REVIEWKlipsch

Monitor Audio Bronze

Max Delissen | 06 juni 2011 | Klipsch | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

De Bronze BX serie is binnen het productgamma van Monitor Audio de instapper, maar het gerenommeerde Britse luidsprekermerk neemt haar zaakjes dermate serieus dat van instapkwaliteit niet echt sprake is. De laag- en mid/laagunits zijn, net als in de duurdere series, van het C-CAM type, wat Ceramic Coated Aluminium/Magnesium betekent. De aluminium/magnesium legering met keramische coating levert een zeer dunne en stijve conus op met uitstekende dempende eigenschappen. Bovendien geeft het als een eierschaal glanzende keramiek een ongelooflijk chique uitstraling. Ook de tweeters zijn van het C-CAM type, maar hierbij is de keramische toplaag nog van een bronskleurige coating voorzien, wat deze serie haar naam geeft.

De subwoofer is voorzien van een 200 Watt klasse-D versterker met een nieuw ontwikkelde schakelende voeding. Volgens Monitor Audio is deze opvallend compacte subwoofer in staat om frequenties tot 27 Hertz weer te geven. Op zich is dat geen schokkende mededeling, maar wel als je weet dat hiervoor een gesloten kast wordt gebruikt. Geen basreflex dus, wat een nog strakker en dynamischer laag zou moeten opleveren. Ik ben benieuwd of deze sub het putdiepe laag van die uit de Klipsch set zal weten te evenaren.

De Monitor Audio set die nu in de luisterruimte van HiFi.nl verblijft bestaat uit de slanke vloerstaande Bronze BX 5 als frontluidspreker (325 euro p/st), de Bronze BX 2 monitor met 16,5 cm woofer als surroundluidspreker (175 euro p/st), de Bronze BX Centre van 225 euro en de Bronze BXW10 sub van 575 euro. De totale prijs is met 1.800 euro aanzienlijk hoger dan die van de Klipsch, maar de afwerkingsgraad ligt dan wel op een net iets hoger niveau, en je krijgt er vloerstaanders als frontluidsprekers bij in plaats van boekenplankmodellen.

Luisteren naar de Monitor Audio Bronze BX

Als je twee totaal verschillende merken in een direct vergelijk gaat beluisteren is halverwege wisselen van luidsprekers niet slechts een kwestie van het omprikken van de AudioQuest luidsprekerbekabeling. Om deze set een gelijke kans te geven moet eerst een nieuwe inregelcyclus worden gedaan door de Marantz AV7005 voorversterker/processor. Gelukkig duurt dat niet lang, en kan de luistersessie snel hervat worden.

Ik begin weer met Pink Floyd, waarbij me onmiddellijk opvalt hoe totaal anders deze set klinkt. Veel meer hifi, om maar eens een vage term te gebruiken. Hiermee bedoel ik dat de verfijning en het oplossend vermogen toch wel een stukje groter zijn, en dat het geluid een stuk lichtvoetiger klinkt. Er is veel meer detail wat tot een grotere waargenomen ruimtelijkheid leidt, en hoewel ik snel gewend was aan de minimale kleuring van de Klipsch set is de Monitor Audio Bronze BX set naar mijn smaak duidelijk neutraler. Maar het is niet uitsluitend Hosanna, want ik had bij de Klipsch set toch een wat groter live-gevoel omdat de rauwe energie van een grote band toch wat beter werd overgebracht.

Dat neemt niet weg dat ik het geluid van de Monitor Audio set zeer goed vind. De verder doorlopende hoogweergave - zonder een spoor van vervorming - biedt een duidelijke meerwaarde, en het laag is keurig in verhouding. Slanker wel, maar toch diep genoeg voor een duidelijk voelbare onderrugmassage.

MERK

EDITORS' CHOICE