visuele prikkels, fors toeneemt. Dat je daarvoor ook je huis niet hoeft te verbouwen en andere gezinsleden niet hoeft te storen met een donkere huiskamer omdat het dan zo goed klinkt, is ander groot voordeel, terwijl je met de Musicmask je eigen donkere omgeving altijd zo kunt meenemen.






EDITORS' CHOICE