REVIEWNaim Audio

Naim Ovator S-400 getest

Toen ik eind 2008 een bezoek bracht aan Naim in Salisbury, werd mij tijdens de rondleiding gevraagd of ik geen foto’s wilde maken van de luidspreker die op dat moment zijn voltooiing naderde in de Research & Development Room. Enkele maanden later presenteerde Naim op de High End Show in München de eerste luidspreker uit de nieuwe Ovator reeks; de S-600. Het model week sterk af van wat het merk tot op dat moment aan luidspreker typen ontworpen en op de markt gezet had.

Uit Music Emotion - Mei 2011

Om het even kort door de bocht te zeggen; tot op dat moment had een Naim luidspreker een lage WAF (Woman’s Acceptance Factor) waarde en moest hij met de rug tegen de muur geplaatst worden om optimaal te kunnen klinken. Dat eerste punt is voor een deel natuurlijk een kwestie van smaak. Het tweede heeft echter alles te maken met een ontwerpfilosofie.

Die was tot voor kort goed te verdedigen want Naim heeft altijd het overgrote deel van zijn producten afgezet op de thuismarkt en daar was het - mede door de geldende bouwstijl - lange tijd een voordeel wanneer een luidspreker zo goed presteerde wanneer hij in interactie was met de achterwand waartegen hij geplaatst werd. Tijden en ook bouwstijlen veranderen echter en net zoals Naim in de laatste jaren zijn elektronica lijn wat universeler afgestemd heeft is dat nu ook gebeurd met de luidsprekers. Een Naim Ovator kan niet alleen vrij in de ruimte worden opgesteld maar door de gebruikte ontkoppelingstechnieken is er zelfs nauwelijks sprake van een interactie - als in bass overload - met de ruimte waarin hij wordt opgesteld.

Een hele grote pre voor de consument die op zoek is naar een staande luidspreker die probleemloos kan presteren in een woonkamer van gemiddelde grootte. En om nog even op die WAF terug te komen; ook al ben ik dan geen vrouw, persoonlijk denk ik dat ook op dat punt Naim met de Ovator lijn hoog scoort.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF; prijzen in het magazine komen mogelijk niet overeen met huidige tarieven

HiFi.nl publiceerde vorig jaar ook een recensie over de NAIM Ovator S-400

En lees ook ons recentste verhaal bij Naim, over de nieuwe NDS

MERK

EDITORS' CHOICE