REVIEWKEF

Kef Q300 - Same but Different


Max Delissen | 03 december 2010 | KEF

Een tijdje geleden raakte ik oprecht in vervoering toen ik naar de nieuwe Kef Q100 mocht luisteren. Die kleine speakertjes waren niet alleen voorzien van een zeer geavanceerde nieuwe Uni-Q luidsprekerunit, maar presteerden daarmee ook ver boven hun prijsklasse. Toen ik de uitnodiging kreeg om op de redactie van HiFi.nl naar de nieuwe Kef Q300 te komen luisteren was mijn keus snel gemaakt: Ja graag!

De Q300 is, net als de Q100, een compacte monitorluidspreker. Ze lijken dan ook heel erg op elkaar, ware het niet dat de Q300 op alle gebieden net wat groter is. Hij is ruim 5 centimeter hoger, en 3 centimeter breder en dieper. Daarnaast heeft de gebruikte Uni-Q luidspreker een wooferconus van 165 millimeter, waar de Q100 het met 130 millimeter moet doen. De Uni-Q tweeter is in beide gevallen even groot. De meerprijs is relatief klein, slechts 50 euro per stuk, waarmee een setje op 598 euro komt (498 voor de Q100). De vraag is daarom gerechtvaardigd of die geringe verschillen voldoende onderscheid opleveren om beider bestaan te rechtvaardigen.


Als je op papier naar de prestaties kijkt zijn de verschillen ook niet zo groot. De Q300 gaat alleen een significante 7 Hertz verder in het laag, en heeft net iets meer rendement. Het verschil tussen de 86 dB van de Q100 en de 87 dB van de Q300 kan bij sommige versterkers met laag vermogen of een wat slappe voeding net genoeg zijn om de doorslag te geven. Hoewel ik betwijfel of het in de praktijk erg veel uitmaakt, vooral omdat het impedantieverloop bij beide erg vlak is.


Technisch verschillen ze dus niet zoveel, voor een uitgebreidere beschrijving van de nieuwe Uni-Q drivers verwijs ik dan ook naar mijn vorige review. Het verschil zal dus moeten worden vastgesteld in een luistersessie. Gelukkig stonden de Q100’s nog op de redactie, zodat ik die er ook nog even bij kon pakken. Na wat schuiven met de (letterlijk) loodzware Target stands ging ik vol goede moed van start.

MERK

EDITORS' CHOICE