REVIEWDALI

Opstellen, aansluiten, luisteren


René Smit | 08 augustus 2011 | DALI


Het opstellen van een speaker van deze omvang in een gemiddelde Nederlandse woonkamer is een lastige klus. De luidsprekers voldoende ruimte geven om te ademen zal voor velen een flinke concessie vragen ten aanzien van de leefbaarheid van de ruimte. Niet optimaal, maar puur op basis van diezelfde leefbaarheid, komen de Dali Mentor 8 speakers voorlopig op dezelfde plaats te staan als waar normaal gesproken mijn Audiovector speakers bivakkeren. Dit geeft de speakers zo`n twintig centimeter ruimte tussen de achterkant van de kast en de muur daarachter. De rechterspeaker staat een vijftig centimeter uit de hoek. De linkerspeaker heeft wat meer leefruimte. Geheel volgens de voorschriften van de fabrikant en eerdere ervaringen met de Ikon 5 speakers in mijn ruimte, worden de speakers niet ingedraaid. De Mentor 8 is bi-wired aangesloten met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels. Voor de versterking is ditmaal gebruik gemaakt van een NAD M2 versterker in plaats van de gebruikelijke vM set. Als bron dient een gemodificeerde vM SA230 multispeler, die in combinatie met de “digitale” NAD M2 als loopwerk fungeert. Voor het bekijken en beluisteren van films is een NAD T577 Blu-Ray speler ingezet.

Luisteren

Gelukkig heeft de importeur er voor gezorgd dat de speakers al grotendeels los gespeeld zijn. Om helemaal zeker te zijn heb ik de luidsprekers eerst nog een weekje laten spelen alvorens met het beoordelen te beginnen.

Het album Doo Wops and Hooligans van Bruno Mars mag het spits afbijten. Dit enigszins overgeproduceerde album bevat een aantal tracks die voorzien zijn van een kunstmatig laagfundament rond 80Hz. Waarschijnlijk is dat bewust gedaan om bij het beluisteren op goedkope sets en portable muziekweergevers wat extra body te genereren. Echter op een speaker als de Dali Mentor 8, met twee woofers van twintig centimeter, een flinke kastinhoud en een reflexpoort is het een heel ander verhaal. De hoeveelheid laag die de ruimte in gepompt wordt is zeer indrukwekkend. Gelukkig is de kwaliteit van de laagweergave goed en weet de NAD M2 versterker de woofers zo onder controle te houden dat de muziek beluisterbaar blijft. Ik kan me echter situaties voorstellen waarin de laagweergave vanwege de opname teveel van het goede wordt.

Een stuk genuanceerder en ingetogener is het album Scratch My Back van Peter Gabriel. De grote Mentor 8 luidsprekers zetten de zanger levensgroot in de luisterruimte. De stem klinkt krachtig en met heel veel body. Met gesloten ogen beluister ik track zes, The Power Of The Heart. Oorspronkelijk van Lou Reed. Het grote orkest staat prachtig breed op de achtergrond afgebeeld met veel onderscheid tussen de diverse instrumenten. Peter zingt de tekst bijna fluisterend op de voorgrond. Echter plotseling neemt het volume van de stem een grote sprong van pp naar ff. Ik word volkomen verrast door het gemak waarmee de speaker de dynamiek sprong in de muziek volgt, een schrikreactie is het gevolg. Bij het beluisteren van dit album is ook goed te horen dat Dali er uitstekend in geslaagd is de verschillende units naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Er zit bijvoorbeeld absoluut geen hoorbaar “gat” in de overname frequentie tussen beide verschillende tweeters. 

MERK

EDITORS' CHOICE