REVIEWNaim Audio

Naim Ovator S-400: Staande Ovatie

Naim is zo’n heerlijk eigenwijs Brits merk dat in de loop der tijd een zeer warm plekje in mijn hart heeft weten te veroveren. Ik kan me werkelijk geen enkele luistersessie met Naim apparatuur herinneren die tegenviel. Sterker nog, er was altijd sprake van een enorme muzikaliteit. Daarom was ik erg blij met de uitnodiging van importeur Latham Audio om de nieuwste luidspreker van Naim, de Ovator S-400, te beluisteren. Hiervoor was ik onlangs te gast bij AudioXperience in Nuenen. Het zou een verbijsterende ontmoeting worden.

Ik heb bij herhaling gemerkt dat het samenstellen van een set met uitsluitend Naim apparatuur een uitkomst oplevert die meer is dan de som der delen. Het lijkt wel of de inherente muzikaliteit die de losse componenten kenmerkt dan alleen maar verder toeneemt. Dat is ook de andere liefhebbers van het merk niet ontgaan, en je ziet dan ook relatief veel complete Naim sets. De luidsprekers van het merk vormden daarbij altijd een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat hun uiterlijk nogal een `acquired taste` was en hun voorkeursopstelling met de rug tegen de muur in veel luisterruimtes op praktische bezwaren stuitte. Voor de echte Naimist bleef dit altijd een beetje knagen. Daar is met de nieuwe Ovator serie definitief een einde aan gekomen. 


Foto: Erik Paulus/AudioXperience

De Naim Ovator S-400 van binnen
Bij het ontwerpen van de Ovator serie zijn de ingenieurs van Naim duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. Aan werkelijk alles is gedacht. De gietmetalen voet (waarin ook het filter is ondergebracht, waarover later meer) is voorzien van schroefdraad voor de non-magnetische roestvrijstalen spikes. De van dik plaatmateriaal vervaardigde kasten zijn verregaand stijf en resonantievrij gemaakt met secuur aangebrachte interne braces, en zelfs door middel van een metalen bladveer geïsoleerd van de voet. Frequenties boven de 12 hertz worden op die manier niet doorgegeven.  

Het filter bevat hoogwaardige componenten zoals lucht- en vlakbandspoelen en verouderingsvrije polypropyleen condensatoren. En die zijn niet alleen op specificatie geselecteerd, maar juist vooral op klankmatige eigenschappen. De opmerkelijkste feature van deze nieuwe luidspreker is echter de mid/hoog unit die wordt toegepast. De Ovator S-400 is namelijk voorzien van een in eigen huis doorontwikkelde BMR-unit. 


De NAIM BMR-unit - Foto: Erik Paulus/AudioXperience

BMR staat voor Balanced Mode Radiator, wat een soort kruising tussen een NXT paneel en een dynamische conus is. NXT is een technologie die (honingraat)panelen zonder wisselfilter over een zeer breed en lineair frequentiespectrum aan het trillen kan brengen. Dat levert forse voordelen op, aangezien er geen filtering meer nodig is tussen het mid en het hoog. Nadeel is dat het rendement van een NXT paneel eigenlijk te laag is om voldoende geluidsdruk te leveren.

Door zo’n paneel op zorgvuldig berekende plaatsen van balansmassa’s te voorzien gaat het zich, wanneer het wordt opgehangen in een frame, gedragen als een zuiger. Daardoor ontstaat een unit die niet alleen een zeer ruim frequentiegebied bestrijkt, maar die tevens voldoende geluidsdruk kan leveren. De BMR unit in de Ovator S-400 heeft een eigen compartiment; een aluminium buis met een wanddikte van een centimeter, die aan de achterzijde met de kast is verbonden, en van de frontplaat is geïsoleerd door middel van een uit hoogwaardig elastomeer vervaardigde afdichtring.

Het frequentiebereik onder gebruiksomstandigheden (!) loopt van 36 tot 35.000 Hertz, het rendement ligt op 88dB en hoewel de nominale impedantie 4 Ohm is ligt de minimum-impedantie op een geruststellende en versterkervriendelijke 3,8 Ohm.

MERK





EDITORS' CHOICE