REVIEWKlipsch

Klipsch 5.1 vs Monitor Audio 5.1

Enige tijd geleden riep HiFi.nl haar lezers op om aan te geven waar zij graag eens een review van zouden willen lezen. Uit de reacties kwamen twee merken met zo`n overduidelijke meerderheid naar voren dat de keuze eenvoudig gemaakt kon worden. En omdat het in beide gevallen om een 5.1 surroundsysteem ging, lag het eveneens voor de hand om er dan maar een vergelijkende test van te maken. En zo arriveerden in de luisterruimte van Hifi.nl twee complete sets luidsprekers uit de Bronze serie van Monitor Audio en de Reference serie van Klipsch, die na een intensieve inspeelperiode hun beste beentje mochten voorzetten.

Hoewel het leuk en spannend is om een vergelijkende test te doen, bleek tijdens de luistersessies dat het niet eenvoudig zou zijn om een overall winnaar aan te wijzen. Elk systeem heeft zo zijn eigen charme, en doet op verschillende vlakken bepaalde dingen heel goed of juist iets minder ten opzichte van de andere set.

Het bekende spreekwoord over appels en peren drong zich op, en dus besloot ik in overleg met de redactie om de nadruk vooral op de individuele karakters van beide merken te leggen, en daarmee het eindoordeel meer aan de lezer over te laten dan aan mijn eigen smaak en waarneming.

Klipsch Reference Series

Het Amerikaanse Klipsch behoort tot de oudste luidsprekermerken ter wereld, en wordt al sinds de beginjaren tot de eredivisie van de hifi gerekend. Oprichter Paul Wilbur Klipsch - die in 2002 op 98-jarige leeftijd overleed - behoort tot de grote pioniers op het gebied van luidsprekerbouw en akoestiek. Een principieel ontwerper die heilig geloofde in de superioriteit van het hoornprincipe, en die daarmee een aantal legendarische luidsprekers ontwierp. Tot op de dag van vandaag wordt voor de luidsprekers die zijn naam dragen minstens één hoorn gebruikt. De Reference serie die nu in de luisterruimte van HiFi.nl staat heeft een klassieke hoorntweeter, maar ook de woofer/middentoners liggen enigszins naar achteren in het kunststof frontpaneel.

Het is grappig dat juist de Klipsch Reference serie het in deze test opneemt tegen de Bronze serie van Monitor Audio, want de aluminium conussen van de Klipsch Reference serie hebben een glanzend bronzen afwerking die er niet alleen chique uitziet, maar die ook een verbeterde demping van vervorming oplevert. De set bestaat uit de kleine RB-41 II boekenplankluidspreker (149 euro per stuk) voor de frontkanalen, de RC-42 II center (199 euro) en de RS-41 II surroundluidsprekers met dubbele tweeter (149 euro per stuk), aangevuld met de forse SW-110 actieve subwoofer die een adviesprijs heeft van 599 euro. De totale set draagt de naam van de frontluidsprekers, RB-41 II, en verruilt voor 1.394 euro van eigenaar.

De RS-41 II surroundluidsprekers zien er met hun dubbele hoorntweeter aan weerskanten van de bronskleurige woofer-middentoner apart uit. Een voordeel van deze configuratie is dat er een veel ruimtelijker beeld wordt gecreëerd. Wat ook meteen een mogelijk nadeel onthult, namelijk een gebrek aan pinpointing. Dat maakt bij de weergave van filmgeluid niet zoveel uit, maar bij dedicated 5.1 audio-opnames zou het een té diffuus beeld kunnen opleveren. Dat moet de luistertest dan maar uitwijzen.

De tweeter is zoals gezegd van het hoorntype. De nieuwste generatie die ook in deze Reference serie zit, wordt door Klipsch Tractrix® genoemd. De technologie is afgeleid van die in de fantastische Palladium high-end serie. Een titanium dome wordt hierbij achter een in vier secties horizontaal naar buiten wijkende hoorn geplaatst, wat een hoger rendement (meer geluid per Watt, om het maar eens simpel uit te drukken), lagere vervorming en een betere plaatsing zou geven.

Het rendement van 91dB (2,38V/1m) dat de RB-41 II frontluidsprekers en RS-41 II surroundluidsprekers volgens de specificaties hebben is niet wereldschokkend, maar de centerluidspreker met zijn dubbele woofer komt uit op een indrukwekkende 95 dB (2,38V/1m). Daarmee geeft de centerluidspreker bij dezelfde input ruim eens zo luid weer, iets waar bij het inregelen van het surroundsysteem rekening mee gehouden zal moeten worden. Gelukkig hebben alle moderne receivers of AV-voorversterkers hiervoor een uitstekende module aan boord.

MERK





EDITORS' CHOICE