Lyngdorf en Steinway Lyngdorf - Scandinavische precisie met muzikaal hart

Een indrukwekkende demonstratie tijdens de Doelen Show van 2011 en de lancering van een nieuw luidsprekersysteem van Steinway Lyngdorf waren de aanleiding om een review te plannen van het bijzondere Deense elektronica- en luidsprekermerk Lyngdorf.

Omdat er nogal wat uitleg bij hoort, werd besloten dat ik de luistersessie samen met de importeur zou gaan doen, en zo reisde ik op een vrijdag aan het begin van een wisselvallige zomer naar de Antwerpse randgemeente Schoten om van de ene verbazing in de andere te vallen, en terloops mijn begrip van Audiofiele Hifi eens goed op zijn kop te laten zetten.

Mijn gastheer is Willy Van de Velde, stichter en directeur van Hifi Corner bvba met een drietal Hifi Corner winkels in de Antwerpse regio, en tevens directeur van Hifi Corner Trading, de importeur van Lyngdorf en Steinway Lyngdorf voor de Benelux. Ik word allerhartelijkst ontvangen, en kort na mijn aankomst trekken we de winkeldeur alweer achter ons dicht om in een nabijgelegen taveerne een broodje te gaan eten.

“Eerst lunchen”, zegt mijn gastheer vrolijk. “Dan kunnen we het op ons gemak over de achtergrond hebben en daarna lekker luisteren. Ik vind het essentieel dat je tijd van leven inbouwt in je dagelijkse bezigheden. Het bestaan raast zo snel aan ons voorbij dat veel mensen vergeten tijd voor zichzelf te nemen. Een fantastische manier om te ontspannen is muziek, en dus leg ik me er al bijna vijfendertig jaar op toe mijn klanten zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van hun optimale muziekbeleving.”

Lyngdorf: Historie en Uitgangspunten

De beslissing om Lyngdorf te gaan importeren heeft volgens Willy niet alleen te maken met de hoge kwaliteit van de apparatuur en de zeer goede weergave van muziek. Ook de persoon Peter Lyngdorf, de grote man achter het merk, was van belang. Waar sommige audiogoeroe’s zonderlinge en knorrige kluizenaars lijken te zijn is deze schatrijke Peter Lyngdorf juist uiterst nuchter en benaderbaar, en een zeer prettig mens om mee om te gaan. Voor Willy zeker een bepalende factor om met hem in zee te gaan.

Peter Lyngdorf is bekend van de enorme Scandinavische winkelketen Hifi Klubben en hij is (mede)eigenaar en zelfs (mede)oprichter van beroemde merken als DALI, NAD, Gryphon en Snell Acoustics. Daarnaast is hij dus de betrokken bij de ontwikkeling van het audiomerk dat zijn eigen naam draagt.

In 1998 verbaasde hij de hifi-wereld met zijn TacT Millennium versterker, wat in feite de eerste volledig digitale versterker ooit was. Geen klasse D, maar (simpel gezegd) een D/A converter met zo’n hoog uitgangsvermogen dat je er luidsprekers op kan aansluiten. Het rendement is extreem hoog, bijna 98% van de stroom die er in gaat wordt ook in muzieksignaal omgezet, waardoor deze versterkers zeer efficiënt zijn en dus ook absoluut niet warm worden.

De Millennium versterker is nog steeds, zij het inmiddels in een vierde generatie, op de markt. Het bijzondere aan deze versterker is dat het muzieksignaal tot aan de luidsprekerklemmen in het digitale domein blijft. Die eigenschap was de basis voor de ontwikkeling van een hele serie apparatuur waarbij de mogelijkheid om in het digitale domein verregaande correcties op het signaal toe te passen een sleutelrol speelt.

MERK

EDITORS' CHOICE