REVIEWDALI

Dali Mentor 8

René Smit | 08 augustus 2011 | DALI

Een klein jaar geleden heb ik een set Dali Ikon 5 luidsprekers gerecenseerd. Dat pakte bijzonder positief uit, de speakers werden voor mij het ijkpunt in de 1000 euro klasse. Nu is het de beurt aan de Dali Mentor 8 om mij wederom versteld te doen staan. Een aantal lezers van Hifi.nl heeft specifiek gevraagd om een recensie van deze speakers. Het verzoek is gehonoreerd door de hoofdredacteur, en in no time werd een definitieve afspraak gemaakt met importeur AND Benelux.

Foto`s: AND Benelux / Dali

Ik wist van te voren dat de Mentor 8 een vrij forse speaker is, echter als de luidsprekers daadwerkelijk geleverd worden is het toch even schrikken. De vervoerder zet twee enorme dozen op mijn stoep. Met hulp van een welwillende buurman weet ik de dozen de huiskamer in te krijgen waar het uitpakken begint. Hoewel de Mentor 8 keurig verpakt is werkt het toch het gemakkelijkst om de speaker met twee personen uit de verpakking te halen om beschadigingen of ongelukken te voorkomen. Nadat de klus geklaard is kunnen de luidsprekers aangesloten worden en kan het fine tunen beginnen. Voor die tijd wat meer informatie over de speakers zelf.

De Dali Mentor 8 is de grootste telg uit de Mentor serie die verder bestaat uit meerdere monitor luidsprekers, vloerstaanders, surroundspeakers, een centerspeaker en subwoofer. Kortom binnen de serie is het prima mogelijk een 5.1 of 7.1 set op te bouwen met goede vocal matching. De Mentor 8 heeft een prijskaartje van 2299, - Euro per stuk, dat afgezet tegen de (op papier) geboden specificaties alleszins redelijk genoemd mag worden. De grote kast (110x34,5x44 centimeter) is voorzien van maar liefst vijf luidspreker units die allemaal specifiek voor de Mentor serie zijn ontwikkeld. Net als bij de Ikon 5 maakt de Mentor 8 gebruik van een de dubbele tweeter module bestaande uit een ribbon tweeter die de frequenties vanaf 12 kHz voor zijn rekening neemt, gecombineerd met een soft textiel dome tweeter die het gebied tussen ultra hoog en middengebied weergeeft. Naar boven niet gefilterd maar op natuurlijke wijze afvallend. Daaronder een dedicated zestien centimeter middentoner en twee twintig centimeter woofers.

Feitelijk is de Dali Mentor 8 een 3,5 weg systeem. De midrange en woofer conussen zijn gemaakt van houtvezel, iets dat goed te zien is als je de units bekijkt. De korf van de units bestaat uit een aluminium chassis dat stijfheid en openheid combineert door gebruik te maken van slanke maar verhoudingsgewijs diepe ribben. De laagweergave wordt extra ondersteund door twee reflexpoorten aan de achterzijde van de kast. Het resultaat is een luidspreker met een frequentiebereik van 34 tot 34.000Hz.

Naast de grote aandacht voor de gebruikte units steekt serieuze fabrikant Dali veel tijd en aandacht in het ontwikkelen van een goede kast. Dat er gebruik gemaakt wordt van dik MDF met een licht gebogen vorm van de voor naar de achterzijde is niets ongebruikelijks. Echter de manier waarop de baffle met de binnenkast wordt verbonden is minder vanzelfsprekend. Het gaat om een verlijmde sandwich constructie. De speciale lijm heeft een tweeledige functie, naast het verlijmen van de baffle met de kast heeft de lijm een dempende werking naar de baffle hetgeen kleuring van het geluid tegen gaat.

Aan de achterkant is de Mentor 8 voorzien van een set stevige set bi-wire aansluitingen die zowel spades, banaanstekkers als blanke draad accepteren. Om de luidsprekers stabiel te plaatsen zijn ze voorzien van een base die iets breder en dieper is dan de feitelijke kast. Hierin kunnen de standaard meegeleverde spikes geschroefd worden. Ter bescherming van de vloer worden passende onderlegschijven meegeleverd, alles keurig verpakt in doosjes. De speakers zijn leverbaar in de kleuren zwart en kersen.

 

MERK

EDITORS' CHOICE