REVIEW

Pretenders – Pretenders II Ultradisc UHR™ SACD

Eric de Boer | 04 januari 2011

In de nog steeds niet uitgeputte bron van oudere muziekalbums waarvan de originele mastertapes nog ergens in een redelijke staat stof liggen te vergaren weten vele muzieklabels hun handen te leggen op de rechten van die werken van weleer. Mobile Fidelity Sound Lab staat hier zelfs om bekend en dit label heeft een naam hoog te houden als het gaat om audiofiele re-issues.

Sinds kort heeft dit label het tweede album van de Britse Pretenders, Pretenders II getiteld, opnieuw heruitgebracht op een hybride sacd. Net als alle sacd’s die sinds een jaar van MoFi op de markt komen wordt ook dit album in een gelimiteerde oplage uitgebracht in een zogeheten Gatefold mini LP sleeve op de markt gebracht. Dit album is alweer dertig jaar oud en leverde de band indertijd één grote hit op in de vorm van de openingstrack The Adultress.

Maar hoewel niet elk nummer op het album even sterk is komt de muziek op deze heruitgave wel heel sterk uit de verf. De veelal door frontvrouw Chrissie Hynde geschreven muziek op Pretenders II rust op flink prominente baslijnen en het stemgeluid van Chrissie. De gitaren eromheen krijgen een iets mindere rol toebedeeld op het album, maar echte rockers zijn er wel in de vorm van de tracks Message Of Love, eerdergenoemde openingstrack of Jealous Dogs. Met poppy nummers als Birds Of Paradise en Talk Of The Town als gezond tegengewicht. En de cover I Go To Sleep van The Kinks, wiens Ray Davies met Chrissie een relatie zou hebben gehad.

De muzikale invloeden van pop, rock, lichte punk, R&B en zelfs een vleugje soulmuziek worden door de erg sterke remastering door MoFi enkel duidelijker hoorbaar en zeker de sacd-laag van het schijfje is de moeite van het luisteren waard. De vocalen en elk individueel instrument zijn goed plaatsbaar en een goede installatie zal de beleving van deze productie alleen maar versterken. Er zijn in elk geval nog genoeg albums om opnieuw uit te brengen en het label heeft de fijne maar moeilijke keuze tussen verschillende hoogwaardige media. Deze re-issue van Pretenders II is in elk geval geslaagd.

Aanvullende informatie:
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 48:00 minuten
Website: www.thepretenders.com
 


EDITORS' CHOICE