REVIEWKlipsch

Luisteren naar de Klipsch

Max Delissen | 06 juni 2011 | Klipsch | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Voor de luistertest selecteerde ik twee concerten en een speelfilm die ik zo goed ken dat ik me niet meer door het beeld hoef te laten afleiden en me op de weergave van de soundtrack kan concentreren. Ik begin met het Pulse concert van Pink Floyd, en kies de integrale uitvoering van Dark Side Of The Moon als kijk- en luistervoer.

Hier moet ik van tevoren even bij vermelden dat de luisterruimte van HiFi.nl sinds kort is voorzien van een flink aantal absorberende cylinders van een soort akoestisch schuim. Hierdoor is de enigszins overdreven levendigheid die deze ruimte kenmerkte tot een veel natuurlijker niveau teruggebracht, wat zich meteen uitbetaalt in een betere plaatsing van het geluid, een fors toegenomen rust en een veel betere laagweergave.

Het eerste dat opvalt is dat de typische Klipsch sound ook in deze set is te horen. Er is enorm veel dynamiek en energie, diep en strak laag en een groot gevoel van ‘erbij zijn’. Er is echter ook een bepaalde kleuring in het geluid die ik van oudsher associeer met hoorns. In dit geval betreft het slechts een minimaal (maar goed waarneembaar) spoortje van een bepaalde ‘rijkheid’ in het middengebied, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik er na enkele minuten aan gewend was waarna ik me er niet meer op kon focussen als los onderdeel van de weergave.

De hartslag aan het begin van Shine On You Crazy Diamond is zeer diep en dynamisch, en het laag sluit prima aan bij de rest van het geluidsbeeld. Het publieksgeluid is zoals gezegd aanvankelijk een beetje gekleurd, maar ook fraai ruimtelijk en gedetailleerd. Als de band invalt blijkt hoe hard ik eigenlijk aan het draaien ben, maar de set geeft geen krimp en projecteert de band onvervormd in de ruimte. Wel vind ik dat de relatief kleine center luidspreker een tikje aan de ‘dunne’ kant klinkt, maar dat is eventueel bij te regelen met de equalizer in de voorversterker, hoewel dat nooit mijn voorkeur heeft.

Mijn tweede keuze is Kraftwerk. Hun Minimum Maximum concert is fantastisch geregistreerd. De soundtrack behoort tot de allerbeste in mijn collectie, en de Klipsch set voelt zich er buitengewoon gelukkig mee. De tracks Der Mensch Maschine, Radioactivity en Autobahn knallen werkelijk uit de luidsprekers. Het geluid is snel en dynamisch en heeft een hoge fun-factor. Ik heb echt het gevoel dat ik een herkansing krijg voor het Kraftwerk concert dat ik enkele jaren geleden door omstandigheden moest missen. Het laag dat de actieve sub weergeeft ronkt zo indrukwekkend dat de buren zich genoodzaakt zagen om te komen informeren of het, ondanks dat het gave muziek is, wat zachter kon.

Tot slot een stukje film met veel actie. De openingsscène van Star Wars: Revenge Of The Sith bevat subsonisch rommelend laag dat de motoren van de gigantische ruimtekruisers moet voorstellen. Hoewel ik me natuurlijk steeds realiseer dat dit onzin is (in de ruimte is geen lucht en dus geen geluid) geniet ik er als science-fiction liefhebber intens van. De enorme ruimteslag is vol beklemmende geluiden. Langszoevende gevechtsscheepjes, knetterende laserstralen, enorme explosies en de ‘smart-ass’ opmerkingen van Anakin Skywalker staan allemaal helder en indrukwekkend scherp in het geluidsbeeld. De weergave van deze scène is van hoge kwaliteit, hier scoort de Klipsch echt punten.

MERK

EDITORS' CHOICE